Historie mluví jasnou řečí. Vždy když vybuchl vulkán Eyjafjallajökull, tak došlo následně i k erupci sopky Katla. A zatímco je Eyjafjallajökull v islandské historii bezvýznamným trpaslíkem, Katla již mnohokrát ukázala ničivou sílu. Vědci nyní zatím spící vulkán intenzivně sledují a dokonce tvrdí: Katla má ještě jednu sestru, ta se jmenuje Hekla a za svou sílu se také stydět nemusí!

"To, čeho jsme byli svědky v posledních dnech, by mohlo být teprve začátkem událostí, které se budou opakovat celé 21. století,“ varoval islandský prezident Grímsson v době, kdy se evropská letecká doprava pomalu dostává do normálu.

Propojené nádoby plné lávy

Obavy se týkají především vulkánu Katla, který se nachází asi dvacet kilometrů východně od činné sopky pod ledovcem Eyjafjallajökull. Podle názoru řady vědců jsou oba vulkány propojeny sítí magmatických kanálů.
„Už jsem předpověděl před pětadvaceti lety, že se zvýší vulkanická činnost na severu Evropy. Kdyby ale teď vybuchla i Katla, může to mít opravdu negativní následky,“ uvedl pro Blesk.cz klimatolog Jiří Svoboda s tím, že se sníží sluneční záření a rapidně by mohla klesnout i teplota. „V letech 1784 až 1788 opakovaně vybuchla islandská sopka Laki a následky byly šílené. Klimatické výkyvy a obrovská neúroda, kvůli níž zemřela pětina Islanďanů,“ dodal Svoboda.

Vulkán Katla je z velké části pokryt ledovcem. Pokud se probudí, může to znamenat katastrofu
Autor: profimedia.com

Už 16 erupcí v historii

Katla v historii vybuchla podle  záznamů šestnáctkrát. Roku 1755 explodovala tak silně, že se popel usadil na částech Skotska. Zatímco islandské lidové příběhy Eyjafjallajökull takřka zcela ignorují, Katla je zvaná jednou z "rozzlobených sester", přičemž jako její dvojče je považován ještě aktivnější vulkán Hekla.

Katla má sopečný kráter o průměru 10 kilometrů a k erupci vulkánu dochází běžně vždy za 40 až 80 let. K poslední velké erupci došlo v roce 1918, ale došlo pravděpodobně ještě i k menší erupci v roce 1955, která však neprorazila ledovcový příkrov. Od roku 930 bylo zdokumentováno celkem 16 erupcí.