Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Tipy na víkend: Star Wars v Praze! Slavnosti svobody, BezvaFest i barbarské hry

/
  • Neseďte doma, vyrazte na víkend
    3. května 2024 ● 12:14

    Teploty kolem 23 stupňů, polojasno, v neděli by se mohly tu a tam objevit bouřky, takový bude první májový víkend. Není proto důvod sedět doma. Ve spolupráci s CzechTourism a serverem kudyznudy.cz jsme pro vás připravili několik tipů na výlety.

  • 1.

    Star Wars

    Celosvětovým „svátkem“ fanoušků Hvězdných válek je 4. květen. V sobotu od 9.30 od sochy sv. Václava v Praze vyjde kostýmový průvod centrem metropole. Následně se oslava Hvězdných válek přesune do areálu klubu Cross v Praze Holešovicích. Připraveny jsou workshopy, soutěže, přednášky a speciální hosté.

    Star Wars v Praze
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 2.

    Jarní slavnost

    V Archeologickém parku Liboc v Praze se koná tradiční Jarní středověká slavnost. Tentokrát s tématem husitství. Nachystaná bude dobová hudba, scénické ukázky, tradiční řemesla, dílničky, historické zbraně i výstroj, k ochutnání budou staročeské dobroty a další program.

    Archeopark v Liboci
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 3.

    Muzeum letectví

    V sobotu zahájí muzejní sezony v Leteckém muzeu Kbely v Praze. Součástí Leteckého muzea Kbely je i expozice umístěná v hangárech Staré Aerovky v Letňanech. Expozice muzea se vztahuje bezprostředně k historii československého a českého letectví, zvláště vojenského. V současnosti má ve sbírkách 275 letadel. Řada letounů patří ke světovým unikátům. Na letošní sezonu je připravena řada novinek.

    Letecké muzeum v Praze Kbelích.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 4.

    Barbarské hry

    Skanzen Země Keltů v Nasavrkách oslaví v sobotu od 10 hodin svátek Beltine.  Součástí akce jsou i Barbarské hry, které jsou založené na sportovně-loveckém klání. Návštěvníci si vyzkouší vrh břemenem, střelbu z praku, souboj na kládě, vrh oštěpem a další disciplíny.

    Keltská země v Nasavrkách
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 5.

    Slavnosti svobody

    Konvoj svobody, vojenské kempy, dobová vojenská technika, vojenské tábory, vzpomínkové akty i koncertní vystoupení a další bohatý program jsou tradiční Slavnosti svobody, které se uskuteční od pátku do úterý na několika místech Plzně. Program najdete ZDE

     

    …kde jinde ještě proběhnou oslavy osvobození

    *Rokycany - Program v Muzeu na demarkační linii bude v sobotu zahájen ve 14 hodin promítáním unikátních dobových záběrů o K. H. Frankovi, následovat budou soutěže pro děti, dobových tábory i výcvik fyzické zdatnosti vojenských nováčků. Po 16. hodině je připraveno defilé armád a techniky II. světové války, připravena je i bojová ukázka.

     

    *Milovice - Od 12 do 15 hodin jsou v sobotu připraveny bojové ukázka střetu mezi německou armádou a povstalci, k vidění bude vojenskou technika a dobové fotografie.

    Plzeňské Slavnosti svobody
    Autor: Slavnosti svobody

  • 6.

    Lodě na vltavské vodě

    Sezona na splavněném úseku Vltavy mezi Českými Budějovicemi a Týnem nad Vltavou začíná v sobotu v 10 hodin dnem plným aktivit. Program začne na Karlově Hrádku, po celý den tu budete moci navštívit zábavná stanoviště, zajištěno je občerstvení i živá hudba. Od 10 do 16 hodin si můžete zdarma vyzkoušet mnoho vodních sportů v areálu v Hluboké nad Vltavou. V provozu bude hned několik lodních linek.

    Zahájení plavební sezony na Vltavě.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 7.

    Kováři na Šlakhamru

    V sobotu se sjedou na Šlakhamr v Hamrech nad Sázavou kováři z celé republiky a na mobilních výhních i na velkém, vodou poháněném bucharu, budou předvádět své řemeslo. Jak těžké je něco ukovat, si budou moci vyzkoušet i návštěvníci.

    Kováři na Šlakhamru
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 8.

    Akce na hradech a zámcích

    *Svojanov - Hrad o víkendu ožije rukodělným umem. Páni svého řemesla zde převedou, co umějí, nabídnou své výrobky. Nebude chybět ani hudba a tanec.

     

    *Žleby - Kuchtíci a kuchtičky v historických kostýmech se o víkendu postarají nejen o doprovodný program, ale i o zajímavý exkurs do každodenního života na zámku v dobách dávno minulých.

     

    *Sovinec - Pohádky, sokolníci, ukázky bojového umění středověku, pásmo soubojů a mnohem víc zažijete celý víkend.

    Kuchtíci a kuchtičky na zámku Žleby.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 9.

    Lázně zahajují sezonu

    *Karlovy Vary – od pátku do neděle město připravilo nabitý program: Jarmarky, flašinetáře, živé koncerty, divadélka, dílny, výstavy…žehnání pramenům je připraveno na sobotu od 10 hodin na Mlýnské kolonádě, kam v 15.30 dorazí i průvod Karla IV. Program ZDE

     

    *Klimkovice – V sobotu si můžete prohlédnout lázně a celý den budou připraveny kulturní program na kolonádě i v amfiteátru. Tradičně vystoupí dechové soubory a další umělci. Putovat se bude ke studánkám, připravena jsou lázeňská cvičení a mnoho dalšího.

    Karlovy Vary zahaujií sezonu.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 10.

    Už ho nesou!

    Slavnost, která připomíná legendu o založení Trutnova, opět ožije v sobotu v ulicích města. To bude žít jarmarkem, tradičními řemesly, hudbou, tancem a dalšími atrakcemi. Kolem 21. hodiny přinese družina, vedená rytířem Albrechtem z Trautenbergu draka, aby ho pověsila na věž Staré radnice.

    Trutnovský drak
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 11.

    Dny otevřených dveří

    *Praha – Prohlídka Kramářovy vily, jejich interiérů i rozsáhlé zahrady s vyhlídkou se koná v sobotu.

     

    *Praha – Zahrada Černínského paláce naproti Loretě je se po zimě otevírá v sobotu a navštívit ji můžete až do konce října.

     

    *Praha – Sobotní den otevřených dveří v Depu Kačerov je jednou z akcí k 50. výročí od zahájení provozu metra.

     

    *Jince – V sobotu bude otevřena Huť Barbora, ve 12 hodin je na programu rozhrab milíře.

    Kramářova vila v Praze
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 12.

    BezvaFest

    Bezva Fest, zábavný rodinný festival, se koná v sobotu ve Slavkově u Brna. Na jednom místě je připraveno více než 30 atrakcí a více než 10 tematický zón pro celou rodinu Zábava pro celou rodinu na jednom místě. Těšit se můžete také na nejdelší nafukovací dráhu v Česku a na živé koncerty a vystoupení na dvou scénách.

    BezvaFest ve Slavkově u Brna.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 13.

    Motýli ve Fata Morganě

    Motýli se opět budou líhnout ve skleníku Fata Morgana v botanické zahradě v pražské Troji. Postupně bude navezeno několik tisíc kukel motýlů různých druhů, u kterých je možné pozorovat jejich líznutí první vzlétnutí i elegantní pohyb vzduchem. Letošní výstava má podtitul „Dobrodružná cesta“ a zaměřuje se na migraci motýlů. Zavítat sem můžete do 2. června.

    Na výstavě lze spatřit nepřeberné množství motýlů i nejrůzněji zbarvených druhů.
    Autor: Karel Kopáč

  • 14.

    Burtonův kouzelný svět

    Před deseti lety byla výstava Tima Burtona nejnavštěvovanější českou výstavou. Na podobný úspěch má určitě našlápnuto i současná expozice v Obecním domě v Praze. Uvidíte téměř 600 skic, loutek, scénografií nebo fotografií z filmů. Expozice mapuje a představuje více než padesátiletou uměleckou dráhu amerického režiséra, který je známý pro svá snová, fantaskní, groteskní, až hororová díla. Nadcházející pražská výstava je unikátní zejména novou expozicí loutek. Navštívit ji zde můžete až do konce září. Více čtěte ZDE

    V Obecním domě začíná výstava amerického filmového výtvarníka Tima Burtona Návraty, 30. dubna 2024, Praha.
    Autor: Blesk:Tonda Tran

  • 15.

    Cesta kolem světa

    Nová interaktivní rodinná zážitková výstava z dílny plzeňského DEPO2015 přináší unikátní koncept světelné zážitkové výstavy kombinované s prvky únikových her. Příběh expozice odkazuje na slavný román Julese Verna. Návštěvníci budou mít za úkol projít devíti prostředími symbolizujícími různá místa celého světa od italských Benátek, přes bazar na Blízkém Východě, Africkou savanou, Indii, po prales jižní Ameriky nebo mrazivou krajinu Arktidy. V každém z prostředí přitom musí vyřešit zapeklitý úkol, aby získali indicii do svého pasu a mohli pokračovat v cestě dál. Dobrodružství tu můžete zažít až do konce letních prázdnin.

    Plzeňské DEPO 2015.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 16.

    Rudolf II. v Holešově

    Výstava na zámku v Holešově na Kroměřížsku zve do doby Rudolfa II. Odhaluje zajímavosti z panovníkova života a představuje řadu exponátů. Multimediální výstavou zájemce provází samotný digitálně oživený římský císař a český král. Tvář a hlas mu propůjčil Jiří Werich Petrášek, syn Jana Wericha, který vládce ztvárnil v legendárních filmech Císařův pekař a Pekařův císař. Lidé se díky výstavě seznámí nejen s osudy panovníka žijícího na přelomu 16. a 17. století, ale i sbírkami, které shromažďoval. Trvá do 23. června.

    Výstava o Rudolfu II.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 17.

    Jízdenky, prosím!

    Výstava železničních a tramvajových modelů ze 30. až 90. let minulého století s názvem »Jízdenky, prosím! « je k vidění v Technickém muzeu v Brně. Jeho modely představují reálnou železnici s okolím. Na kolejích návštěvníci uvidí parní, motorové i elektrické lokomotivy, různé druhy osobních i nákladních vozů i speciální podnikové vozy. Součástí výstavy budou také historické fotografie z reálného provozu včetně některých snímků i z 19. století. Připravena je i interaktivní část pro děti. Zavítat sem můžete až do 25. srpna. Více čtěte ZDE

    Jízdenky, prosím je název výstavy v Technickém muzeu v Brně.
    Autor: ČTK - Václav Šálek

  • 18.

    Vodojemy na Žlutém kopci

    Komplex tří vodojemů na Žlutém kopci v Brně z let 1874, 1894 a 1917 vznikly kvůli posílení vodovodní soustavy Brna. Svému účelu sloužily do roku 1997. Nyní se po rekonstrukci za 150 milionů korun otevřely veřejnosti. Více čtěte ZDE

    Brňané i návštěvníci města mohou navštívit trojici vodojemů na Žlutém kopci. Rekonstrukce přišla Brno na 150 milionů.
    Autor: Zdeněk Matyáš, archiv

  • 19.

    Vystavují šifrovací legendu Enigmu

    Originál přenosného šifrovacího přístroje Enigma je ozdobou výstavy v Technickém muzeu v Brně, zapůjčilo Slovenské technické muzeum v Košicích. Přístroje Enigma sloužily k šifrování komunikace mezi německými jednotkami a velením. Výstava je věnovaná kryptologii, tvoří ji exponáty ze světa šifrování, kódování, sledování a odposlechů. Potrvá do konce roku. Více čtěte ZDE

    Šifrovací přístroj Enigma.
    Autor: ČTK / Hlaváčová Monika

  • 20.

    Sochy z písku

    V Lednici můžete až do října obdivovat výstavu soch z mořského písku. Letos výstava začíná již v pátek. Autor Michal Olšiak v Lednici písečné sochy poprvé postavil před dvanácti lety a od té doby každoročně chystá unikátní přehlídku. Výstavu naleznete v místech poblíž hlavního parkoviště v Lednici. 

    Sochy z písku ve Valticích.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 21.

    Klenoty na hradě

    Na Slezskoostravský hrad dorazila putovní výstava České korunovační klenoty na dosah. Vystaveny jsou mistrovské repliky českých korunovačních klenotů, které jsou národní kulturní památkou a pravděpodobně nejcennějším a nejznámějším českým pokladem. Autorem replik je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků – Jiří Urban. Realizoval například šperky pro anglickou královnu Alžbětu II. K vidění tu budou do 29. května.

    Korunovační klenoty Na Slezskoostravském hradě.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 22.

    Malý princ

    Legendární klasika o smyslu života a přátelství Malý princ ve výjimečné interaktivní instalaci světově uznávané multimediální umělkyně Elišky Podzimkové ožívá v prostorách historické vily Hanse Ulricha v centru Ostravy. Ilustrátorka vytvořila tajuplný svět kombinací fotografií a ilustrace, které pomocí aplikace ožijí. Zažít to můžete do 2. června

    Interaktivní výstava ilustrací Malý princ.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

    Fotogalerie
    44 fotografií

     

     

     

     

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy