„Příznivou zprávou je, že jsou nyní letenky do některých destinací až o patnáct procent levnější než byly vloni. Například do Paříže nyní lze zakoupit letenku od 5 970 korun a do New Yorku za 14 900 korun včetně poplatků a letištních tax,“ říká Josef Trejbal z Letušky.cz.

New York? Světla i hudba

K Vánocům v USA nesmí chybět všudypřítomná světelná výzdoba, krocan a dárky, které Santa Claus rozdává 25. prosince ráno. Ohromnou vánoční  podívanou lze vidět a slyšet v Radio City Music Hall, krásnou klasikou je Vánoční příběh odehrávající se na Broadwayi. „V New Yorku je vánoční atmosféra jedinečná, lidé svátky opravdu silně prožívají a nákladná výzdoba i programy s vánoční tématikou jsou nezapomenutelné,“ říká Lenka Dytrychová, která bude Vánoce v New Yorku trávit už potřetí.

Romantická Paříž!

Oproti tomu Vánoce ve Francii obstarává Père Noël, který na Štědrý den leze do komínů a přináší dětem dárky. Metropole Francie, Paříž, každoročně připravuje pro návštěvníky i místní nádhernou sváteční výzdobu slavné Champs Élysées anebo Eiffelovky. Během svátků lze navštívit v nádherných kostelech nespočet krásných mší. Nechybí ani velkolepé vánoční trhy, kde lze pořídit prakticky cokoliv s vánoční tématikou.

Zabruslit si i nakoupit v Londýně

Vánoce v Londýně mají nádech kulturní i zábavní. V hlavním městě ostrovního království lze zažít nespočet koncertů vážné i rockové hudby. Londýn je proslulý svými zimními kluzišti, na kterých lze bruslit i v těch nejstarobylejších místech města. Bezprostředně po Vánocích startují v obchodech slevy, a tak se vyplatí si pobyt v Anglii prodloužit a nakoupit třeba oblečení.

Jedinečná mše ve Vatikánu

Vánoce v Itálii jsou doslovným časem absolutního klidu. Italové slaví Vánoce 25. prosince a týden před tímto datem a dva týdny po něm zavládne v zemi mírumilovný pokoj. Naprosto jedinečné jsou mše v chrámu sv. Petra ve Vatikánu, kterým se nevyrovná žádná jiná bohoslužba. V Itálii mají dlouholetou tradici betlémy, které jsou reálně uměleckými díly. Oficiálně jsou Vánoce v Itálii zahájeny 25. 12. slavným papežovým požehnáním Urbi et Orbi.

Vata místo sněhu v Brazílii

Toužíte-li po úniku z vánoční atmosféry, nemyslete si, že například cestou do Austrálie nebo Brazílie se před »Ježíškem« ukryjete. Papai Noel se zde kvůli vrcholícímu létu sice převlékne do šortek, na stromy snese místo sněhu chomáče vaty, ale i tak  nějakým těm místním koledám neuniknete.

Fotogalerie
3 fotografie