Kolikrát stačí sekunda a z vysněného odpočinku se rázem může stát ryzí noční můra. Spoustě zbytečných nepříjemností se však dá vyhnout. Jak? „Jednoduše, poctivou přípravou. Tu ale bohužel stále velké množství Čechů podceňuje,“ poznamenává František Paum, který již patnáct let pomáhá tuzemským řidičům se svou odtahovou službou přímo v chorvatském Primoštenu.

Nevyzpytatelné ledničky

Zkontrolujte si i lepicí sadu, potažmo rezervu: u ní je zapotřebí dohlédnout na správné nahuštění a přibalit hever či klíče k povolení kol. „Defekty gum patří mezi tři nejčastější poruchy, jež při návštěvě k Jadranu u tuzemských řidičů řešíme,“ říká obchodní ředitel Global Assistance Jan Chabada. Tím druhým jsou pak vybité akumulátory. „Jednou z příčin bývá zapnutá přenosná lednička v autozásuvce. Proto když vůz stojí s vypnutým motorem, raději ji vypínejte,“ dodává. Trojici nejvíce frekventovaných závad uzavírá motor, jehož servis před putováním za sluníčkem rovněž podstatná část Čechů podcení.

Červená za desetitisíce

Co byste neměli opomenout na samém začátku? Především odpovídající pojištění: cestovní i svého vozidla. A také dostatek peněz. Zejména pak návrat absolvuje řada našinců s prázdnými kapsami, což se jim může vymstít. Zvlášť když Chorvaté letos pořádně vytáhli sazebník pokut. Jen namátkou: telefonování za jízdy zdražilo z 1700 korun více než 5000 Kč, nezapnutý pás na 3600 korun a projetí na červenou až astronomických 72 000 Kč!

Fofr díky mobilům: Jak získat rychle pomoc?

Řada pojišťoven dnes pracuje s mobilními aplikacemi, díky nimž dokáže vůz v trablech lokalizovat téměř ihned. Sami to ještě v Česku zkoušíme. Vytáčíme číslo 1224, po třiceti sekundách se spojujeme s operátorem Global Assistance a sdělujeme mu pouze registrační značku auta a strohou informaci, že vůz vypověděl službu. Za pár minut dostáváme echo, že »odtahovka« vyjíždí. Pojistku i přesnou polohu si operátor zjistil sám. Chytrý mobil se zapnutou polohou vám tak rozhodně ušetří spoustu stresu a času!

Pomocí chytrého telefonu se zapnutou polohou nás vyhledal operátor během pár minut.
Autor: Svět motorů

Když klíče utonou

Čím více na jih a na východ, tím bude doba příjezdu podle Chabady o něco delší. Přesto se prý i u moře doba zásahu pohybuje v rozmezí jedné až dvou hodin. V Primoštenu navíc působí zmíněný František Paum. I ten už zažil s našinci ledasco. „Loni se šel pán vykoupat. Jenže nějak zapomněl, že tam skočil i s klíčky. Na počkání to bohužel udělat nešlo, takže jsme mu zajišťovali převoz náhradních,“ komentuje Paum a dodává: „Nejvíc mě ale fascinuje, jak jdou lidé nadoraz. Zachraňovali jsme třeba dvojici, která měla u sebe dohromady třicet korun a karty nikde. Nebo jak jiní vyrážejí absolutně nevyspalí. Jen aby si vodu užili o dvě, tři hodiny déle. Z toho pak vznikají největší komplikace.“

10 věcí, které mějte na paměti

1. U vozů starších pěti let navštivte preventivně servis.

2. Zkontrolujte stav rezervy, potažmo lepicí sady. 3 Vezměte reflexní vesty pro všechny pasažéry.

4. Nezapomeňte odpojovat ledničku napájenou z vozu.

5. Před jízdou je třeba se pořádně vyspat a během jízdy dodržovat pitný režim. 6. Mějte neustále v autě minimálně polovinu nádrže s ohledem na nižší hustotu čerpacích stanic v zahraničí.

7. Sbalte si s sebou náhradní klíčky.

8. Zařiďte si kvalitní cestovní pojištění a pojištění vozidla.

9. Vezměte si dostatek peněz na mimořádné výdaje.

10. Stáhněte si mobilní aplikaci své pojišťovny, pokud ji má.

Značení paliv

■ Natural 95: Super, Super-Bleifrei (Rakousko), Eurosuper 95, Super (Slovinsko), Szuper Benzin (Maďarsko), Super 95 (Bosna a Hercegovina), Super, Eurosuper 95 (Chorvatsko)

■ Nafta: Diesel (Rakousko), Nafta, Diesel (Slovinsko), Diesel, Dizel (Maďarsko), Dizel, Diesel (Bosna a Hercegovina), Eurodiesel (Chorvatsko)

Fotogalerie
30 fotografií

Ceny dálničních známek najdete ZDE