Benátky

vzdálenost: 630 km

Benátky a gondoly patří k sobě.
Autor: profimedia.cz
Na ústředním náměstí svatého Marka je hlava na hlavě, ale stačí odbočit z hlavní trasy směrující k mostu Rialto a už jste často v uličkách sami – pravda, často proto, že končí u vody, ale právě tohle objevování města v laguně patří k jedinečným zážitkům.
Třídenní zájezd (bez noclehu) lze v akci koupit už za 1200 korun. Zpáteční autobusová jízdenka vyjde na necelé tři tisíce. Zastavuje se v oblasti Mestre, odtud je třeba pokračovat zhruba 15 minut vlakem. Konečná stanice je hned u Velkého kanálu, vyplatí se koupit »permici« na vaporetta, tedy vodní autobusy. Denní vyjde na 20 eur (cca 540 Kč), dvoudenní na 30 eur (cca 810 Kč). Pokud to chcete pojmout hodně divoce, zvolte spoj v pátek večer. V sobotu po sedmé už budete u mostu Rialto a následujících 38 hodin můžete v kuse vychutnávat nejen Benátky, ale i okolní ostrovy Murano či Burano. Zpět odjíždí autobus v neděli v devět večer. Hotely v centru jsou mimořádně drahé - 10 tisíc za pokoj je považováno za super cenu).

Tip: Ve více lidech se vypla- se vyplatí jet autem, náklady na tí autem, na cestu včetně poplatků včetně poplatků za dálnice a tunely cca dálnice a tunely cca 5500 Kč, denní parkov- parkovné u centra Benátek 21 né u centra Benátek 21 eur (cca 570 Kč).

Vídeň

vzdálenost: 90 km

Karlova kaple ve Vídni, z Mikulova tam jste za necelé dvě hodinky.
Autor: profimedia.cz
Stačí zhruba hodina a půl a jste z Mikulova v centru Vídně. Za jediný den zvládnete návštěvu zámku Schönbrunn včetně zoologické zahrady a také procházku historickým jádrem rakouské metropole. Ti nejrychlejší prolítnou i galerii Albertina a večerní návštěvu nějaké místní pivnice nebo vinného šenku. Pravý vídeňský řízek nabízí každá druhá restaurace, ten nejpopulárnější a nejznámější ale dělají u Figlmüllerů, jen kousek od kostela svatého Štěpána. Stojí v přepočtu lehce přes 500 korun a je tak vyhlášený, že před restaurací (i její pobočkou s vchodem v nedalekém průchodu) se na něj stojí fronty. Dvoudenní zájezd do Vídně (s nocováním v Česku) stojí v akci cca 1600 Kč, s noclehem ve Vídni necelé 3000 Kč.

Tip: V celé Vídni není problém s parkováním, podzemní garáže jsou všude. O víkendech lze ale na mnoha ulicích v centru parkovat zdarma. Cenově výhodné je využití parkovacích domů/míst P+R, denní taxa činí 3,40 eura (cca 92 Kč), což je mimochodem částka, kterou dáte za hodinu stání v samém středu města.

Paříž

vzdálenost: 870 km

Během jediného dne můžete navštívit Eiffelovu věž, navštívit Montmartre i Notre Dame.
Autor: profimedia.cz
Během jediného dne můžete navštívit Eiffelovu věž, navštívit Montmartre i Notre Dame. S trochou štěstí lze zvládnout i muzeum d‘Orsay se stovkami pláten a výstup na Tour Montparnasse, který nabízí podobný výhled jako slavná a poblíž stojící věž páně Eiff ela. Když máte dva dny, stihnete i výstup na Vítězný oblouk a slavný Louvre. Pokud si ale chcete Paříž užít, jeďte alespoň na tři dny, stanovte si na každý den dva pevné body a zbytek se podřiďte tempu romantického města nad Seinou. Zcela upřímně: stejně pak budete nejvíc vzpomínat, jak jste si v parku udělali piknik s pravou francouzskou bagetou, lahodným sýrem, zapíjeli to vínem a jako bonus si dali něco sladkého. Autobusový zájezd, kdy strávíte dva dny v Paříži (s jedním noclehem), stojí v last minute od 2000 Kč. Je tak levnější než samostatná zpáteční jízdenka, ta vyjde na 3100 Kč.

Tip: Po Paříži jezdí několik linek turistických autobusů s otevřenou střechou, ale příliš praktické nejsou – zbytečně moc času trávíte v kolonách. Lepší investicí je plavba po Seině, k přesunům po městě pak lze doporučit metro.