Krásy Středočeského kraje

Nedaleko Českého Brodu se nachází město Kouřim. Možná to ani nevíte, ale město můžete znát z mnoha filmů a pohádek. Natáčel se tady třeba seriál Bylo nás pět, pohádka Nesmrtelná teta nebo Rumburak. Můžete se tedy vydat po filmových stopách nebo to vzít úplně odjinud. Nejnavštěvovanější atrakcí je Muzeum lidových staveb. Projděte se po kouzelných stavbách regionální architektury, které svou historií sahají až do 17. století. Navíc je skanzen využíván k mnoha různým akcím pro veřejnost. Atmosféra muzea se tedy mění podle ročních období a s nimi spojenými tradičními cykly, jako je posvícení, advent nebo dožínky. Každá taková akce je zde naprosto jedinečná.

Kouřim
Autor: Středočeská centrála cestovního ruchu

Historické centrum a bitvy

Město má opravdu bohatou historii, a proto je i historické centrum města opravdu skvostné. Mnoho budov má původní vzhled a půdorys města zůstal také zachován. Centrum je obehnané původním opevněním a Pražskou bránou. Běžte se určitě podívat do kostela sv. Štěpána přímo na náměstí. Najdete zde zvonici, ve které visí zvony vzhůru nohama. Aby se rozezněly, musí se rozpohybovat šlapadly s pedály. Za zmínku také stojí procházka nebo projížďka k památníku bitvy u Lipan. Rozhodující bitva husitských válek se odehrála v roce 1434. Místo na vás dýchne svou důležitou atmosférou. Dále můžete prozkoumat zříceninu chrámu v Klášterní Skalici. Kuriózní je, že zříceninu tvoří pouze jeden jediný pilíř.

Kouřim
Autor: Středočeská centrála cestovního ruchu

Město českých letců a králů

Východně od Prahy nedaleko Kutné Hory založil kolem roku 1260 král Přemysl Otakar II. další královské město – Čáslav. Kutnou Horu si nechte až na závěr výletu a první se vydejte právě do Čáslavi. Začněte v Muzeu zemědělské techniky, kde se zabaví celá rodina. Najdete tam historické traktory, mlátičky a mnoho dalších strojů. Expozice jsou tematicky rozděleny a vždy se tam najde nějaký interaktivní prvek, který vás nenechá odejít. Pak se vydejte do Hrádku na Archeologické hrátky. Pro účastníky zde bývají nachystané hry a činnosti spojené s archeologií. Kdo by si nechtěl vyzkoušet, jaké to je, být Indianou Jonesem, že?

Čáslav
Autor: Středočeská centrála cestovního ruchu