Pohostinnost místních lidí je pověstná. „Každý, kdo do Řecka zavítá, by měl ochutnat jejich speciality. Neznám nikoho, kdo by nemiloval řeckou kuchyni,“ říká ředitelka cestovní kanceláře Blue Style Lenka Berberi.

Řecko si můžete užít přesně podle vašich představ – ať už v hotelovém resortu u pláže s all inclusive, nebo v apartmánu beze stravy. Určitě stojí za to půjčit si skútr nebo auto a projet si některý z ostrovů na vlastní pěst.

Podle zástupců cestovních kanceláří preferují Češi pobyty v čtyřhvězdičkových hotelech se službou all inclusive, které se dají koupit od 17 tisíc na týden. Rodiny s dětmi často jezdí do hotelů s takzvaným croco cluby. V nich se o děti starají česky mluvící animátorky, které si s nimi hrají, seznamují je s místním folklorem, společně malují, sportují. Za aktivity děti získávají razítka a za ně si v dětských Croco shopech mohou vybrat odměnu.

Scenérie, pro které si Řecko zamilujete!

Rhodos zalitý sluncem

Dominantou hlavního města Rhodos je starobylá pevnost
Autor: CK Blue Style
Tenhle ostrov omývá zčásti Středozemní a z části Egejské moře. Co turistům nabízí? Historické centrum města Rhodos, starověké lázně Kalithea, zátoky, ospalé městečko Lindos s akropolí, kam je vyvezou oslíci, romantické taverny v letovisku Stegna… Na Rhodosu je zkrátka spousta lákavých míst.

Nejkrásnější pláže:

Pro šnorchlaře - Anthony Quinn – průzračně čistá voda s podmořským životem

Pro rodiny s dětmi - Tsambika beach a Agathi beach - čisté písčité pláže s pozvolným vstupem do moře

Pro milovníky vodních sportů - Prasonissi beach na jihu ostrova - silnější vítr a půjčovny surfů, kitů, vodních skútrů atd.

Kde se najíst:

Stegna je romantické letovisko, které využívají turisté i místní k večernímu posezení v tavernách. Čerstvou rybu, mořské plody a výborné víno vám naservírují například v Taverně Kozas.

Hippokratův Kos

Na Kosu můžete kromě moře a pláží obdivovat i historické památky
Autor: CK Blue Style
Ostrovu Kos se říká Hippokratův, protože v centru přístavního města Kos, pod starým platanem, který tam stále stojí, vyučoval Hippokratés své žáky. Z pamětihodností tu najdete třeba pozůstatky „léčebného chrámu“ Asklepion. Výhodou ostrova je jeho rovinatý povrch a síť skvěle vybudovaných cyklostezek. Na kole tu tak potkáte děti i seniory. Autem nebo na skútru stihnete ostrov projet asi za dvě hodiny.

Nejkrásnější pláže:

Cavo beach a Camel beach – leží v jihozápadní oblasti Kefalos. Jsou to divoké písčité pláže s průzračným mořem a jemným pískem, bez velkých hotelů.

Paradise beach – tady to žije. Bary, taverny, půjčovny sportovního vybavení, lehátka, sprchy, hotely.

Kde se najíst:

Taverna Oromedon je schovaná v malebné vesničce Zia, do které musíte vyjet krkolomnými serpentinami. Stojí ale za to! Domácí chléb, lahodný olivový olej, sladká rajčata s cibulí, skvělá feta, ryby, chobotnice, tzaziky... Z terasy je navíc překrásný výhled na otevřené moře.

Kréta – tam to žije

Krétské pláže jsou písčité a čisté, s pozvolným sestupem do moře
Autor: CK Blue Style
Severní Kréta a okolí Heraklionu patří k nejoblíbenějším turistickým cílům hlavně těch, kdo mají rádi noční život a aktivní trávení dovolené. Asi 25 km od Heraklionu se nachází město Hersonissos, což je středisko s malebným přístavem, lemovaným řadou hospůdek, nočních barů, taveren, diskoték a obchůdků. Najdete tu i velký aquapark. K nejhezčím a nejromantičtějším místům patří beze sporu letovisko Agios Nikolaos, které leží v romantické zátoce Mirabello.

Nejkrásnější pláže:

Preveli - nachází se kousek od známého klášteru Piso Preveli. Dostat se k ní můžete pěší stezkou od kláštera, náročnější výšlap se vyplatí. Najdete tu nádherné palmy, které nejsou na Krétě až tak obvyklé. Je tu klid a málo turistů.

Matala - pláž je zajímavá tím, že je na ní velmi tmavý, skoro černý písek. Z obou stran je uzavřena skalními masivy.

Kde se najíst:

Vyzkoušejte tavernu Mythos ve středisku Hersonissos a nebudete litovat. Je schovaná v uličkách kousek od přístavu.

Fotogalerie
5 fotografií