Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

První česká oběť sopky: Výlet ho stál život!

Autor: Jaroslav Krčál, Petr Konečný - 
21. dubna 2010
11:00

Prokletá sopka, která na několik dní ochromila leteckou dopravu v Evropě, si vyžádala svou první českou oběť. Ředitel školy a dvě studentky měli vážnou nehodu poté, co jim kvůli sopečnému mraku zrušili let do Řecka. Odjeli autem a v Srbsku je smetl ospalý řidič kamionu. Ředitel na místě zahynul.

 

 

Přibyla stála jeho obětavost život. „Dívky ze sedmé a osmé třídy se půl roku na své taneční vystoupení připravovaly. Nedokázal by jim říct, že nikam nepojedou. Pondělní ranní let z Prahy jim zrušili. Snažil se zajistit náhradní odlet z Vídně, kde se už začalo létat, ale nesehnal letenky. Byl rád, když zajistil alespoň auto s řidičem, popisovala Blesku smutně Zdena Danihelková, zástupkyně ředitele školy.

Karel Přibyl: První česká oběť sopky Karel Přibyl: První česká oběť sopky | Jaroslav Krčál
Tragédii odstartovala islandská sopka

Osudný problém způsobila islandská sopka, kvůli které nemohli v pondělí odletět z pražského letiště v Ruzyni. Ještě ten samý den se pokoušeli sehnat náhradní spoj z Vídně. Když ani tam neuspěli, ředitel narychlo obstaral auto s řidičem, který je měl do Řecka dopravit. Nechtěl dívkám zkazit výlet a vystoupení a vydal se s nimi na osmnáct set kilometrů dlouhou cestu. A to se mu stalo osudným.

Za maďarsko-srbskou hranicí je smetl kamion. Ředitel, který v té chvíli řídil vůz, byl na místě mrtvý a zraněné dívky skončily v nemocnici. Podle informací české ambasády v Srbsku byl viníkem řidič kamionu, který usnul za volantem.

Ředitele Karla Přibyla teď oplakává celá škola. Podle slov jeho žáků byl obětavý a přátelský. „Pro děti by udělal cokoliv,“ řekl Blesk.cz starosta města Milan Maček.

analog ( 23. dubna 2010 06:01 )

tak se nenauci nikdy cist a pocitat

analog ( 23. dubna 2010 05:59 )

az zcerna!!!

monulka111 ( 21. dubna 2010 21:50 )

Byla to jen souhra náhod!!! Máme vás rádi pane řediteli a navždy zůstanete v našich vzpomínkách a srdcích

baronessa ( 21. dubna 2010 16:58 )

To bude spíš Borohrádek.

lister ( 21. dubna 2010 16:51 )

Taky jsem si toho všimnul.

Zobrazit celou diskusi