Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velikonoce v Evropě: 6 tipů na města, která musíte navštívit!

/
  • Nechte doma pomlázku a vyražte na výlet do některého z evropských měst.
    7. března 2016 ● 07:53

    Oslava příchodu jara, rozloučení se zimou a konečně teplo a sluníčko. Tak si většina z nás představuje Velikonoce, jenže letos připadají už na poslední březnový víkend a tak bude potřeba za sluníčkem trochu popojet. Nabízí se Řím, Neapol, Barcelona nebo Marseille. Kdo si na extra velké teplo nepotrpí, může se vydat do Lucemburku či dánského Billundu.

  • 1.

    Řím: Duchovní Věčné město

    Kde jinde oslavit největší křesťanský svátek než právě v Římě? Italská metropole s papežským státem včleněným do samého srdce města vás přivátí sluncem, dobrou kuchyní, lahodným vínem a nepřeberným množstvím aktivit a atrakcí, kterými zdejší obyvatelé i turisté oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

    Duchovní atmosféra a hluboké křesťanské přesvědčení na vás dýchne hned, jakmile vyrazíte do ulic velkoměsta. Řím je v období Velikonoc plný poutníků z celého světa, kteří se sjíždí na Svatopetrské náměstí ve Vatikánu vyslechnout si každoroční poselství zakončené požehnáním Urbi et orbi. Tato mše se koná na Velikonoční neděli a pro křesťany znamená vyvrcholení velikonočních svátků. Každoročně si ji vyslechne přímo na místě několik desítek tisíc lidí, což samozřejmě může od návštěvy Říma odradit všechny, kteří přijeli pouze za památkami.

    Pokud už zavítáte do Vatikánu, nenechte si ujít návštěvu Vatikánských muzeí. Jedná se o unikátní komplex, v jehož expozicích jsou nejvýznamnější umělecká díla světa. Na prohlídku si rezervujte celý den, protože 10 000 sálů s exponáty neprojdete jen tak. Součástí ceny vstupenky i je návštěva Sixtinské kaple.

    Do Říma létají z Letiště Václava Havla Praha pravidelně České aerolinie. Na letiště Fiumicino vás dopraví 7x týdně.

    Nechte doma pomlázku a vyražte na výlet do některého z evropských měst.
    Autor: scom

  • 2.

    Barcelona: Svátky jara s vůní moře

    Důvodů, proč se čeští turisté vydávají každoročně po tisícovkách do Barcelony, je celá řada. Někoho fascinuje Gaudího dominanta města Sagrada Família, jiné spojení městského života s pocitem dovolené, který v nás vzbuzují pláž a vlny Baleárského moře, muži pak nemohou při návštěvě města vynechat domovský stadion světoznámého fotbalového klubu FC Barcelona Camp Nou. Velkým lákadlem je i prvotřídní španělská kuchyně doplněná vynikajícími na chuť bohatými červenými víny.

    Kromě zmíněných symbolů města je dobré poznačit si do mapy i Plaza de Cataluna. Z tohoto barcelonského Václaváku se totiž dostanete úplně ke všem místům, která stojí v katalánské metropoli za návštěvu. Směrem k moři vede bulvár Las Ramblas, který vás zároveň přivede i do Gotické čtvrti. Plaza de Cataluna je výchozím bodem také pro procházku do nejmodernější části města, Poble Neu, a ke zmíněnému architektonickému skvostu Sagrada Família. Kromě toho se na náměstí a na okolních bulvárech skvěle nakupuje.

    Svátky jara se v Barceloně začínají slavit už během Květné neděle, kdy jsou katedrály obklopené lidmi držících v rukou květiny. Různé průvody a ceremoniály pak probíhají během celého týdne až do Velikonoční neděle.

    Do Barcelony se můžete nyní vypravit s Českými aeroliniemi 5x týdně, které do katalánské metropole létají pravidelně z Letiště Václava Havla Praha. Od začátku letní letové sezóny, tedy od neděle 27. března, bude dopravce létat 7x týdně.

    Nechte doma pomlázku a vyražte na výlet do některého z evropských měst.
    Autor: scom

  • 3.

    Lucemburk: Město plné mostů a tunelů

    Lucemburk se rozkládá na skalnatém masivu nad soutokem řek Alzette a Pétrusse a jeho jednotlivé části v členitém terénu spojuje kolem sta mostů a řada tunelů. Historické centrum je i díky krásným výhledům zapsané od roku 1994 na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Svůj název získalo město od hradu Lucilinburhuc (Malý hrad), který byl postavený v roce 963 a od té doby rostl do podoby jedné z největších evropských pevností. Do dneška se dochovala jen část – i tak však turistům nabízí působivé kulisy. Ve zdejší katedrále Panny Marie jsou uloženy ostatky Jana Lucemburského, českého krále v letech 1310–1346.

    Velikonoce v Lucemburku provází tradiční trh, na kterém hrnčíři předvádí své umění. Nejčastější ukázkou jsou keramické píšťalky ve tvaru ptáčka. Kromě toho zde najdete i stánky s místními delikatesami jako jsou nugáty, mandle, pražené lískové oříšky a jiné.

    Do Lucemburku se můžete od 27. března 2016 vydat z Letiště Václava Havla Praha s lucemburskou leteckou společností Luxair, a to přímým letem 4x týdně. Cesta trvá jen něco málo přes hodinu.

    Nechte doma pomlázku a vyražte na výlet do některého z evropských měst.
    Autor: scom

  • 4.

    Billund: Svět z Lega

    Ať už vás stavění čehokoli z malých kostiček pustilo s věkem, nebo naopak nedáte ani v dospělosti dopustit na pirátské lodě, vesmírné kluzáky nebo hasičské stanice, dánský Billund s největším a nejstarším Legolandem na světě stojí rozhodně za návštěvu. Nezažijete zde sice ty pravé duchovní Velikonoce, zato na vás čeká spousta zábavy a nostalgie.

    Místní Legoland je svými atrakcemi zaměřený spíše na děti, ale vyřádí se tu i nejeden dospělý. Svést se můžete speciálním lego vláčkem, nebo na některé z horských drah, můžete plout na lodi pohádkovou krajinou nebo soutěžit o nejrychlejší jízdu na pohádkových vznášedlech. Mezi další aktivity patří soupeření s piráty, soutěže v hasičských autech nebo akrobatické vystoupení. Kromě atrakcí nabízí Legoland i spoustu odpočinkových zón, desítky restaurací, kavárniček a nechybí samozřejmě ani Lego obchůdky.

    Z velikonočních tradic se můžete v Dánsku setkat s tzv. škádlivými dopisy, podepsanými pouze počtem teček, který odpovídá počtu písmenek ve jménu odesílatele. Do dopisu se vkládá sněženka jako symbol první květiny v roce. Většina dánských měst je během svatého týdne vyzdobena velikonoční výzdobou, kterou tvoří jarní květiny, jako jsou například narcisy, obarvená vejce a další dekorace ve žluté a zelené barvě symbolizující příchod jara. 

    Do Billundu se můžete aktuálně vypravit 4x týdně s Českými aeroliniemi, které sem létají pravidelně z Letiště Václava Havla Praha. Od začátku letní letové sezóny, tedy od neděle 27. března, pak bude dopravce létat 5x týdně.

    Nechte doma pomlázku a vyražte na výlet do některého z evropských měst.
    Autor: scom

  • 5.

    Neapol: Původní italská pizza místo českých jidášů

    Kde jinde byste chtěli oslavit svátky přicházejícího jara než v Neapoli – přímořském městě v jižní Itálii, centru původní italské pizzy chlubící se typickou ukázkou italské ukřičené, ale přesto vlídné nátury? Neapol patří mezi nejúžasnější města Itálie, i když občas můžete zapochybovat, zda jste ještě v Evropě. Patří mezi jedno z mála měst, která nestačí popsat, musíte jej sami zažít.

    Kromě pizzy nesmíte zapomenout ochutnat Pastiera Napoletana neboli Neapolský koláč, který je tradiční velikonoční pochoutkou. Podle legendy ho kdysi poprvé připravila jeptiška, když chtěla upéct koláč s vůní pomerančovníku, který rostl v zahradách kláštera. Dodnes se dezert připravuje v několika variantách, ale vždy se skládá z křehkého těsta a nadýchané náplně.

    A kam se v Neapoli vydat? Hlavní dominantou města je hrozící Vesuv, činná sopka tyčící se do výšky téměř 1300 metrů nad mořem. Panorama Neapole dále zdobí několik hradů; stojí tu Castel dell'Ovo, Kapujský hrad, Nový hrad, který vévodí Radničnímu náměstí, a Castel Sant'Elmo. V centru přístavu se nachází rozlehlé náměstí Piazza del Plebiscito, jež je lemováno Královským paláce a bazilikou svatého Františka z Pauly. Ta nápadně připomíná římskou kolosální stavbu Pantheon.

    Neapol je dostupná letecky z Letiště Václava Havla Praha. 2x týdně vás sem dopraví nízkonákladový dopravce Wizz Air a od 28. března také easyJet se stejnou frekvencí 2x týdně.

    Nechte doma pomlázku a vyražte na výlet do některého z evropských měst.
    Autor: scom

  • 6.

    Marseille: Perla Provence na břehu Středozemního moře

    Marseille je jedním z nejstarších měst světa. Bylo založené jako řecká kolonie 600 let před naším letopočtem a díky své poloze byla vždy pomyslnou branou do Francie. Tento fakt se odrazil na složení obyvatelstva, kdy tu vedle sebe v relativně poklidném soužití žijí Francouzi, Korsičané i přistěhovalci ze zemí Magrebu. Marseille je nádherným francouzským přístavem, jehož srdcem je Vieux-Port, Starý přístav. Leží v malé zátoce, dnes obklopené domy s restauracemi a bary, a vstup do této části města střeží dvě pevnosti – St. Jean a St. Nichola'. Jednou z dominant této čtvrti je bazilika Notre-Dame de la Garde v novobyzantském slohu. Tyčí se do výšky 160 metrů a nabízí úchvatný pohled na město i moře, jež ho obklopuje. V jihozápadní části Starého přístavu se nachází kostel sv. Viktora, v samém středu pak stojí budova marseillské radnice ze 17. století.

    Kromě tradic, které mají jako v mnoha jiných zemích kořeny v náboženství, jsou francouzské Velikonoce převážně ve znamení rozličných obdob čokoládových vajec, figurek, zvonů a ryb. Právě ryba nazývaná Poisson d´Avril (v překladu něco jako aprílový žertík) je jedním z dlouholetých francouzských symbolů Velikonoc, na který se logicky nejvíce těší zejména děti. Nejvíce se na něj těší děti. Principem zvyku je nepozorovaně připevnit rybu na záda každému, u koho to jen trochu jde.

    Do Marseille se vypravíte 2x týdně z Letiště Václava Havla Praha. Přímé spojení zajišťuje dopravce Volotea od 25. března.

    Nechte doma pomlázku a vyražte na výlet do některého z evropských měst.
    Autor: scom

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy