Ponožky v sandálech, pivo tekoucí proudem a rohlíček s paštikou. To je jen zlomek toho, co se mezi některými Slováky o českých turistech vypráví. Navíc tito kritici rádi dodávají, že jsou Češi zejména v Tatrách nezodpovědní a zbytečně riskují.

Pro Čechy je ale Slovensko od loňska nejoblíbenější zahraniční destinací a letos tam odhadem vyrazí mnohem více turistů než loni. Je to pro nás blízko, v pohodě se tu domluvíte, není tam draho a bezpečnostní situace je tu příznivá. Podnikatelé v oblasti cestovního ruchu si to nemohou vynachválit a do boje s mýty o českých turistech se teď pustila i televize.

Že jsou Češi šetřílci? Podle Petra Petrase z Rainerovy chaty osloveného TV Markíza mezi Slováky a Čechy z hlediska útraty není žádný rozdíl. A další mýtus vyvrací statistiky Horské záchranné služby. Za jedenáct let zahynulo ve Vysokých Tatrách 116 lidí, nejvíc z nich byli Slováci (38), pak Poláci (36) a až pak Češi (30). Na sto tisíc Čechů připadá 2,35 smrtelných úrazů. U Poláků je číslo mnohem větší, na stejný počet připadá 8,95 úmrtí.

„Skladba úrazovosti se za poslední roky změnila. U Slováků se pohybovala okolo 46 procent, zbytek byli čeští a polští turisté. Po roce 2010 stoupla úrazovost slovenských turistů nad 56 procent,“ potvrdil před časem Lidovkám ředitel Horské záchranné služby Jozef Janiga.

Fotogalerie
9 fotografií