Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tipy na víkend: Motýlí líhnutí, Rudolfův pohár i setkání veteránů

/
  • Neseďte o víkendu doma, vyrazte na výlet.
    19. dubna 2024 ● 05:00

    Studený ráz počasí bude pokračovat i o víkendu. Bude deštivo a chladno, s teplotami kolem osmi stupňů. Není přesto důvod sedět doma. Ve spolupráci s CzechTourism a serverem kudyznudy.cz jsme pro vás připravili několik tipů na výlety.

  • 1.

    Motýli ve Fata Morganě

    Motýli se opět budou líhnout ve skleníku Fata Morgana v botanické zahradě v pražské Troji. Postupně bude navezeno několik tisíc kukel motýlů různých druhů, u kterých je možné pozorovat jejich líznutí první vzlétnutí i elegantní pohyb vzduchem. Letošní výstava má podtitul „Dobrodružná cesta“ a zaměřuje se na migraci motýlů. Zavítat sem můžete do 2. června.

    Výstava exotických motýlů v Botanické zahradě hl. m. v Troji potrvá do 21. května 2023.
    Autor: Karel Kopáč

  • 2.

    Úchvatné mašinky

    Největší modelové kolejiště velikosti "0" v Česku pořádá jen třikrát do roka návštěvní den. Ten první se koná právě v sobotu od 14 do 18 hodin v Progoclubu na pražském Proseku. Uvidíte zde výstavu unikátních železničních modelů. Najdete zde funkční historické modely, malosériové modely i současné modely.

    Mašinky na pražském Proseku.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 3.

    Akce na hradech a zámcích

    *Zruč nad Sázavou – Zámek zahájí sezonu dětským odpolednem, kde nebude chybět kouzelník, spousta her i jarmark. Pro dospělé je od 16 hodin připraven vodácký festival.

     

    *zámek Nelahozeves – Celý víkend bude patřit hrnčířským slavnostem. Uvidíte ale i ukázky dalších tradičních řemesel, ražbu mincí lukostřelbu, kejklíře a jiné středověké radovánky.

     

    *České Budějovice – Přímo v sídle Národního památkového ústavu na Senovážném náměstí zažijete v sobotu od 9 hodin slavnostní uvítání biskupa Schaaffgotsche v roce 1794 včetně dobové gastronomie. Celý den se budou střídat divadelní ukázky, dobové tance, ochutnávky, ukázky narážení piva…

    Hrnčířské slavnosti na zámku Nelahozeves.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 4.

    Pojďte si zasportovat

    *Praha - V sobotu od 8.30 se uskuteční Jarní běh RUN4Ladronka. Poměřte si své síly v přátelském běhu na 4,2 nebo 8,4 km. Běh je určen pro každého.

     

    *Praha - Již 12. ročníku Jarního běhu Průhonickým parkem se koná v sobotu od 9 hodin. Připraveny jsou tratě 800, 1500 a 4300 metrů.

     

    *Mořina – Jedinečnou příležitost proběhnout se vápencovým lomem Velká Amerika, který je pro veřejnost za běžných podmínek uzavřen, budete mít v sobotu, když si vyberete jednu z tras 13 nebo 18 km.

     

    * Plzeň – Charitativní rodinný běh RUN for ProCit, se koná v sobotu v Borském parku. Výtěžek je určen rodinám, které pečují o dítě s poruchou autistického spektra. Registrace na místě bude spuštěna od 8.30 hodin. Výběr je z několika tras.

     

    *Hluboká u Borovan – Charitativní Modrý běh pro Autis Centrum se uskuteční v Safari Resortu v sobotu od 10.30 hodin. Těšit se můžete na mnoho běžeckých disciplín pro celou rodinu.

     

    *Zlín - Více než 20 sportovišť bude otevřeno celý víkend a pod vedením profesionálů si tu můžete vyzkoušet fotbal, ragby, taekwondo, lukostřelbu, florbal, kuželky, gymnastiku či golf. Na Dny otevřených sportovišť naváže v neděli Adrenaline Challenge Zlín na náměstí Míru, akce představí adrenalinové sporty.

    Pojďte si zaběhat.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 5.

    Rudolfův pohár

    Rekordních 120 koňských spřežení z 16 zemí světa včetně Spojených států nebo Austrálie je přihlášeno na mezinárodní závody spřežení Rudolfův pohár, které se konají v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem. Návštěvníci uvidí do neděle v Kladrubech soutěžit jednospřeží, dvojspřeží a čtyřspřeží a dvojspřeží pony v drezuře, maratonu a parkuru. Divácky nejatraktivnější bývá maraton, který se pojede v sobotu. Spřežení musí v terénu projíždět kolem překážek v přesně určeném pořadí, počítá se výsledný čas. Trať měří přes 12 kilometrů.

    Závody v hřebčíně v Kladrubech nad Labem.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 6.

    Žižka proti Čeňkovi

    Na vrchu Gothard u Hořic se opět po více než 600 letech utká Jan Žižka z Trocnova a Čeněk z Vartenberka. Víkendový historický festival se odehraje na autentickém bojišti, kde probíhala 20. dubna 1423 husitská bitva. K vidění bude v sobotu bohatý Program, vystoupí šermíři, historická kapela, komentované ukázky historického vojska, dobový tábor a ukázka středověkého sokolnictví.

    Na vrchu Gothard se opět po více než 600 letech utká Jan Žižka z Trocnova a Čeněk z Vartenberka.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 7.

    Den Země

    V expozicích iQLANDIE v Liberci je připraven na sobotu od 13 hodin program k oslavě Dni Země. Připraveny budou například laboratoře, kde si můžete vyrobit třeba vlastní hmyzí hotel, zkoumat fotosyntézu, nebo pomocí suchého ledu vysvětlit oteplování planety.

    Den země v iQLANDII.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 8.

    Veveří – Eichhorn 1945

    V sobotu na hradě Veveří se opět střetnou jednotky sovětské a německé armády v bitevní ukázce, která připomene poslední dny války. Začátek je ve 14 hodin Celou sobotu ale můžete vidět tábory, vybavení, výstroj i zbraně obou vojsk, lazaret i vojenskou techniku.

    V sobotu na hradě Veveří se odehraje bitva z konce druhé světové války.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 9.

    Setkání veteránů

    * Jizbice pod Blaníkem - Český klub majitelů amerických automobilů ve spolupráci pořádá v sobotu sraz US cars. Vítány jsou ameriky všech ročníků a kategorií a také motocykly Harley-Davidson a Indian.

     

    *zámek Sychrov – Majitelé amerických veteránů se sjedou v sobotu na zámek, kde od 10 hodin budou soutěžit v eleganci.

     

    *Brno - Burza historických vozidel, výstava historických automobilů a motocyklů, ukázky prací restaurátorských dílen prostě vše kolem veteránů uvidíte v pátek a v sobotu na Výstavišti v Brně.

    Veterány uvidíte hned na několika místech.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 10.

    Rychlé šípy slaví 85 let

    Oblíbený komiks Rychlé šípy slaví 85. výročí od prvního vydání. Skauti proto připravili celoroční program s názvem Rok Rychlých šípů – 85 let. Celý duben potrvá soutěž s názvem Zde by mohly být Rychlé šípy. Tajuplné indicie najdou účastníci na plakátech na 30 místech republiky, tematicky spojených s komiksovými příběhy. Úkolem hráčů je najít všechny plakáty a vyluštit z nich tajenku. Více se dozvíte ZDE

    Rychlé šípy slaví.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 11.

    Czech Press Photo

    Výstava Czech Press Photo je mimořádnou výstavou, která vznikala v mimořádné době. V letošním ročníku soutěžilo 236 fotografek a fotografů, kteří přihlásili přes čtyři tisíce fotografií v osmi kategoriích. V prostorách Národního muzea můžete do konce srpna vidět oceněné snímky a další vybrané fotografie, které charakterizují uplynulý rok. Celkem je k vidění více než 470 tištěných fotografií a více než 240 snímků v obrazovkách a projekcích.

    Snímky z loňské výstavy Czech Press Photo.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 12.

    Folklor ve skanzenu

    Tradiční výstava »Jaro na vsi« ukazuje v celém areálu skanzenu v Přerově nad Labem staré zvyky a obyčeje od masopustu do májů, jak je v tomto kraji zaznamenali národopisní sběratelé. V celém areálu skanzenu budou připomínány různé staré zvyky a obyčeje, které provázely po celé jarní období život našich předků ve středním Polabí. Zavítat sem můžete do 21. dubna.

    Skanzen Přerov nad Labem.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 13.

    Cesta kolem světa

    Nová interaktivní rodinná zážitková výstava z dílny plzeňského DEPO2015 přináší unikátní koncept světelné zážitkové výstavy kombinované s prvky únikových her. Příběh expozice odkazuje na slavný román Julese Verna. Návštěvníci budou mít za úkol projít devíti prostředími symbolizujícími různá místa celého světa od italských Benátek, přes bazar na Blízkém Východě, Africkou savanou, Indii, po prales jižní Ameriky nebo mrazivou krajinu Arktidy. V každém z prostředí přitom musí vyřešit zapeklitý úkol, aby získali indicii do svého pasu a mohli pokračovat v cestě dál. Dobrodružství tu můžete zažít až do konce letních prázdnin.

    Plzeňské DEPO 2015.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 14.

    Úkoly od Analfabety

    Interaktivní výstava je inspirovaná stejnojmennou knihou Analfabeta Negramtoná. V Městském muzeu v Mimoni je připravena interaktivní výstava, která nejen děti provede různými literárními žánry, při kterých budou plnit nejrůznější úkoly. Do 21. dubna se potkáte se třeba s Pinocchiem nebo Pipi Dlouhou punčochou.

    V městském muzeu v Mimoni je připravena interaktivní výstava namotivy knížky Analfabeta Negramotná.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 15.

    Rudolf II. v Holešově

    Výstava na zámku v Holešově na Kroměřížsku zve do doby Rudolfa II. Odhaluje zajímavosti z panovníkova života a představuje řadu exponátů. Multimediální výstavou zájemce provází samotný digitálně oživený římský císař a český král. Tvář a hlas mu propůjčil Jiří Werich Petrášek, syn Jana Wericha, který vládce ztvárnil v legendárních filmech Císařův pekař a Pekařův císař. Lidé se díky výstavě seznámí nejen s osudy panovníka žijícího na přelomu 16. a 17. století, ale i sbírkami, které shromažďoval. Trvá do 23. června.

    Výstava o Rudolfu II.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 16.

    Jízdenky, prosím!

    Výstava železničních a tramvajových modelů ze 30. až 90. let minulého století s názvem »Jízdenky, prosím! « je k vidění v Technickém muzeu v Brně. Jeho modely představují reálnou železnici s okolím. Na kolejích návštěvníci uvidí parní, motorové i elektrické lokomotivy, různé druhy osobních i nákladních vozů i speciální podnikové vozy. Součástí výstavy budou také historické fotografie z reálného provozu včetně některých snímků i z 19. století. Připravena je i interaktivní část pro děti. Zavítat sem můžete až do 25. srpna.

    Jízdenky, prosím je název výstavy v Technickém muzeu v Brně.
    Autor: ČTK - Václav Šálek

  • 17.

    Vodojemy na Žlutém kopci

    Komplex tří vodojemů na Žlutém kopci v Brně z let 1874, 1894 a 1917 vznikly kvůli posílení vodovodní soustavy Brna. Svému účelu sloužily do roku 1997. Nyní se po rekonstrukci za 150 milionů korun otevřely veřejnosti. Více čtěte ZDE

    Brňané i návštěvníci města mohou navštívit trojici vodojemů na Žlutém kopci. Rekonstrukce přišla Brno na 150 milionů.
    Autor: Zdeněk Matyáš, archiv

  • 18.

    Vystavují šifrovací legendu Enigmu

    Originál přenosného šifrovacího přístroje Enigma je ozdobou výstavy v Technickém muzeu v Brně, zapůjčilo Slovenské technické muzeum v Košicích. Přístroje Enigma sloužily k šifrování komunikace mezi německými jednotkami a velením. Výstava je věnovaná kryptologii, tvoří ji exponáty ze světa šifrování, kódování, sledování a odposlechů. Potrvá do konce roku. Více čtěte ZDE

    Šifrovací přístroj Enigma.
    Autor: ČTK / Hlaváčová Monika

  • 19.

    Záhady světa

    Letohrádek Mitrovských v Brně pořádá pozoruhodnou výstavu největších záhad světa. K vidění bude například slavná lebka z jednoho kusu křišťálu, repliky Longinova kopí, Turínského plátna, válečná Tutanchamonova trubka a mnoho dalších záhadných artefaktů. Ke každému se váže pozoruhodná historie plná záhad. Na výstavu můžete zavítat do 28. dubna. Více čtěte ZDE

    Slavná Mitchell-Hedgesova křišťálová lebka.
    Autor: Blesk:Ondřej Mikulášek

  • 20.

    Klenoty na hradě

    Na Slezskoostravský hrad dorazila putovní výstava České korunovační klenoty na dosah. Vystaveny jsou mistrovské repliky českých korunovačních klenotů, které jsou národní kulturní památkou a pravděpodobně nejcennějším a nejznámějším českým pokladem. Autorem replik je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků – Jiří Urban. Realizoval například šperky pro anglickou královnu Alžbětu II. K vidění tu budou do 29. května.

    Korunovační klenoty Na Slezskoostravském hradě.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 21.

    Malý princ

    Legendární klasika o smyslu života a přátelství Malý princ ve výjimečné interaktivní instalaci světově uznávané multimediální umělkyně Elišky Podzimkové ožívá v prostorách historické vily Hanse Ulricha v centru Ostravy. Ilustrátorka vytvořila tajuplný svět kombinací fotografií a ilustrace, které pomocí aplikace ožijí. Zažít to můžete do 2. června

    Interaktivní výstava ilustrací Malý princ.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

     

     

     

     

     

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy