Silné květnové deště v kombinaci s teplým počasím nadělaly problémy regionu Slavonie, který leží na východě Chorvatska, poblíž hranice se Srbskem. V okolí města Osijek se přemnožili komáři a tamní samospráva i chorvatská vláda v nadcházejících dnech chystají mimořádná opatření za pomoci letecké techniky s cílem komáry v oblasti zredukovat.

Slavonie leží ve vnitrozemí, a je vzdálená přes 300 kilometrů vzdušnou čarou od chorvatského pobřeží. V červnu do Slavonie dosud zavítalo na aktivní dovolenou jen zhruba 100 českých turistů. Přitom do okolí Splitu v přímořské Dalmácii jich ve stejném období přijelo na 30 000.

"Celé pobřeží Jadranu je zcela bezpečné a očekává už v tomto týdnu první velký nápor českých letních dovolenkářů. Čeští turisté se tak nemusí obávat, že by na nadcházejících dovolených u moře zaznamenali větší výskyt komárů," uklidňuje Chorvatské turistické sdružení.

I když se proti komárům v osijecké oblasti bojuje každoročně, tak velký počet komárů se v postiženém regionu neobjevil podle statistických údajů téměř 15 let.

Přemnožení komáři jsou vzdušnou čarou od Jadranu přes 300 kilometrů
Autor: Google Maps/HTZ

Video: Podobných výjevů se na Jadranu nemusíte bát, komáři se přemnožili jen na východě země

Fotogalerie
16 fotografií