Pokud ale nedosahuje 61 centimetrů, musí se zaregistrovat a zaplatit stokorunový poplatek. Zatím ale voda sahá k 67 centimetrům, proto ještě vodáci nemuseli za sjetí úseku v nejpřísněji chráněné zóně parku platit.

"Registrace je nutná pro úsek Soumarský Most - Pěkná, pokud je hladina mezi 50 a 61 centimetry. Pokud je hladina nižší než 50 centimetrů, platí zákaz splouvání. A pokud je hladina vyšší než 61 centimetrů, splouvá se bez jakéhokoli omezení a registrace," řekl novinářům referent strážní služby národního parku Adam Diviš.

Zájemci o splutí tohoto úseku řeky se mohou předem podívat na internetové stránky, kam až sahá hladina vody. Pokud je v rozmezí 50 až 61 centimetrů, mohou se přímo na internetu zaregistrovat a zaplatit poplatek. Za něj dostanou registrační známku, kterou si nalepí na loď. Jinak mohou od strážní služby dostat blokovou pokutu až 1000 korun. Když se vodáci zaregistrují a pak voda v řece stoupne, dostanou poplatek zpět.

Správa parku chce přísnějšími pravidly omezit počet lodí, které by při nižší hladině vody mohly poškodit chráněnou přírodu. Na úsek za těchto podmínek smí denně maximálně 100 lodí, v květnu je pak řeka splavná jen v sobotu a v neděli. I tak ale nakonec může být na řece vodáků více než před rokem. "Loni byl počet lodí, které splouvaly, necelých 7000. Na základě stavů hladiny z předchozích let počet splouvatelných dnů nad 50 centimetrů je 94, takže při celkovém počtu 100 lodí za den, je teoreticky možné, že by splulo 9400 lodí," podotkl Diviš.

Nové podmínky pro vodáky se ale nelíbí hlavně podnikatelům. Stěžují si, že omezení počtu lodí sníží také jejich tržby. "Nesouhlasíme s tím. Hlavně s omezením v květnu, kdy se jezdí jen v sobotu a neděli, i když je hodně vody. Loni bylo povoleno splouvání i při 45 centimetrech," podotkl majitel půjčovny lodí v Soumarském Mostě Jaroslav Kořínek.

Proti pravidlům naopak příliš neprotestují sami vodáci. "Jsme místní a nám to nevadí. Cítíme s přírodou a určitá regulace je na místě. Jestli způsob regulace je správný, se teprve ukáže, ale nějaká je dobře, hlavně když není voda," zdůraznil Karel Hrůša z Kubovy Huti, který řeku sjíždí pravidelně několikrát za rok.