Rakousko a Itálie patří dlouhodobě mezi jedničky v lyžařských zájezdech. A Češi to vědí. Tyto dvě země totiž vedou žebříček oblíbenosti. Může za to dobrý poměr služby–cena. Průměrně jsme sice od loňska zkrátili lyžovačku z osmi na sedm dní, ale právě do rakouských a italských středisek se chystají tisíce českých turistů.

Ledovce jsou jistota už teď

Ledovce hlásí perfektní sněhové podmínky. Krom zmíněné Itálie a Rakouska jsou to ale i Švýcarsko a Francie, které plní katalogy nabídkami na pobyt pod ledovci. Cena je však o pár tříd výše. Většina zájezdů je připravena na míru individuálním turistům, tedy těm, co jezdí autem. Možnost využít autobusovou dopravu však nepodceňujte. Vyjde levněji. I tak se ale ceny zájezdů námi oslovených cestovek pohybují v obrovském rozpětí od 1990 Kč až do 27 690 Kč.

RAKOUSKO

1286136:gallery:true:true+ nejrychleji dostupné lyžování na ledovcích

+ celoročně dobré sněhové podmínky

+ upravené běžecké tratě

Zillertal

Dlouhé údolí Zillertal v sobě skrývá 671 kilometrů sjezdových tratí, a řadí se tak mezi největší lyžařské oblasti Evropy i světa. Dělí se do tří (a spolu s ledovcem čtyř) lyžařských subregionů. A právě areál Hintertux na největším rakouském ledovci sahá až do 3250 metrů. „Je jediným ledovcem v Rakousku s celoročním provozem. I na začátku zimy tedy skýtá jistotu perfektních sněhových podmínek,“ říká Jan Osúch za CK NEV-DAMA.

Zell am See – Kaprun

Europa Sportregion obklopuje malebné jezero u Zell am See. Dominantou je ledovec Kitzsteinhorn. Ti, kdo hledají klid a volné svahy, tady nejsou správně. Krátké a široké sjezdovky na vrcholu ledovce jsou přeplněny od ranních hodin. „Pro milovníky bílé stopy jsou připraveny upravené běžecké tratě, ty nejkrásnější v okolí jezera,“ říká Tomáš Brejcha z Čedoku.

Dva tipy pro vás:

Chcete být u dvou největších lyžařských událostí v Rakousku? Navštivte v únoru areál Schladming nebo v dubnu ledovec Pitztal.

Užijte si perfektní dovolenou během mistrovství světa v alpském lyžování v rakouském Schladmingu, konaného od 4. do 17. 2. 2013. Ski Amade, oblast s 270 lanovkami a vleky, je jen 550 km od Prahy. „Za pět hodin cesty autem jste v lyžařském ráji,“ říká Libor Šugárek z CK Vítkovice tours.

V termínu 11. – 14. 4. 2013 na ledovci v rakouském Pitztalu proběhne Český lyžařský test 2013, kde si budete moci vyzkoušet nejnovější modely lyží, potkat se s českými reprezentanty a skvěle si zalyžovat.

Akutální zájezdy
Autor: Blesk

ITÁLIE

1286138:gallery:true:true+ 3000 km sjezdovek pro zkušené i začátečníky

+ ubytování za dobrou cenu

+ parkoviště a skibusy zdarma

Dolomiti Superski

Nejrozsáhlejší lyžařská oblast nejen Itálie, ale i celé Evropy jsou Dolomiti Superski. Oblast tvoří dohromady 12 středisek s 1220 km sjezdovek. Ve středu oblasti leží horský masiv Grupo del Sella, který je obkroužen okruhem Sella Ronda, skládajícím se ze čtyř populárních středisek: Val Gardena, Val di Fassa, Arabba/Marmolada a Alta Badia. „Okruh zahrnuje téměř 300 km sjezdových tratí,“ říká Petr Šatný z CK Alexandria.

Skirama Dolomiti

Je tvořeno osmi lyžařskými areály a dohromady má asi 400 km sjezdovek. Každá oblast má své nej. V Madonna di Campiglio se pořádají závody ve Světovém poháru. Středisko Tonale/Ponte di Legno je zase známé díky ledovci Presena, který umožňuje lyžování po celý rok.

Tip pro vás:

Městečko Livigno leží v údolí a nad ním se tyčí skiareály Carosello a Mottolino. Mezi 24. 11. a 21. 12. tady za skipas nezaplatíte ani korunu.

V tomto termínu je tu totiž takzvaná předsezona a týdenní skipas dostane každý lyžař k ubytování zdarma. A jelikož je Livigno bezcelní zóna, výborně se tu nakupuje. „Opomenout nelze ani skvělou italskou kuchyni a na svahu musíte ochutnat legendární nápoj Bombardino,“ doporučuje Stanislav Zíma z CK Exim tours.

Akutální zájezdy
Autor: Blesk

FRANCIE

Vlajka Francie
Autor: Wikipedia.cz
+ ubytování velmi blízko sjezdovek

+ výborná francouzská kuchyně

+ rozsáhlé propojené skiareály

Tignes

Oblast L’Espace Killy ležící v Savojských Alpách a zahrnuje střediska Tignes a Val d’Isère. Ledovec nad Tignes láká nejen na lyžování, ale čeká vás i pestrá paleta jiné zábavy: telemarkové lyžování, jízdy se psím spřežením nebo bruslení po zamrzlém jezeře, možnost potápění pod ledem s instruktorem, létání, paragliding, výpravy na sněžnicích, horolezectví včetně lezení po ledovci atd.

Risoul - Vars

Dvě navzájem propojená střediska v jižní části Vysokých Alp známé jako La Foret Blanche (Bílý les). Rozkládají se v nadmořské výšce 1850 m, odkud stoupají vleky a lanovky až do výšky 2750 m. Najdete tady i La Coli – sjezdovku s klesáním 43 stupňů, která se řadí mezi nejtěžší v Evropě.

Akutální zájezdy
Autor: Blesk

ŠVÝCARSKO

Švýcarsko
Autor: archiv Blesku
+ luxusní služby za stále příznivější ceny

+ dostatek volných terénů pro snowboardisty

+ spousta možností odpočinku po lyžování

Davos/Klosters

Davos je absolutní legenda. Je nejvýše položeným městem Evropy. Vedle rušného města stojí poklidná a idylická horská vesnice Klosters – oblíbené středisko prince Charlese a jeho synů. Davos je každoročním pořadatelem Světového poháru v běhu na lyžích a slavného hokejového Spenglerova poháru. Nabízí také třeba obrovské přírodní kluziště s 20 000 hektary.

Čtyři údolí – Veysonnaz – Nendaz

Lyžařská oblast leží na svazích Walliských Alp. Ze sjezdovek i z oken hotelů shlédnete do závratné hloubky, kde se v údolí řeky Rhony rozkládá nejstarší město Švýcarska Sion se třemi středověkými hrady. Z nejvyššího vrcholu Mont Fort, odkud vedou prudké sjezdové tratě, je výhled do všech světových stran na alpské velikány, jako je Mont Blanc nebo Matterhorn.

Akutální zájezdy
Autor: Blesk

Fotogalerie
4 fotografie