Španělská babička Cecilia García se už nemohla koukat na to, jak freska v jejím oblíbeném kostele ve španělském městečku Borja chátrá. Proto se rozhodla, že ji opraví na vlastní pěst. Vzala barvičky a obraz Ježíše, který byl v kostele celých 120 let, obnovila. V babičce ale rozhodně Michelangelo nedřímal…

Cecilia z uměleckého díla Ecce Homo od Elíase García Martíneze vytvořila podivný obraz, který Ježíše připomíná jen opravdu vzdáleně. Obrázek její neodborné restaurace obletěl celý svět a internetoví posměváčci vytvořili řadu parodií. Ty nejpovedenější naleznete v galerii.

Místní by ale měli svérázné umělkyni děkovat. Pětitisícové městečko Borja se totiž posléze stalo vyhledávanou turistickou destinací. Za čtyři roky sem přijelo už více než 100 tisíc turistů a všichni chtějí snímek s legendární freskou. To je možné po zaplacení vstupného ve výši dvou eur (přibližně 50 Kč). Úřady dokonce kvůli zájmu turistů zavrhly plán, že nechají fresku opravit do původního stavu.

Freska městečko tak proslavila, že místní na její počest každoročně pořádají letní festival. O osudu obrazu byl natočen dokument a chystá se prý i komediální opera.

Fotogalerie
1 fotografie