Areál bývalého benediktinského kláštera s bazilikou sv. Prokopa a židovská čtvrť se hřbitovem - to jsou třebíčské památky UNESCO. Propojuje je naučná stezka Po stopách opatů a rabínů odhalující příběhy ze života obou náboženských komunit po staletí žijících ve městě v těsném sousedství. V Třebíči totiž není nic daleko. Památky i lidé si jsou blízko. Od dávných věků až do současnosti. Vidět to je i na domech v židovské čtvrti a v úzkých uličkách, kterými se můžete procházet a obdivovat krásu starých věků. Sami nebo s průvodcem. Letošní novinkou jsou kostýmované prohlídky památek UNESCO - baziliky sv. Prokopa a synagogy s domem Seligmanna Bauera. Poznejte Třebíč z vyprávění mladého mnicha nebo krásných šlechtičen.

Kostýmované prohlídky v bazilice sv. Prokopa
Autor: Destinace Třebíčsko

Dobové tance, historický šerm i lukostřelba v zahradě baziliky sv. Prokopa

Vydáte-li se na prohlídku baziliky sv. Prokopa, průvodci v gotických šatech vás přenesou o staletí v čase zpět. Na románsko-gotické architektuře můžete obdivovat doslova každý kámen. Výjimečného je na ní téměř vše. Například krypta, jejíž klenbu podpírá padesát sloupů. Nebo rozetové okno, které se svou krásou může rovnat se známou katedrálou v Remeši.

Víkendový program v areálu baziliky sv. Prokopa
Autor: Destinace Třebíčsko

V kryptě baziliky se turisté stávají svědky záchrany pokladu. V zahradě za bazilikou mohou obdivovat historické sokolnictví a s úžasem sledovat ukázky letu ptáků. Z tohoto místa je krásný výhled na město, Třebíč uvidíte jako na dlani.  V sobotu a neděli 21.  a 22. srpna můžete být účastni obléhání města v podání skupiny historického šermu Grál, nebude chybět historické ležení, zbraně, zbrojnoši.

Kulturní program s židovskou tematikou u synagogy

Když pak sejdete uličkou z kopce dolů, dostanete se do židovské čtvrti. Úzké a tajuplné uličky přimějí vaše děti ke hře na schovávanou a vás dospělé přivedou ke klidné mysli. Třebíč totiž není přeplněna davy turistů. Než dorazíte na další kostýmovanou prohlídku synagogy a Domu Seligmanna Bauera, můžete se zastavit na domácí zákusky, zmrzlinu, výbornou kávu, legendární limonádu ZON, ochutnat třebíčskou čokoládu, dospělí také třebíčskou whisky i košer víno. Třebíčská synagoga patří se svým interiérem vyzdobeným barevnými květinovými motivy k nejkrásnějším na Moravě a stojí rozhodně za vidění. I cesta k ní je velmi příjemná.  V židovské čtvrti vás přivítají průvodci, taktéž v kostýmech, a vezmou vás na procházku za příběhy židovských rodin, které zde žily. Pozvou vás do domu Seligmanna Bauera, který je po rozsáhlé rekonstrukci upravený na expozici židovského bydlení. Rázem se ocitnete v židovské kuchyni i ložnici. Před synagogou se každý víkend koná program s židovskou tematikou. Poslední prázdninový víkend se můžete těšit na dvoudenní program česko-slovenského kvarteta a jejich hudby inspirované chutěmi židovské kuchyně.

Židovská čtvrť Třebíč
Autor: Destinace Třebíčsko

Živé programy na každý letní víkend připravilo Městské kulturní středisko Třebíč. Tipy, co vidět v Třebíči a na Vysočině, najdete na webu www.visittrebic.eu a také na webu www.vysocina.eu.