BALESTRINO, ITÁLIE
V porovnání s ostatními místy v žebříčku, sahá historie města Balestrino až do 11. století. Tehdy zde žili většinou drobní zemědělci - kvůli úrodné půdě vhodné pro olivovníky. V roce 1860 mělo město téměř 800 obyvatel. O několik let později však byla většina severozápadních regionů Itálie zničena několika zemětřeseními. Ti, co přežili, už nechtěli zůstat v oblasti častých otřesů půdy, a tak město opustili. Trvalo téměř dalších 60 let, než roku 1953 opustili poslední obyvatelé toto nádherné město kvůli geologické nestabilitě.

Balestrino, Itálie
Autor: balestrino.org


BODIE, KALIFORNIE
Bodie je pravé americké město duchů. Bylo založeno v roce 1876 jako malé hornické městečko a do roku 1880 se rozrostlo na 10.000 obyvatel. Dokonce zde byla založena i čínská čtvrť, kde několik stovek zaměstnanců, kteří přišli z Číny žít svůj americký sen, našlo své domovy. Protože zdejší zdroje nebyly nekonečné, tak krátce po přelomu století lidé začali město opouštět. Bodie zůstalo trvale obydlené až do roku 1962, kdy posledních několik občanů město opustilo. V tom roce pak bylo město prohlášeno za státní Historický park a od té doby je celoročně přístupné veřejnosti.

Bodie, California
Autor: en.wikipedia.org


CENTRALIE, PENSYLVÁNIE
Příběh Centralie přesně ukazuje, jak lidská hloupost a nedostatek zájmu dovedla ke zkáze celé město. Centralia byla jedno z prosperujících uhlířsko-hornických měst v Pensylvanii s obyvateli spokojeně žijícími svůj maloměstský život. Katastrofa města byla způsobena tím, že obyvatelé házeli odpadky do obrovské díry, kterou později zapalovali. V roce 1962 se spalování odpadků vymklo kontrole a způsobilo masivní podzemní požár uhlí. I přes 46 let pokusů tento požár uhasit, oheň stále hoří. Někteří odborníci se shodují na tom, že může trvat dalších 250 let. Všichni obyvatelé byli samozřejmě evakuováni, poslední z nich opustil město v roce 1992, kdy emise oxidu uhelnatého dosáhla kritické úrovně a začaly se na povrchu země objevovat hluboké díry.

Centralia, Pennsylvania
Autor: en.wikipedia.org


CRACO, ITÁLIE
První zmínka o městě Craco byla už v roce 1060, kdy město patřilo arcibiskupovi Arnaldovi. Bylo postaveno podobně jako mnoho jiných italských středověkých měst na skalnatém kopci se spoustou domů rozesetých okolo. Na konci 19. století mělo Craco více než 2000 obyvatel, ale pak přišly problémy. Před první světovou válkou polovina z nich město opustila. Tento trend pokračoval až do roku 1963, kdy se zbývajících 1800 lidí přesunulo do sousední vesnice. Hlavními důvody byla četná zemětřesení, sesuvy půdy a špatné podmínky pro zemědělství.

Craco, Itálie
Autor: en.wikipedia.org


GUNKANJIMA, JAPONSKO
Ostrov Hashima nebo také Gunkan-jima (Ostrov válečných lodí) se řadí mezi 505 neobydlených ostrovů patřících Japonsku. Tento ostrov je však absolutně unikátní. Na přelomu 19. a 20. století zde společnost Mitsubishi plánovala obnovit těžbu uhlí, jako jednu z důležitých japonských komodit. Společnost začala s rozsáhlou výstavbou obrovských betonových budov pro ubytování zaměstnanců dolu. Společnost se velmi rychle rozrůstala a to až do roku 1959, kdy byla těžba uhlí nahrazena těžbou ropy a mnoho uhelných dolů bylo proto zavřeno, stejně jako ten na ostrově Hashima. Bývalí zaměstnanci dolu byli nuceni se stěhovat za prací jinam. V současné době je celý ostrov z bezpečnostních důvodů uzavřen (hrozí riziko zřícení budov). Plánuje se rekonstrukce ostrova a vytvoření bezpečné turistické stezky.

Gunkanjima, Japonsko
Autor: en.wikipedia.org


KATOLÍS WORLD, TAIWAN
Katolís World byl jeden ze zábavních parků na Taiwanu. Byl však opuštěn po velkém zemětřesení 21. září 1990. Přímo na místě nikdo nezemřel, protože bylo zrovna úterý, kdy byl v parku zavírací den. Ovšem v okolí parku zahynuly tisíce obětí. Zábavní park je nyní zarostlý tropickými rostlinami, všude kolem je rez a zbytky atrakcí. Tohle místo tak působí mnohem depresivněji než ostatní opuštěné lokality.


PRIPJAŤ, UKRAJINA
Pripjať je město na severu Ukrajiny v černobylské oblasti. K této skutečnosti již není téměř co dodávat - před jadernou katastrofou v roce 1986 mělo město asi 50.000 obyvatel, z nichž většinu tvořili pracovníci nedaleké elektrárny. Po explozi elektrárny bylo město okamžitě opuštěno vzhledem k extrémně vysokému záření a nyní představuje dokonalý skanzen sovětského způsobu života. Ale jako už to tak bývá, vše co stojí za to ukrást, bylo ukradeno, včetně toaletních mís. Je neuvěřitelné, pro jaké maličkosti byli lidé ochotni riskovat svůj život. Tato oblast nebude kvůli přetrvávající radiaci obyvatelná ještě mnoho let.

Pripyat, Ukrajina
Autor: en.wikipedia.org


SAN ZHI, TCHAJ-WAN
Tento opuštěný projekt lze nalézt přímo na okraji Taipe v Taiwanu. Vypadá spíš jako neúspěšný pokus o založení města nějakou vesmírnou civilizací, než jako "pozemské" místo. Při bližším pohledu se tvar neobvyklé konstrukce zdá být velmi praktický - je poměrně snadný na výrobu, dopravu i sestavení a současně nabízí svým obyvatelům hodně prostoru. Původně mělo toto místo sloužit jako luxusní víkendové městečko s řekou na jedné straně a s horami na straně druhé. Výstavba však byla z důvodu nedostatku peněz a podivných nehod, které se během výstavby přihodily, zastavena. Nyní podle legendy město obývají duchové dělníků, kteří zde během výstavby při nehodě zahynuli a proto je velmi nepravděpodobné, že by došlo k obnovení plánovaného projektu.

San Zhi, Taiwa
Autor: YouTube


VAROSHA, KYPR
Varosha kdysi byla moderní turistickou destinací s hotely, plážemi a vším, co k moderní turistické destinaci patří. V roce 1974 však do této oblasti Kypru pronikla turecká invaze a násilně zde zastavila rozvoj. Většina řeckých obyvatel tuto oblast opustila, a to jen s nejdůležitějšími věcmi denní potřeby, protože se domnívali, že se brzy do svých domovů vrátí. Skutečnost však byla jiná. Turci postavili kolem celé oblasti plot z ostnatého drátu, aby původním obyvatelům zabránili v návratu. Jedinými obyvateli této zajímavé destinace jsou od té doby želvy a další živočišné druhy. Současná vláda (řecká a turecká) pracuje na plánu obnovení destinace Varosha a nejnovější zprávy potvrzují, že by tato oblast měla být pro cestovní ruch opět otevřena v roce 2010.

Varosha, Kypr
Autor: en.wikipedia.org


YASHIMA, JAPONSKO
Náhorní plošina Yashima měla být jednou z turistických zajímavostí Japonska. Yashima bylo posvátné místo, které každoročně navštívilo mnoho poutníků. Proto vláda rozhodla, aby se z tohoto města, v době rozkvětu japonské ekonomiky, vybudovalo moderní letovisko 80. let minulého století. Vyrostlo zde šest hotelů a mnoho dalších menších budov včetně aquaparku a lanovky, která měla zajišťovat dopravu návštěvníků na náhorní plošinu Yashima. O několik let později však nastala realitní krize, která způsobila, že mnoho drobných investorů, i velkých společností přišlo o své úspory, vývojáři tak byli nuceni vzdát se projektů. Náhorní plošina Yashima zůstala opuštěná se zbožím, které stále leží v obchodech a nábytkem který zůstal v hotelech a čeká na hosty, kteří však nikdy nepřijdou...

Yashima, Japonsko
Autor: en.wikipedia.org

Fotogalerie
18 fotografií