"Žádáme všechny cestující, kteří budou cestovat v neděli a nadcházejícím týdnu, aby se včas informovali na aktuální jízdní řád svého spoje," apeloval mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Zásadně se omezilo například přímé spojení Praha - Hradec Králové - Letohrad, méně rychlíků bude jezdit také na trati Praha - Písek - České Budějovice nebo Turnov - Praha. V regionální dopravě došlo k největší redukci v

Královéhradeckém kraji, kde některé lokálky dnešním dnem přestaly jezdit.
Naopak více možností spojení do hlavního města získají obyvatelé Ostravska, dráhy na tuto trať přidají jednu soupravu pendolino. Novinkou je také přímé spojení Praha - Milovice. Na tratě by mělo příští rok vyjet více moderních vlaků CityElefant a zrekonstruovaných motoráků Regionova.

Cena jízdenek zůstává v podstatě stejná. Ke změnám došlo pouze u jednodenních síťových jízdenek ČD Net a levných internetových lístků eLiška. Pro cestující bez zákaznické karty se cena ČD Net zvýší ze 450 korun na 600 korun. Cena eLišky se bude nově odvíjet od ujeté vzdálenosti, dosud byla pro cestu mezi libovolnými krajskými městy jednotná 160 korun.