Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak redaktor Blesku v noci honil prázdný vlak!

Jan Rajchl, ilustrační foto
 (Autor: David Malík, Pavel Čempěl)
Autor: Jan Rajchl, pes - 
9. června 2010
15:33

Průtrž mračen, která se v úterý večer snesla na Prahu a část středních Čech zastavila dopravu na železniční trati z Prahy do Čelákovic, Lysé nad Labem, Milovic a Nymburka. České dráhy rychle přispěchaly s náhradní dopravou. Jenže… Celou věc zorganizovaly tak šíleně, že nervově slabší jedinci tuto náhradní přepravu málem nepřežili…

Vlaky končily v Horních Počernicích. Tam cestující měli přestoupit do autobusů, které je odvezou do Mstětic a odtud se mělo pokračovat opět vláčkem. To byl plán. A skutečnost? V Horních Počernicích autobusy přijely s  půlhodinovým zpožděním.

Odvezly asi padesátku cestujících do Zelenče a potom Mstětic. A tam začal noční horor.

Nezastavujeme, máme zpoždění..

Vlak ve Mstěticích totiž žádný nestál. Po chvíli se objevil zaměstnanec Českých drah a tiše řekl, že vlak podle nařízení dispečera poslal prázdný do Čelákovic. Opařeným cestujícím nezbylo nic jiného než vlézt zpět do autobusů, které mezitím málem odjely. Noční kolona vyrazila směr Čelákovice. Ale… Ani tam už vláček nebyl.

Jelo se proto dál, do Lysé nad Labem. V autobuse pět minut předtím, než autobusy dorazily do Lysé, se jeden z cestujících po mobilu dozvěděl, že z Lysé na Nymburk právě odjíždí poloprázdný osobní vlak. Nikdo tomu nevěřil… Ale byla to pravda!

Když se přijelo ve čtvrt na dvanáct do Lysé, místní se sice unaveně, ale přece jen radostně rozešli domů, Milovické odvezl autobus a ti, kteří jeli dál směrem na Nymburk, měli prostě smůlu. Strávili na nádraží více než hodinu, přečetli vše, co měli po ruce, vyluštili křížovky a v půl jedné v noci se vlaku konečně dočkali… Mnozí však na pokraji nervového zhroucení.

Podle mluvčí Českých drah Radky Pistoriusové bude celá noční událost prošetřena a veřejnost bude o výsledku informována.