Pláže narvané k prasknutí, z barů duní hudba, ulicemi korzují davy turistů srkajících koktejly, u bazénů závody v chytání bronzu… Na tenhle obrázek Šarm aš-Šajchu zapomeňte! Tam, kde ještě loni lidé bojovali o nejlepší místa na slunci, teď není ani noha.

Bazény jsou vypuštěné, v barech stažené rolety – nalévat není komu. Strach z teroristů a obavy o vlastní život jsou v posledních měsících jednoduše silnější než vidina dovolené v Egyptě. 

Vysvětlení je prosté: Strach. Strach z teroristů i neustálých nepokojů, jež zemí zmítají. A kvůli tomu chřadne ekonomika celé země: V roce 2010, kdy do země přijelo 14,7 milionu rekreantů, kteří utratili téměř 300 miliard korun a sektor zaměstnával 12 % všech Egypťanů, loňské tržby už byly v porovnání s tím jen poloviční a čísla z ledna 2016 ukazují další víc než 40% propad!

Kritický propad turismu potvrdila i Asociace cestovních kanceláří. „Šarm aš-Šajch se z Česka vůbec nelétá. U Hurghady a Marsa Alam je v porovnání s loňskem propad 5 procent (bavíme se o prvním čtvrtletí). Sezona se posouvá v závislosti na zprávách z médií, lidé s nákupem vyčkávají. Horší než Egypt, který je stabilní, je na tom Turecko,“ prozradil Stanislav Zíma z Asociace cestovních kanceláří.

V reakci na zničení ruského airbusu (31. října na lince do Petrohradu; 224 mrtvých) totiž zcela ustal proud turistů z Ruska i Británie!
Mnohé hotely v Šarm aš-Šajchu a Hurghadě proto musely zavřít brány...

Důvody strachu

  • Říjen 2015: Bombový atentát na ruský Airbus A321 (224 obětí).
  • Červen 2015: Sebevražedný atentátník na parkovišti v Luxoru.
  • Červenec 2015: Exploze vozu s trhavinami u italského konzulátu v Káhiře.
  • Leden 2016: Pobodání několika turistů v hotelu v Hurghadě.

Fotogalerie
28 fotografií