Čech je podle informací Blesk.cz vyšetřován na svobodě. „Už má za sebou vyšetřovací soud, který ho do vězení neposlal. Turista je tak vyšetřován na svobodě. Soudce mu ale vzal pas. Celá záležitost snad bude brzy vyjasněna," komentoval situaci český konzul v Chorvatsku Pavel Bednář.

Úpal nebo zatemnění mysli! Jen tak si lze vysvětlit nezodpovědné počínání českého turisty (33) v Chorvatsku, který po grilování vysypal popel do vyschlého křoví a způsobil tím mohutný požár kempu. Jen díky rychlému zásahu šedesáti hasičů a tří letadel se oheň ve vyprahlé krajině nerozšířil na větší plochu a byl tak bez větších škod zkrocen.

Čech (33) se k založení požáru na Hvaru sám přihlásil. Chorvatské policii vypověděl, že v pondělí okolo půl deváté ráno vyhodil u kempu Vira na chorvatském ostrově Hvar do křoví popel, který mu zbyl po předešlé noci z grilování. Jak český turista tvrdí, vůbec si nevšimnul, že křoví vyschlé na troud od vyhozeného popela chytlo a začalo hořet.

Šel na procházku se psem

Plameny se poté pomalu rozšiřovaly, nic netušící turista ale v klidu odešel se svým psem na vycházku. Když se po delší době vrátil zpátky, okolí kempu již zachvátil velký požár. Proto muselo být z bezpečnostních důvodů evakuováno zhruba sto turistů, kteří kemp obývali.

V akci i letadla

Požár se rozhořel na 4,5 hektaru plochy v okolí kempu. S ohněm začalo okamžitě bojovat 60 hasičů, přivolána byla dokonce i tři hasičská letadla, která zuřící plameny skrápěla mořskou vodou. Hasiči oheň nakonec po šesti hodinách přemohli a uhasili. Požár tak za sebou kromě 4,5 hektaru spálené půdy nezanechal vážnější škody.

Pro "nepozornéha" Čecha to může být nejdražší dovolená v životě. Teď čelí trestnímu oznámení za obecné ohrožení a za týden ho čeká soud. Ten mu v lepším případě uloží jen mastnou pokutu, v horším vyfasuje jeden rok vězení.

Autor: