Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rám do nebes a největší vyhlídkové kolo na světě: Tohle jsou architektonické perly Dubaje!

/
  • Největší vyhlídkové kolo na světě Ain Dubai měří 250 metrů.
    Aktualizováno - 30. listopadu 2021 ● 10:34
    28. listopadu 2021 ● 10:22

    Dubaj je známá svou neuvěřitelnou vizí a geniálními architektonickými díly, a tak není divu, že se zde nachází několik úžasných staveb. Dubaj je emirát v neustálém pohybu, který nepřestává udivovat. Největší vyhlídkové kolo bylo slavnostně otevřeno 21. října a není to zdaleka jediný skvost na který se v Dubaji těšit. Další v řadě je jeden z architektonických divů světa, muzeum, jaké nemá obdoby: Muzeum budoucnosti. Pojďte s námi prozkoumat další stavby, které si zaslouží pozornost.

  • 1.

    AIN DUBAI – největší vyhlídkové kolo na světě

    Obří kolo Ain Dubai na ostrově Bluewaters Island díky své výšce přes 250 metrů rozšiřuje seznam světových rekordů Dubaje o další položku. Otevření atrakce tak podporuje dlouhodobou vizi emirátu, která má za cíl posílit svou globální pozici klíčového centra cestovního ruchu.

    Autor: Dubai Tourism

    Každý z pilonů vyhlídkového kola měří 126 metrů a samotná hmotnost konstrukce je stejná jako čtyři Airbusy A380. Ain Dubai v arabštině znamená Dubajské oko a nabízí panoramatický 360° výhled na okolí. Jedna jízda trvá 38 minut a do všech 48 klimatizovaných kabin se v jeden okamžik vejde až 1 750 návštěvníků.

    Vybrat si můžete ze tří druhů kabin a cena jednoho svezení začíná na 130 dirhamech (přibližně 770 CZK). Vstupenky lze zakoupit na www.aindubai.com.

  • 2.

    Dubai Frame – místo kde se minulost potkává s budoucností Dubaje

    Dubai Frame je jednou z nejslavnějších atrakcí města, a to jak pro návštěvníky, tak i pro místní obyvatele. Stejně jako v případě ikonických staveb Burj Khalifa a Burj Al Arab i poloha tohoto architektonického skvostu nabízí panoramatické výhledy na město.

    Tato 150 metrů vysoká a 93 metrů široká stavba s mostem spojujícím její dvě věže je naprosto jedinečným architektonickým konceptem. Svým tvarem připomíná rám obrazu, a zatímco směrem na sever z ní můžete pozorovat historickou čtvrť Dubaje, směrem na jih poskytuje dech beroucí výhledy na moderní panorama města.

    Kromě úchvatných výhledů se návštěvníci na cestě ze země do oblak mohou dozvědět o minulosti, současnosti a budoucnosti. Například příběh o historii města je vyprávěn za využití nejnovějších technologií kombinujících animace a holografické efekty s tradiční hudbou a vůněmi, které návštěvníky přenesou zpět v čase.

    Na plošině Sky-deck můžete vstoupit na 50 metrů dlouhý most z neprůhledného skla. Podlaha obsahující tekuté krystaly a speciální folii se senzory se zprůhlední pouze pod kroky návštěvníků. Zadívejte se na zem pod sebou a užijte si pocit, jako byste kráčeli vzduchem.

    Minout určitě nesmíte zónu Future Zone, ve které vám pohlcující tunel zprostředkuje cestu časem a odhalí, jak by Dubaj mohla vypadat za 50 let, včetně létajících taxi, bydlení pod vodní hladinou a neuvěřitelných výprav do vesmíru. Vstupenky můžete zakoupit za 50 AED pro dospělé a 20 AED pro děti. Děti mladší tří let mají vstup zdarma.

    Vstupenky a podrobné informace o otevírací době Dubai Frame najdete na zde: www.dubaiframe.ae

  • 3.

    Opus

    Budova The Opus navržená zesnulou architektkou Zahou Hadid, která byla obdivována pro svůj důvtipný přístup k architektuře, vyniká svým jedinečným designem ve čtvrti Business Bay v centru města. Stavba, ve které sídlí první designový hotel ME by Melia v regionu, má formu kvádru tvořeného dvěma samostatnými věžemi spojenými dole v prostorách atria a nahoře mostem ve výšce 71 metrů nad zemí. Prostřední část připomíná trhlinu a budově dodává jedinečný tvar. Od otevření hotelu ME by Melia budova The Opus zahrnuje 12 restaurací, střešní salónek i nejrůznější luxusní rezidence.

    Autor: Dubai Tourism

  • 4.

    Mrakodrap Cayan Tower

    Třpytící se stříbrná Cayan Tower není běžným mrakodrapem. Tento chytrý příklad vyspělého inženýrství má totiž tvar šroubovice pootočené o 90 stupňů. Každé z 75 pater této luxusní budovy s apartmány je pootočeno o 1,2 stupně, čímž stavba získává svůj nepřehlédnutelný tvar spirály. Budovu navrhla stejná architektonická společnost, která stojí za mrakodrapem Burj Khalifa, tedy Skidmore, Owings & Merrill, ve spolupráci s místními odborníky ze společnosti Khatib & Alami Dubai. Máme pro vás tip přímo od místních fotografů: nejlepší pohled na tuto úžasnou stavbu získáte z druhé strany přístavu z promenády Marina Walk. Vydejte se sem na západ slunce a uvidíte celý mrakodrap zářit v odstínech zlaté barvy.

    Autor: Dubai Tourism

  • 5.

    Muzeum budoucnosti – domov inovací budoucnosti

    Muzeum budoucnosti neboli Museum of the Future představí zajímavé expozice věnované proměnám technologie v následujících 20 letech. Muzeum založené nadací Dubai Future Foundation ukáže, jak může technologie vylepšovat tělesnou schránku a mysl člověka, ale také jak řešit sociální a ekonomické problémy.

    A co je nejdůležitější, pomůže nám představit si klimatické změny do roku 2050. Připravte se na blízké setkání s největšími světovými inovacemi, prototypy a vynálezy. Nic takového v jiném muzeu nenajdete. Plánovaný design je první svého druhu a návštěvníkům umožní se prostřednictvím interaktivních expozic seznámit s technologií.

    Autor: Dubai Tourism

    Zajímat by vás mohly i pokročilé kurzy, workshopy a debaty s využitím nejmodernějších technologií a vědeckých řešení, jejichž cílem je objevovat futuristické inovace. Seznámíte se se třemi výzvami klimatických změn, kterými jsou dodávky pitné vody, zajištění potravin a výstavba či přestavba měst. Cílem tohoto význačného vývoje je transformace v lepší lidstvo a silnější globální ekonomiku.

    Tato jedinečná budova, asymetrický torus obložený ocelí a sklem, se nachází přímo na hlavní městské silnici Sheikh Zayed Road a National Geographic ji označil za jedno ze 14 nejkrásnějších muzeí na světě. Muzeum vyniká arabskou kaligrafií, která pokrývá celou plochu budovy, jež je skleněná a slouží zároveň jako okna. Tvoří ji verše poezie napsané Jeho Výsostí šejkem Mohammedem bin Rašídem Al Maktúmem, které vyjadřují jeho vizi města. To, co se skrývá pod povrchem, je však možná ještě působivější než pozoruhodný zevnějšek muzea.

    Autorem návrhu Muzea budoucnosti je architekt Shaun Killa, dlouholetý veterán dubajské architektury. Muzeum bylo jeho první zakázkou poté, co se vydal na vlastní pěst. Podle Killy má návrh muzea představovat dubajskou vizi budoucnosti a skládá se ze tří hlavních prvků: kopce, struktury a prázdnoty.

    Fotogalerie
    22 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy