Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Braniborsko nadchne milovníky cyklistiky, turistiky i vody

/
  • Braniborsko nadchne milovníky cyklistiky, turistiky i vody
    23. července 2017 ● 11:48

    Koupání, pěší turistiku, jízdu na kole nebo in-line bruslích, to vše nabízí Lužická jezerní krajina a Braniborsko, kde jste z Prahy autem za necelé dvě hodiny. Díky dobrému ubytování i zábavě pro každého jde o skvělý tip na letní víkend nebo aktivní dovolenou. Co všechno můžete v Braniborsku navštívit?

  • 1.

    Tropical Island

    Původně šlo o obří halu pro vzducholoď, dnes jde o jedinečný resort s uměle vytvořeným tropickým klimatem plným bazénů, tobogánů, vířivek či pláží. Návštěvníci můžou projít deštný prales s plameňáky a papoušky, wellnes s mnoha druhy saun či několik restaurací. „Tropical Island Berlín je unikátní místo, které má otevřeno 24 hodin 365 dní v roce,“ popsala mluvčí CK Neckermann Jana Hájíčková. Ať je venku jakékoli počasí, tady je vždy minimálně 25 °C a zdejší moře má teplotu příjemných 28°C – 31°C. Ubytovat se můžete v malebných vesničkách uvnitř areálu, pokoje jsou designově spojeny s různou tématikou například Jižní Ameriky, Afriky, Asie a Tichomoří. K dispozici jsou rodinné pokoje se separátním dvoulůžkovým pokojem s patrovou postelí, pro dobrodružnější pak útulné stany v romantických zákoutích. Na své si přijde každý.

    Tropical Island
    Autor: archiv Blesku

  • 2.

    Fläming Skate - ráj bruslařů

    Pokud milujete bruslení na inlinech nebo cyklistiku, nesmíte vynechat Fläming Skate. Nachází se hodinu jízdy autem od Tropical Islands u města Jüterbog. Zdejší cesty jsou pokryté hladkým asfaltovým povrchem a celá oblast čítá dohromady 230 kilometrů stezek, které tvoří osm okruhů a k tomu ještě třináct přivaděčů a odboček na okolní cyklostezky. Fläming Skate v Jüterbogu je nejlepší dráhou v celém Německu. Pokud si budete chtít chvíli odpočinout, namiřte si to k Waldidyll im Elsthal. V této příjemné zahradní restauraci zaručeně uhasíte žízeň a načerpáte nových sil.

    Fläming Skate v Jüterbogu je nejlepší dráhou v celém Německu.
    Autor: archiv Blesku

  • 3.

    Klášter, kde se chodilo naostro

    Speciální likér okořeněný pikantními historkami můžete ochutnat jen pár kilometrů za Jüterbogem. V někdejším cisterciáckém klášteře Zinna z roku 1170 vás průvodce zasvětí nejen do bohaté historie tohoto místa, ale i do tajů života klášterních bratří. A největší zajímavost? Pod kutnou chodili bez spodního prádla! Ve starém opatství mají i historickou palírnu, v níž se destiluje z 26 složek bylinná esence používaná k výrobě likéru Zinnaer Klosterbruder.

    Klášter Zinna
    Autor: archiv Blesku

  • 4.

    Spreewald a jeho pohádková krása

    Zelené Benátky. Tak se říká kouzelné krajině Spreewaldu, která je protkána 1575 kilometry vodních cest, což oblast přivedlo do seznamu světového dědictví UNESCO. V přístavu v Lübbenau můžete nastoupit do loďky, jejíž kapitán v pruhovaném triku a s černým kloboukem odvypráví zájemcům vše o řece i lidech, kteří v oblasti žijí. Po půlhodinové plavbě dorazíte do vesničky Lehde, kde se nachází skanzen. Tam se po stylovém přivítání dozvíte spoustu zajímavostí o životě Lužických Srbů, kteří stále tvoří část obyvatel tohoto kraje, a kteří zásadně ovlivnili zdejší kulturu. Ve skanzenu si můžete i utlouct máslo, nebo se projít v dřevácích.

    Spreewald
    Autor: archiv Blesku

  • 5.

    Lužická jezerní krajina

    Bývalá dolní oblast, která se postupně proměňuje ve vodní svět. Mezi Drážďanami a Berlínem dochází k postupnému zaplavování povrchových dolů a vzniká zde největší uměle vytvořená vodní krajina Evropy - s 23 novými jezery, a plná cyklostezek. Ve Familienparku u jezera Senftenberger See se můžete ubytovat a vypůjčit si kola. Zemi jezer a kanálů střídají vesničky a pole, které přinášejí překrásné výhledy, například ten z místní třicetimetrové výšky nabízí zdejší rozhledna, které se přezdívá "rezavý hřebík". Poté poobědvejte například na majáku Der LeuchtTurm u jezera Geierswald See. Stylový interiér je vybaven historickým nábytkem, modely plachetnic a lodními lucernami.

    Lužická jezera
    Autor: archiv Blesku

  • 6.

    Gigantický most F60

    Až si budete chtít od koupání a cyklistiky odpočinout, zavítejte na prohlídku skrývkového mostu Besucherbergwerk F60. Tento gigantický most byl určen k odstraňování skrývkové horniny a za hodinu dokázal dobývat až 50 000 tun hnědého uhlí. V provozu byl jen rok a půl, v roce 1992 byl odstaven a dnes slouží jako technická památka. Jde o největší pohyblivý pracovní stroj na světě a přezdívá se mu "ležící Eiffelovka". Most je dlouhý 502 metrů a vysoký 74 metrů. V ochranných helmách a s audioprůvodcem v češtině vyšplháte až na samotný vrchol, odkud bude možné příští rok skákat bungee jumping.

    Gigantický most F60
    Autor: archiv Blesku
  • 7.

    Navštivte Braniborsko!

    Fotogalerie
    12 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy