Velké Žernoseky

Tradiční vinařské obce s malebnými sklepními uličkami najdete nejen na Moravě, ale i v Čechách. Velké Žernoseky se nachází v Litoměřické vinařské podoblasti. Zatímco ve městech v Čechách potkáváme vinařství vesměs jen v podobě vinic či vinných lístků restaurací, ve Velkých Žernosekách se k nim přidává i vinařská architektura. Vinaři tady otevírají návštěvníkům své sklepy. A to individuálně i společně v rámci oblíbených akcí typu Den otevřených sklepů, kde lze během jednoho či dvou dnů ochutnávat vína mnoha vinařů, a udělat si tak nejlepší obrázek o vínech daného regionu.

Velké Žernoseky
Autor: Vinařský fond

Mělník

Proslulým vinařským centrem je už po staletí královské město Mělník. Právem po něm získala jméno celá vinařská podoblast. První kroky k poznávání vinařských Čech pak často vedou právě sem. Na malebném soutoku našich největších řek uvidíte z vyhlídky pod zámkem příkrý k jihu natočený svah osázený vinicemi, které už zdálky dávají městu tvář. Na zámku si můžete prohlédnout rozsáhlé vinné sklepy, projít si vinařskou expozici a samozřejmě ochutnat místní vína. V září se zde také koná známá vinařská slavnost vinobraní, které zde patří k největším v Čechách a může směle konkurovat i mnohým moravským.

Mělník
Autor: Vinařský fond

Vinice Šobes

Možná nejzajímavějším vinařským tipem na Znojemsku, tedy ve Znojemské vinařské podoblasti, je vinice Šobes, mezi vinaři nazývaná také Šobeska. Jedná se o jednu z nejznámějších viničních tratí v České republice. Nachází se uprostřed Národního parku Podyjí a za svou jedinečnost zdejší vína vděčí právě její ideální poloze. Vinici v současnosti vlastní společnost Znovín Znojmo, která z jejích hroznů vyrábí vína známá a ceněná i ve světě.

Šobes
Autor: Vinařský fond

Salon vín ČR

Výkladní skříň moravského a českého vinařství, kde je každý rok uloženo sto aktuálně nejlepších vín vybraných v rámci naší nejvyšší a největší soutěže vín, najdeme ve Valticích v Mikulovské vinařské podoblasti. Tato degustační expozice nese jméno Salon vín ČR a je umístěna v prostorách zrekonstruovaného podzemí valtického zámku. Slouží nejen k prohlížení a poučení, ale především k ochutnávání. Degustaci vín si můžete řídit sami, nebo podle výběru a s výkladem profesionálního someliéra. A když vás některá vína okouzlí, můžete si je po jednotlivých kusech také koupit.

Salon vín
Autor: Vinařský fond

Kraví Hora

Zajímavostí, která při návštěvě Velkopavlovické vinařské podoblasti stojí za zvýšenou pozornost, je Kraví Hora. Primárně se jedná o viniční trať poblíž vinařské obce Bořetice. U mnohých je ale možná známější díky Svobodné spolkové republice Kraví Hora. Ta je čistě vinařskou republikou, jedinou svého druhu na světě. Vznikla samozřejmě jako recese a slouží zejména k propagaci vína a vinařství v Bořeticích a přilehlému okolí. Jako správná republika má svou vládu, vlajku, hymnu, vydala pasy a známky atd. Stala se tak oblíbeným a často vyhledávaným cílem turistů, kteří poznávání krajiny rádi spojují právě s vínem. V průběhu roku se tady koná celá řada akcí, ale i mimo ně je zde všude dostatek pohostinných vinařů a dobrého vína i nálady.

Kraví hora
Autor: Vinařský fond

Památková rezervace Plže

Na okraji obce Petrov, ve Slovácké vinařské podoblasti, se nachází okouzlující areál historických vinných sklepů zvaných Plže. V roce 1983 byl vyhlášen památkovou rezervací lidové architektury. Řadí se mezi nejstarší vesnickou památkovou rezervací u nás. Malebné sklepy s barokně zdobenými průčelími v nezaměnitelné modro-bílé kombinaci objevíte v horní části vinohradnického areálu. V Plžích je okolo 80 vinných sklepů, z nichž ty nejstarší vybudovali vinaři už v 15. století. Sklepy nesloužily jen ke zpracování a uchovávání vína, ale také jako úkryt zdejších obyvatel ve válečných časech.

Památková rezervace Plže
Autor: Vinařský fond

Další tipy kam za moravským a českým vínem naleznete na webu Vína z Moravy, vína z Čech.