Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vystoupejte na Babku či Špulku! Výlet po nejkrásnějších rozhlednách středních Čech

/
  • Kam se vydat na podzimní výlet ve středních Čechách? Zkuste rozhledny!
    27. října 2020 ● 09:36

    Mnohé je teď zakázané a zavřené, vycházky do přírody jsou ale povolené. Tak co toho využít a vyrazit na středočeské rozhledny, v mnoha případech obdivovaná a oceňovaná architektonická díla. Motivací mohou být nejen výhledy do barevné krajiny, ale i vstup zdarma.

  • 1.

    Špulka

    (15 km od Benešova)

     

    Výstavba rozhledny začala v roce 2013 a byla ukončena o rok později. Konstrukce je ze dřeva a oceli. Za příznivých podmínek je z vrcholu vidět až na šumavské kopce a Sněžku. Kolem rozhledny je turistický areál, kde se návštěvníci mohou občerstvit a zakoupit suvenýry. K rozhledně se lze dostat několika způsoby. Pěší turisté odbočí z trasy Benešov – Chočerady u Teplýšovic nebo Kozmic. Dá se tam dojít i po trase Divišov – Ostředek a od Křešic už přímo k rozhledně. Pro motorizované návštěvníky je nejsnadnější přístup z parkoviště v Lbosíně.

     

    Mezi Lbosínem a Špulkou lze absolvovat kilometr dlouhou naučnou Ptačí stezku, je vhodná i pro kočárky. Pro děti je tu zmenšenina Stonehenge, lanová prolézačka, rybník s vodníkem a stůl pro zvětšeninu hry Člověče nezlob se. Podél stezky stojí dřevěné postavičky.

    Rozhledna Špulka
    Autor: archiv Blesku

  • 2.

    Drtinova

    (U nádrže Slapy)

     

    Původní Drtinova rozhledna byla zprovozněna na kopci Besedná v roce 1926 na počest místního rodáka, profesora Františka Drtiny. Nová vyhlídka byla zpřístupněna po rozsáhlé rekonstrukci v roce 2015. Měří 24,6 m a za příznivých podmínek je z ní vidět až k Praze, na Benešovsko, Neveklovsko, Sedlčany a okolí Brd. Drtinova naučná stezka spojuje tuto rozhlednu s tou na Veselém vrchu nad Mokrskem, další naučné stezky v okolí jsou Vymyšlenská pěšina a stezka Zlaté Psí hory.

    Rozhledna Drtinova
    Autor: archiv Blesku

  • 3.

    Máminka

    (10 km od Berouna)

     

    Hudlicím a okolí dominuje vyvýšený přírodní útvar, jehož nejvyšším bodem je na kótě 609 m Krušná hora. Již před téměř sto lety zde stála dřevěná triangulační věž sloužící k zaměřování pozemků. Mnozí pamětníci si ještě vzpomenou, že v jejich dětství jim sloužila k vyhlídce do kraje.

    Rozhledna Máminka
    Autor: archiv Blesku

  • 4.

    Vrchbělá

    (Bělá pod Bezdězem)

     

    Na území bývalého vojenského prostoru byl zbudován Sportovně-rekreační areál Vrchbělá. Spolu s tímto projektem byla v roce 2016 postavena pětipatrová dřevěná rozhledna. Výlet sem je zážitkem díky krásné krajině v oblasti Ralska. Značná část území spadá pod CHKO Kokořínsko – Máchův kraj. Areál, v němž se rozhledna nachází, je skvělým místem pro rodinnou dovolenou. Nabízí bohaté volnočasové vyžití, například v lanovém centru, na dětském hřišti či na cyklostezkách. Součástí je také kemp a hotel s restaurací.

    Rozhledna Vrchbělá
    Autor: archiv Blesku

     

  • 5.

    Babka

    (U Zruče nad Sázavou)

     

    Zručská stezka má zhruba 7 km včetně odboček na rozhlednu a na přírodní vyhlídku – Chabeřické skály, odkud je nádherný výhled na město a údolí řeky Sázavy. Vychází od nádraží Českých drah, vede přes původní část města a dál podle mapky stezky, jejíž trasa a zajímavosti jsou na informačních tabulích rozmístěných na sedmi odpočinkových místech. Na stezce naleznete dva zvukové panely. Jeden je umístěn na nám. MUDr. J. Svobody, druhý pak přímo na vrcholu rozhledny.

    Rozhledna Babka
    Autor: archiv Blesku

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

Pohybovenadany: Pěkně a lákavé fotky . A ten výhled ! Už tam jedu !

(12. 11. 2020 13:49)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy