K vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Brdy došlo 1. ledna 2016, kdy se na tomto území nacházelo pět přírodních rezervací, tři přírodní památky a 18 významných evropských lokalit. Vzhledem k tomu, že její největší část (260 km2) tvoří zrušený vojenský újezd Brdy, dříve vojenský výcvikový prostor Jince, musela zde proběhnout náročná pyrotechnická očista. Odstraněny byly tisíce kusů munice a jejích zbytků.

Nehody zahalené tajemstvím

Armáda si v Jincích zřídila dělostřeleckou, tankovou, protitankovou i pěchotní střelnici a leteckou zkušební střelnici. V tomto prostoru došlo k řadě leteckých nehod. Ty starší zůstaly doposud zahaleny tajemstvím. Veřejnost se dozvěděla pouze o dvou posledních: zřícení bojového vrtulníku Mi-24 ze základny v Plzni-Líních, kdy zahynula celá posádka, a o tragédii českého bitevníku L-159 Alca, jež stála život zkušeného pilota.

CHKO Brdy je charakteristická zejména svými výjimečnými lučinami, vřesovišti, rašeliništi, prameništi, mokřady, společenstvy skal a přirozených lesních soustav, tvořených převážně buky s příměsí bříz, borovic, smrků a dubů. Mezi živými stromy jsou i mrtvé či odumírající, které poskytují nejen živnou půdu mechům, houbám či larvám hmyzu, ale také množství úkrytů. Žijí zde kriticky ohrožení živočichové, například rak kamenáč a rak říční, skokan ostronosý, zmije obecná, jeřáb popelavý, orel mořský, tetřev hlušec, netopýr černý a netopýr velký nebo plch zahradní.

Brdami po naučných stezkách

Naučná stezka Jordán je nenáročnou sedmikilometrovou procházkou s několika zastaveními a informačními panely, na nichž se dozvíte převážně o přírodních hodnotách území, ale také například o historii pěchotního srubu zvaného Benešák. Za příznivého počasí dohlédnete až na vrcholky Krušných hor, na Říp nebo Český kras.

Středně obtížná je též sedm km dlouhá naučná stezka Klobouček (název podle vrchu 705 m) s 12 zastaveními a čtyřmi lesními studánkami. Pro méně zdatné či pro rodiny s dětmi je určena 4,5kilometrová trasa. Obě se věnují především českému lesnictví, jelikož vedou mimořádně cennými porosty, dále pak mimo jiné státnímu podniku, který zde hospodaří již od první republiky.

Na třináctikilometrové trase Okolím Padrťských rybníků se kromě o přírodních krásách dozvíte o dnes již neexistujících obcích Padrť, Přední a Zadní Záběhlá a Kolvín. Naučná stezka Petráčkova hora (v mapách bývá označována jako Na Skalách) měří 5 km. Načerpáte zde informace o nástrahách těžby zlata, jeho vlastnostech a využití.

Fotogalerie
12 fotografií