Překrásný podmořský život, koupací sezona po celý rok, světoznámé památky a dostupné ceny za kvalitní služby. Takový byl vždy Egypt. Stejně jako celý arabský svět, i tento turistický ráj ale obestřel stín strachu z terorismu. Blesk vyrazil na vlastní kůži prozkoumat, jak vypadá dovolená v Egyptě dnes. A za cíl jsme si zvolili oblíbené letovisko Hurghadu.

Koráli – nádhera, která neomrzí

Potápění v Rudém moři je nádherný zážitek.
Autor: profimedia.cz, scom
Egyptské Rudé moře je to nejkrásnější, co můžete na dosah Evropy vidět. A to především kvůli zdejší mořské fauně a korálům. Jsou tu totiž na každém rohu a při troše štěstí je budete mít několik metrů od hotelové pláže. Tak jako my. V zátoce u hotelu nebyl problém narazit ani na létající ryby, zvědavého rejnoka nebo nespočet rybiček jako z akvária.

Potápění s přístrojem je zážitek

Prozkoumat zachovalejší korály, než byli u hotelu, jsme se s potápěčskou školou vydali na vzdálenější místo směrem k vyhlášenému ostrovu Giftun. Cestou jsme potkali hejno delfínů. Na samotné potápění s přístrojem si náš redaktor sice musel chviličku zvykat, ale rozhodně to stálo za to. Stres z toho, že jste pod vodou a dýcháte, opadl hned, jak se kolem zalesklo pestrobarevné hejno malých rybek a z korálů připlaval na pozdrav malý klaun očkatý, rybka z pohádky Hledá se Nemo. Výlet nás nadchnul tak, že jsme stejně jako řada dalších turistů zbytek času trávili se šnorchlem u hotelových korálů a nemohli se mořského života nabažit.

Tipy na dovolenou v Egyptě najdete zde>>

Luxus času a prostoru

Na pobřeží je jen písek a pobřeží je jen písek, ale pod hladinou Rudého moře je barevný svět.
Autor: profimedia.cz, scom
Bývaly doby, kdy na egyptských památkách nebylo k hnutí. Turisté všech národností se mezi sloupy prastarých chrámů valili jako tisícihlavá řeka. My jsme to nezažili. V současném Luxoru a Karnaku můžete bez problémů fotit a nikdo vám nevstoupí do záběru. Nikdo vás nikam nežene, neztratíte se v davu. U chrámu Hatšepsut a v Údolí králů jsme byli skoro sami.

I prodavačů suvenýrů byla jen hrstka. A na památky máte tolik času, kolik chcete. Kde by vás dříve zezadu postrkovali lačnící turisté, je často jen místní hlídač, který vám za pár drobných udělá soukromou přednášku.

Strážili nás víc než faraony

Uvnitř hurghadské mešity Al Dahar jsou knihy o islámu i v češtině. Některé si zdarma můžete odnést.
Autor: profimedia.cz, scom
Bezpečnost turistů je v současném Egyptě na prvním místě, a než se dostanete ven z letiště, čeká vás několik pasových kontrol a procházení hned několika bezpečnostními rámy. Ale to je v Egyptě už delší dobu standardem. Stejně jako silniční kontroly a ozbrojenci na hranicích města i v jeho ulicích. Když si uvědomíte, že je to pro vaši bezpečnost, ani vás to zdržování neobtěžuje.

I při výletu na památky v Luxoru jsme byli pod bedlivým dohledem. Přestože se tam nově můžete dostat i po dálnici, turistický mikrobus jel po starší a pomalejší silnici. Je na ní totiž hustá síť kontrolních bodů, kde si policisté zapíší, že jste tudy v pořádku projeli, a ozbrojenci stojí i u každé větší křižovatky. Byť leckdy v podobě postaršího strejdy s oslíkem a se samopalem omotaným izolepou. Jen na památkách to bylo úplně obráceně. Úplatní strážci tisícileté historie s vidinou finanční odměny sami lákali k překročení zábran, aby si turisté mohli udělat hezkou fotografii a podívali se do míst, kam jiní nemohou. Faraony tu zkrátka nehlídají tak jako vás.

Cestovky: Egypt láká, památky ne

To, že je u egyptských památek nebývale prázdno, potvrzují i české cestovní kanceláře. „Aktuálně patří Egypt k nejprodávanějším destinacím. Sezona exotiky se totiž teprve rozjíždí a ve většině blízkých destinací na jihu Evropy už není počasí na koupání,“ potvrzuje Jan Osúch z CK Fischer. Turisté do Egypta sice stále jezdí, ale tráví svůj čas jinak. „O tradiční výlety do Káhiry nebo Luxoru je zájem letos nižší. Naopak roste popularita lodních výletů za šnorchlováním a potápěním nebo výletů na čtyřkolkách do pouště,“ připomíná Lenka Berberi z CK Blue Style. „Turisté dnes mnohem více berou Egypt jako čistě plážovou a odpočinkovou destinaci s levným ubytováním na dobré úrovni a bohatým all inclusive. Výlety za historickými památkami si tak v dnešní době nechává velká část turistů utéct,“ dodává Petr Šatný z CK Alexandria.

Na co si dát pozor:

Nebezpečné ryby: jako perutýni, ropušnice nebo elektrické parejnoky. Nebezpeční žraloci se tu nevyskytují.

Místní vodu: ať už z kohoutku, v podobě ledu nebo i v lahvích s porušeným uzávěrem.

Peníze: Nejlepší je platit egyptskou librou. Na druhém místě je americký dolar, ale ceny v něm jsou po přepočtu vyšší než v librách. Euro Egypťané přijímají také, ale často za stejnou cenu jako dolar, což se už vůbec nevyplatí.

Bakšiš: povinností muslima je dávat spropitné a žádost o něj můžete očekávat od každého, koho potkáte. Vyhraďte si pro takovou příležitost pár místních mincí a naučte se říkat „šukran“, což znamená děkuji.

Související odkazy:

Odkud pochází kameny Egyptských pyramid? Navštivte město Asuán 

Lenošení u Rudého moře – Hurghada

Alexandrie – poznejte moderní Egypt 

Safaga – místo pro výlety, sport i relaxaci 

Pláže a moře klidu – dovolená v letovisku Taba

Skvělé místo pro relaxaci u moře - Šarm aš-Šajch 

Fotogalerie
8 fotografií