Hluboko ve vodách Atlantiku působí Madeira trochu jako zjevení. Sopečný ostrov má jen něco okolo 50 kilometrů na délku a 20 na šířku. Co nezískala do velikosti, vynahrazuje si rozmanitostí. Jako by příroda do malé truhličky plovoucí v oceánu naskládala své největší poklady, od každého trošku.

Na ploše poloviny běžného českého okresu tak můžete mít pocit, že se nacházíte tu v indonéské džungli, tu na Novém Zélandě, na vrcholcích Alp či v pustině Islandu. Vše pěkně u sebe a s celoroční teplotou, která se v zimě pohybuje okolo 16 °C, ale zároveň ani na vrcholu léta nestoupá přes 30 °C.

Před horou za horou

Vrcholky hor ve středu ostrova stoupají do 1800 metrů nad moře a rozdělují ostrov na dva světy – věčně vlhký sever, pokrytý šťavnatou zelení, který je většinu času pod mrakem či v mlžném oparu a sluncem milovaný jih, kde je v ten samý okamžik nebe bez mráčku. Mraky tu totiž přichází často ze severu, zarazí se o hory a spadnou ve formě deště dřív, než doputují na jih.

Svět bujných pralesů, vodopádů a horských bystřin severu propojuje s jihem plným banánových plantáží síť tzv. levád, umělých kanálů, které po staletí zásobují jih vodou ze severu. Proplétají se skrz vavřínové pralesy pocházející ze třetihor a zavlažují políčka a sady s vínem, mangy, avokády, papayou či marakujou.

Výšlap do madeirských hor patří k nejkrásnějším zážitkům na ostrově
Autor: Martin Pekárek

 Nejkrásnější procházky

Právě hornatý střed ostrova láká na Madeiru většinu turistů. Přechody jako Vereda do Areeiro, spojující nevyšší vrchol Pico Ruivo s vrcholem Pico de Areeiro patří k nejkrásnějším horským trekům v Evropě.

Při procházce podél levád se zas můžete podívat do třetihorního pralesa Laurisilva, který chrání UNESCO a připadáte si v něm trochu jako v kulisách pro film Jurský park. Třímetrové borůvčí, stromové konvalinky, kapradiny nebo vřes větší než člověk tu doplňují nesčetné vodopády a všudypřítomná mlha dodává pralesu tu správnou atmosféru.

Plovoucí zahrada

Díky stabilnímu podnebí na Madeiře prakticky po celý rok něco kvete. Ať už to jsou hortenzie, které tu rostou i v příkopech silnic téměř jako plevel nebo exotičtější rostliny jako buganvílie, orchideje, strelície a další. Vyhlášené jsou zdejší botanické zahrady, které patří k nejkrásnějším na světě. Ostrov sloužil v minulosti jako poslední zastávka mořeplavců před cestou do Nového světa.

„Jako první se sem dostávaly v Evropě neznámé exotické rostliny a plodiny, které tu hned zkoušeli pěstovat. A řada z nich tu zdomácněla,“ připomíná Petra Sochorcová z Portugalské turistické centrály.

Botanická zahrada Monte palace garden ve Funchalu
Autor: Martin Pekárek

Bezchybné koupání

Madeira není jen jeden ostrov, ale souostroví, do kterého krom hlavního ostrova patří i 40km vzdálené Porto Santo. A to je jako přesný opak Madeiry. Alespoň z hlediska koupání.

Komu nestačí svlažit se v umělých terasovitých bazénech, pod vodopády nebo na jedné z menších pláží Madeiry, najde na Porto Santu téměř deset kilometrů dlouhou rajskou pláž jako z Karibiku.

„Turisté často kombinují poznávání Madeiry s odpočinkem na Porto Santu,“ potvrzuje Eva Němečková, mluvčí CK Čedok. Na dokonale vyhřátý jemný písek Porto Santa se z madeirského Funchalu dostanete za dvě hodinky trajektem, nebo za 15 minut letadlem. Na Porto Santu žil několik let i Kryštof Kolumbus. Vzal si dceru zdejšího guvernéra a měl s ní syna. V jeho domě v centru Vila Baleira je dnes muzeum.

pláž na madeirském ostrově Porto Santo
Autor: Martin Pekárek

Skvělá kuchyně

Hra barev, kterou na Madeiře rozehrává příroda, se promítla i do zdejší gastronomie. Na talířích se tu vedle darů Atlantiku objevuje i exotické ovoce se svojí plejádou vůní a barev. Navíc dokonale zralé. Tradičním pokrmem je třeba hlubokomořská tkaničnice s banánem a marakujou nebo steak z čerstvého tuňáka.

Zážitkem je i ochutnávka silného madeirského vína podobného portskému, nebo nápoje poncha z třtinového rumu, medu a šťávy z citrusů. Ceny v restauracích jsou tu obecně podobné, nebo i nižší než u nás.

Tuňákový steak je oblíbenou pochoutkou.
Autor: Martin Pekárek

Bezpečí před virem

Zatímco okolní svět se zmítal v problémech způsobených koronavirem, na od Evropy vzdálenou Madeiru se virus neměl moc jak dostat. Místní vláda nechá každému, kdo na ostrov přiletí, udělat sérii testů a těch pár hodin, než vám přijde potvrzení, musíte strávit v hotelu.

„Ti, kdo si nechají udělat test ještě před příletem na ostrov, dostanou od místní vlády dárek v podobě lepšího pokoje, než si objednali, služeb, slev či exkurzí,“ říká Eva Němečková, mluvčí CK Čedok. I v dnešní době je tak souostroví doslova jako pevnost proti viru a je tu jen několik desítek aktivních případů.

Autonomní region Madeira

Rozloha: 797 km2

Hlavní město: Funchal

Měna: Euro

Jazyk: Portugalština

Délka letu z Prahy: 4,5 hodiny

Fotogalerie
36 fotografií

Video
Video se připravuje ...

Redaktor Blesku Adam Jaroš na reportáži z Madeiry. Adam Jaroš, Martin Pekárek