Dvaatřicetiletý slovenský lékař Juraj Hegyi a jednatřicetiletá radiologická asistentka Zuzana Marčeková z Česka, podnikali cestu po asijských zemích, v rámci které navštívili také Thajsko, Hongkong nebo Singapur. Na Tchaj-wanu se zdržovali v době, kdy vzdušný prostor nad většinou Evropy utichl kvůli sopečnému popelu z islandské sopky. Domů se chtěli vrátit tak, aby stihli svatbu plánovanou na 24. dubna. Jejich let však byl odložen na neurčito.

Svatbu hotel připravil za jeden den

Zdrcenému páru manažer hotelu Orchard Park nedaleko tchajwanského hlavního letiště v severní části ostrova nabídl uspořádat svatbu na místě. Křesťanský obřad včetně výměny prstýnků údajně stihl zorganizovat za jediný den, pozval kněze z nedaleké univerzity i sto svatebních hostů včetně dalších uvízlých Evropanů.

"Není to obvyklou součástí práce, ale zdejší šéf se dozvěděl, že pláčou, že se chtěli okamžitě vrátit a svatbu plánovali více než rok," řekl ve středu dle Reuters asistent hotelového manažera.

"Novomanželé" si však zřejmě obřad budou muset zopakovat i na Slovensku, uvedl slovenský časopis Plus jeden deň. Na řádnou svatbu v zahraničí by totiž potřebovali mnoho dokladů včetně rodných listů přeložených do angličtiny s notářským ověřením.

Fotogalerie
3 fotografie

Na obřad přes internet

Podobnou zkušenost jako česko-slovenská dvojice z Tchaj-wanu má za sebou australsko-britský pár, který cestou na svatební oslavu do Británie zůstal "uvězněn" při mezipřistání v Dubaji. Ceremoniálu na svou počest se minulou sobotu se nakonec "zúčastnil" přes internet.

Sopečný popel z islandské sopky pod ledovcem Eyjafjallajökull od čtvrtka omezil provoz letišť ve více než 20 evropských zemích, a mimo domov tak uvízly tisíce lidí. Na Tchaj-wanu bylo od čtvrtka zrušeno na 47 dopravních letů.