Třebíčsko je součástí Vysočiny a patří k místům, která nejsou přesycena davy turistů. Lidé tu jsou pohostinní, na své památky jsou pyšní a rádi se podělí o příběhy svých předků i slavných rodáků. Abyste nemuseli složitě vymýšlet, co v tomto regionu zajímavého vidět a kam zajít, je právě pro vás připraven balíček dvanácti opravdu unikátních míst. Když navštívíte alespoň půlku z nich, můžete říct, že jste poznali a zažili Třebíčsko.

Židovské stopy v Třebíči, Jemnici a Moravských Budějovicích

To, že je třebíčská židovská čtvrť společně se židovským hřbitovem zapsaná na seznam UNESCO, mnozí vědí. Málokdo však už ví, že kromě Třebíče se dochovala řada dalších židovských památek i v jejím okolí. Nejjižnější obec Vysočiny Police  ukrývá nejen zámek, ale také mimořádnou židovskou čtvrť a zejména barokní venkovskou synagogu. Jeden z nejstarších židovských hřbitovů na Moravě najdete v Jemnici. Další pak v Moravských Budějovicích. Mimochodem věděli jste, že recept na vyhlášené znojemské okurky pochází z rodinné kuchařky třebíčské židovské rodiny Felixů?

Není muzeum jako muzeum. Z těch na Třebíčsku se vám zatají dech

Říká se, že co Čech, to muzikant. Lidové kapely jsou součástí života na vesnicích dodnes. Je jedno, jestli máte hudební sluch, nebo ne. V Lesonicích vás stoprocentně osloví dobové hudební nástroje, notové zápisy, staré plakáty i fotografie a předměty vztahující se k lesonické dechovce Kosmáci.

Muzeum lidových kapel Lesonice
Autor: Destinace Třebíčsko

Zámek v Budišově v sobě zase ukrývá nejstarší zoologický depozitář na Moravě. Na zdejší kostelní věži spatříte největší otočnou korouhev v České republice. V Heralticích stojí za návštěvu místní hasičské muzeum, které vybudovali zdejší hasiči svépomocí. Obdivovat zde můžete ruční i motorové hasičské stříkačky a další vybavení od přelomu 19. a 20. století. Bez hasičů by to na vesnicích prostě nešlo. Třebíčsko se pyšní několika unikáty, jedním z nich je Řeznické muzeum Jana Pavlíčka v Náměšti nad Oslavou. Kromě drobných řeznických nástrojů zde objevíte také velké stroje na transmisní a elektrický pohon. Nikde v Česku nenajdete větší sbírku věnovanou řeznické tematice. S sebou na výlet si můžete vzít svačinu se salámem, který vznikl na Vysočině a nese její jméno. Holt v tomto kraji si lidé umí zazpívat, dobře se najíst a postarat se sami o sebe.

Zámek Budišov
Autor: Destinace Třebíčsko

Dějiny veselé a smutné, přesto naše

To, že dnes mluvíme a píšeme česky, na tom nese značný podíl práce tajné bratrské tiskárny v Kralicích nad Oslavou. Právě zde můžete navštívit Památník Bible kralické. Když už tu budete, naplánujte si výlet i do Hrotovic. Zdejší Muzeum Hrotovicka je malé a moderní. O zdejších rodácích vám zapáleně povypráví Jan Knotek, který v muzeu pracuje a pro svoji práci žije. Věděli jste, že z tohoto kraje pochází Vítězslav Nezval? Jeho přítelem byl Vratislav Bělík, který zmapoval horácké kroje i zpěvy. Pro místní je to velký muž. Z Hrotovic, přímo od muzea, se můžete vypravit i s malými dětmi, v kočárku nebo na odrážedle, po naučné stezce, která vás zavede k zaniklé středověké tvrzi Mstěnice.

Zaniklá středověká tvrz Mstěnice
Autor: Destinace Třebíčsko

Po cestě si s dětmi můžete zahrát nejrůznější venkovní hry a především se nadýchat čerstvého lesního vzduchu. A kdo ví? Třeba najdete i houby. Těžký osud měl kněz Jan Bula, kterého komunisté popravili ve dvaatřiceti letech. Proč? Obvinili ho z velezrady a označili za spoluzodpovědného za vraždu tří komunistických funkcionářů v Babicích (přitom v době incidentu ho drželi v Jihlavě ve vězení). Jeho životní příběh připomíná pamětní síň v Lukově, kde se narodil. Historii československých letců ve službách Královského letectva ve Velké Británii během druhé světové války přibližuje jedna z expozic na zámku v Polici u Jemnice.

Z Jaroměřic nad Rokytnou po žluté značce úchvatným údolím řeky

Zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou je hodně známý. Chcete-li navštívit jeden z pokladů Třebíčska, zajděte si po prohlídce zámku a parku také do blízkého špitálu (tak se dříve říkalo nemocnici). Ošetřovali tam nemocné už ve středověku, dnešní podobu má ze 17. století a téměř se nezměnila. Součástí špitálu je i barokní kaple svaté Kateřiny a bylinková zahrádka. A když budete přesyceni památkami, vyrazte s batohem na zádech z Jaroměřic po žluté turistické značce údolím řeky Rokytné. Za vesnicí Příštpo potkáte Justýnku. Není to mladá slečna, jak se může zdát. Je to desetimetrová skála, která však jméno po mladé dívce získala. Za třicetileté války utíkala před vojákem a zřítila se z této skály. Odpočinout si můžete ve stínu mnohaletého chráněného Spáleného dubu, který je 32 metrů vysoký. Žluté značení vás dál dovede k zaniklému hrádku Pulkov. Jste-li zdatní turisté, pokračujte údolím dál. Rokytná teče do sousedního kraje, její meandry jsou neméně zajímavé i tam. Záleží na vás, jakou část trasy si zvolíte. Výzvou je projít ji celou, i když třeba na etapy.

Údolí Rokytné
Autor: Destinace Třebíčsko

Letní sběratelská hra s odměnami za objevení dvanácti pokladů

V informačních centrech si vyzvedněte brožuru Dvanáct pokladů Třebíčska, do které po objevení pokladu – zajímavého místa na Třebíčsku – získáte razítko. Až jich budete mít dvanáct, odevzdejte ji na Turistickém informačním centru Bazilika v Třebíči. Odmění vás zdarma komentovanou prohlídkou baziliky sv. Prokopa, která je na seznamu UNESCO. Brožura se všemi dvanácti razítky navíc postoupí do slosování a tři výherci zamíří na nezapomenutelný program do první a jediné Mozkoherny v České republice. Jak jinak, nachází se v Třebíči, v židovské čtvrti a program s mozkohračkami a neurotechnologiemi pro ně speciálně připraví trenérka mozku.

Všude dobře, na Vysočině nejlíp!

www.destinace-trebicsko.cz

www.vysocina.eu