Zahynulo 228 lidí a příčina neštěstí nebyla dosud objasněna.

Airbus A330 tehdy letěl z Ria de Janeiro do Paříže a jeho posádka se naposledy hlásila asi 850 kilometrů severovýchodně od brazilského souostroví Fernando de Noronha. Našly se trosky stroje a těla několika pasažérů, ale nikoli černé skříňky.

Francouzský úřad pro vyšetřování leteckých nehod (BEA) tento týden oznámil, že se zabývá problémy, které mělo na téže lince 29. listopadu jiné letadlo společnosti Air France. Na jeho palubě bylo 215 lidí.

Stroj se dostal asi čtyři hodiny po startu do silné turbulence, takže piloti museli sestoupit do nižší letové dráhy. Posádka vyslala tísňové volání, v němž oznámila, že opouští letovou dráhu. Po asi půlhodinové turbulenci byl pak zbytek letu normální. Podle listu Le Figaro bylo tísňové volání vysláno jenom 18 kilometrů od místa červnového neštěstí.

BEA si z vysvětlení těchto potíží slibuje taky objasnění příčin červnové katastrofy. Tehdy bylo z paluby letadla vysláno automatem 24 chybných hlášení a spekulovalo se o problémech s výškoměrem. Vyšetřovatelé tenkrát dospěli k závěru, že letadlo před zřícením letělo asi velmi nízko a velkou rychlostí. Na místě panovala bouře, ale podle konstruktérů jenom ona samotná nemohla být příčinou pádu.