Každou desátou hodinu večerní se okna tamní hospody Ratstrinkstube otevírají. V jednom z nich postava generála katolických vojsk Tillyho, ve druhém radní protestantského Rothenburgu Nusch zvedající k ústům pohár.

Postavy zobrazují legendu z roku 1631. Radní města nabídli nepřátelskému vojevůdci pohár obsahující tři a čtvrt litru nejlepšího vína. Rozmarný generál slíbil, že nenechá město drancovat svými vojáky, pokud ho jeden z radních dokáže vypít najednou. Radní Nausch víno vypil a padl na zem. Po chvíli ale už zase vtipkoval, že už by žádné další město zachraňovat nechtěl.

Tato historka je však pádným důvodem k tomu, aby se zde každoročně konalo slavnostní představení „Der Meistertrunk“ („Mistrovský doušek“) - barvitá, zábavná, historická divadelní hra.

Zemětřesení i válka

Historie města se začala psát v roce 1142, kdy byl nad řekou Tauber vybudován hrad Castrum Imperiale králem Konrádem III. V podhradí se postupně rozvíjelo městečko, budoucí Rothenburg, které se stalo významným regionálním centrem a v roce 1274 dostalo od císaře Rudolfa I. Habsburského titul „svobodné císařské město“, jakýsi titul nezávislého státu. V roce 1356 byly hrad a valná část města zničeny zemětřesením. Z hradu byla znovu postavena jen kaple sv. Blasia (Blasiuskapelle), před kaplí pak je památník Židům, kteří zde byli roku 1298 upáleni. Úpadek zaznamenala po Třicetileté válce v letech 1618 až 1648.

Krása, kterou skoro spálily bomby

Dech beroucí výhled na město plné křivých hrázděných domů, kamenných kašen a úzkých klikatých uliček. To se vám naskytne při pohledu z věže radnice na Markt Platz. Komu se nechce platit dvě eura, může jít zdarma na hradby, po kterých lze většinu města obejít. V hradebních zdech jsou cihly se jmény těch, kteří na jejich obnovu finančně přispěli, kromě Němců i Američané nebo Japonci. Další věž Röderturm nabídne pohled na úchvatné střechy města. Navíc je nahoře výstava starých fotografií ze spojeneckých náletů v březnu 1945, kdy zemřelo 39 lidí a téměř polovina starého města byla v plamenech.

Výjimečné obchody i preclíky

Velkou raritou města je vánoční obchod Käthe Wohlfahrtové. Dřevěné postavičky, vánoční ozdoby, pyramidy, louskáčky, kadidla a svíčky zde můžete koupit po celý rok. Jedná se o největší vánoční obchod v Evropě. K dalším zajímavostem patří sněhové koule Schneeballen. Jako kdybyste kousky těsta uváleli do koule, upekli a obalili ve skořici s cukrem, v mléčné nebo hořké čokoládě. Určitě kouli ochutnejte. Vynikající vyrábějí v Bäckerei Striffler. A právě tady si můžete vyzkoušet vyrobit vlastní preclík, který patří k dalším symbolům města.

Bavorský Rotheburg je plný středověkých památek a dalších zajímavostí.
Autor: archiv Blesku

Mlýny i zámečky

Vyjdete-li se hlavní bránou za hradby, užijete si výhled na zelené údolí, kterým protéká řeka Tauber. Na jejích březích býval mlýn vedle mlýna, dnes jsou přeměněné v penziony. Ať už Fuchsmühle, Lucasrödermühle, Herrenmühle či Steinmühle, v každém byste našli perfektní servis. Z Doppelbrücke, mostu ze 14. století, je okouzlující výhled na siluetu města. Dole u řeky stojí i dům Heinricha Topplera, na konci 14. století mocného starosty města. Paul Schreckenbach o něm napsal román Der König von Rothenburg. A jeho sídlo s mostem přes příkop, jímž kdysi protékala řeka, skutečně bývá nazýváno zámečkem.

Rady na cestu:

- Cesta z Prahy trvá čtyři hodiny. Pojedete po dálnici D5 na Norimberk, za kterým zahnete na dálnici A7 směrem na Würzburg. Z Brna pojedete stejnou cestou, jen musíte připočítat dvě hodiny po dálnici D1 do Prahy.

-Zachovalá výstavba středověkých hrázděných domů láká filmaře z celého světa. Natáčejí zde zejména umělci z Asie a Ameriky, dokonce se zde natáčela i poslední část Harryho Pottera.

-V mnoha domech lze nalézt malé tradiční obchůdky se suvenýry, šperky, oblečením, přírodní kosmetikou či klobásami. Na většině těchto obchodů visí kovové tabulky, kterými si obchodníci kdysi zdobili fasády, aby se odlišili od ostatních, a tak vlastně sloužily jako jedna z prvních forem reklamy.

- Více se dočtete zde.

Fotogalerie
17 fotografií