Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Advent u sousedů: Vánoční ulice, nejstarší kavárna a spousta dobrot!

/
  • Vánoční trhy v evropských městech nabízí jinou atmosféru než u nás a určitě stojí za to ji poznat.
    16. listopadu 2015 ● 09:35

    Vánoce se pomalu, ale jistě blíží. K nim neodmyslitelně patří i adventní trhy. Pokud ty české už znáte a chcete vyzkoušet, jak vypadají „za humny“, stačí se rozletět do některého okolního státu. Poradíme, co kde můžete čekat…

  • 1.

    Nejdelší vánoční ulice v Basileji

    Vánoční trhy: 26. listopadu až  23. prosince

    Basilej je hlavním městem švýcarského adventu. Těšit se zde můžete na vánoční atmosféru, nákupy, výstavy v muzeích, koncerty a památky. Jedny z nejhezčích a největších vánočních trhů najdete na Barfüsserplatz a Münsterplatz. Za podívanou stojí i nejdelší evropská vánoční ulice, která začíná na náměstí Aeschenplatz a vede nejlepšími basilejskými nákupními ulicemi, kolem adventního trhu, starobylou uličkou Eisengasse přes středověký most na náměstí Messeplatz, kde celou nádherně dekorovanou trasu zakončuje impozantní vánoční strom.

    Krásnou podívanou nabízí také vánoční prohlídka města, díky které nahlédnete do historie, zvyků a tradic vánočního času v Basileji, či světoznámý Johann-Wanner-Haus, obchodní dům s obrovským výběrem vánočních ozdob a dekorací. S dětmi nevynechejte největší muzeum hraček na světě Puppenhausmuseum. Těšit se můžete také na obchodníky a řemeslníky v malých dřevěných chaloupkách a na kulinářské speciality, jako jsou vafle, pravý basel läckerli (druh perníku) či výborné švýcarské raclette.

    Tip: Do Basileje si zaletíte z Prahy s easyJetem 3x týdně.

    Basilej
    Autor: scom

  • 2.

    Do Budapešti na klobásky či kürtöskalács

    Vánoční trhy: 27. listopadu až 1. ledna

    Budapešť je skvělou volbou pro gurmány i rodiny. Nejznámější vánoční trhy se konají v centru města na náměstí Vörösmarty a lákají na vánoční koncerty a ukázky lidové tvorby. Navštívit zde můžete také nejstarší kavárnu v Evropě – Gerbaud, která se o adventu mění v obří adventní kalendář, či loutkové divadlo. Sem si určitě zajděte na tradiční dort dobos torta.

    Výborným tipem je výlet lodí po Dunaji s večeří, prohlídka trhů a centra města s průvodcem. Z místních specialit nezapomeňte ochutnat tradiční maďarské pečivo kürtöskalács, všudypřítomné štrůdly (rétes) s různými náplněmi, pravé maďarské klobásy či vyhlášený perkelt. Milovníci uzenin by neměli vynechat Velkou tržnici, tolik klobásek, škvarků a jiných masných dobrot jste pohromadě ještě neviděli.

    Tip: Do Budapešti se pohodlně dostanete s Českými aeroliniemi 18x týdně.

    Budapešť
    Autor: scom

  • 3.

    Amsterdam a Festival světel

    Festival světel: 26. listopadu až 17. ledna

    Advent v Nizozemsku nabízí kromě tradičních vánočních trhů, klasických koncertů, baletních představení, památek a muzeí také zcela nevšední podívanou, a to Festival světel. Každý večer město prozáří slavnostní dekorativní osvětlení a projekce z osvětlených těles od umělců z různých zemí. Nezapomenutelným zážitkem je večerní projížďka lodí po amsterdamských grachtech (síť kanálů), které se stávají zrcadly pro tuto různobarevnou zářící krásu.

    Tip: Do Amsterdamu létají České aerolinie 12x týdně.

    Amsterdam
    Autor: scom

  • 4.

    Štrasburk a místní speciality

    Vánoční trhy: 27. listopadu až 31. prosince

    Vánoční trhy v alsaském Štrasburku se konají již od roku 1570, a mají tak jednu z nejdelších tradic v Evropě. Těšit se můžete na trhy – např. před štrasburskou katedrálou Notre-Dame na Place des Meuniers, specializující se na alsaské produkty, na náměstí Place Gutenberg, které je každý rok rezervováno pro prezentaci některé z cizích zemí, či na trhy na Place Kléber s obřím vánočním stromem a adventním kalendářem.

    Za doprovodu vánočních koled si můžete zabruslit na umělé ledové ploše na náměstí Place du Château v blízkosti katedrály Notre-Dame. Nezapomenutelná je atmosféra vánočních koncertů, které se konají nejen v katedrále Notre-Dame, ale i v dalších kostelech. Za podívanou také stojí nádherně ozdobené a magicky osvětlené domy a ulice nebo prohlídka historického centra města. Z gastronomických pochoutek vyzkoušejte máslové aromatické cukroví s různými příchutěmi, speciální vánoční karamely, marcipánová prasátka či choucroute (pokrm z uzenin a zelí).

    Tip: Do Štrasburku se dostanete s Českými aeroliniemi 5x týdně.

    Štrasburk
    Autor: scom

  • 5.

    Vánoční trhy v Berlíně

    Vánoční trhy na náměstí Gendarmenmarkt: 23. listopadu až 31. prosince

    Vánoční trhy jsou v Německu velkou tradicí, jen samotný Berlín se může pochlubit zhruba 60, z nichž každý má svoji neopakovatelnou a jedinečnou atmosféru. Za návštěvu určitě stojí jeden z nejkrásnějších trhů v centru na náměstí Gendarmenmarkt či trh u kostela Gedächtniskirch. V dřevěných chatičkách si můžete nakoupit vánoční dekorace, řemeslné výrobky či šperky. Mezi nejznámější a největší patří Velký berlínský trh, který se táhne od Alexanderstrasse až k náměstí Alexanderplatz. Kromě klasických adventních trhů na historických náměstích stojí za procházku také hlavní třídy se světelnou výzdobou či zimní zábava na kluzišti na náměstí Alexanderplatz.

    Na své si v Berlíně přijde každý, ať už milovníci tradičních řemesel, vánočních ozdob, suvenýrů, tanečních a hudebních vystoupení, tak i labužníci. Nenechte si ujít vánoční cukroví, svařené víno či speciality, jako je klobása currywurst a uzené maso kasseler zapečené se zelím.

    Tip: Do Berlína si zaletíte z Prahy s Air Berlin až 21x týdně.

    Berlín
    Autor: scom

  • 6.

    Trhy v zábavním parku v Kodani

    Vánoční trhy v Tivoli: 14. listopadu až 3. ledna

    V hlavním městě Dánska, v Kodani, se koná několik vánočních trhů. Můžete se těšit na vánoční koledy, koncerty a místní výrobky. Největší vánoční trh se koná v zábavním parku Tivoli, v místě, kde v předvánočním čase zažijete nejen adrenalinovou zábavu na různých atrakcích, ale i klasickou vánoční atmosféru. Kromě kolotočů a horských drah je tady velkou atrakcí také jezero, které slouží jako veřejné kluziště a kde vám i vašim dětem půjčí brusle. Obdivovat můžete také krásně osvětlené stromy a světelné show, které budou probíhat po setmění. Z vánočních specialit nezapomeňte ochutnat svařené víno, æbleskiver (jablkovou koblihu) nebo pražené mandle.

    Tip: Do Kodaně se dostanete s Českými aeroliniemi až 10x týdně.

    Kodaň
    Autor: scom

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

mara-29:  je vidět že si to platí letecké společnosti proč tak daleko co Viden, Drážďany Norimberk, tam dojedeme autem

(21. 11. 2015 22:50)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy