Areál národní kulturní památky zámku Sychrov je již dlouhá léta oblíbeným místem filmařů. Natáčely se zde jak pohádky, například Kočičí princ, Nesmrtelná teta, Fišpánská jablíčka či Zlatovláska (zde bydlel zlý král, jemuž kuchtík Jiřík sloužil), tak i filmů, ať už Sedm hladových nebo Tmavomodrý svět. Často sem jezdí také zahraniční tvůrci – Sychrov se stal dějištěm nejenom seriálových Třech mušketýrů, ale také komedie Kosmetička a zvíře, kde v hlavní roli zazářil bývalý představitel Jamese Bonda Timothy Dalton (74). Nejvíce si však Sychrova užili příznivci pohádkové tvorby Zdeňka Trošky (67), jenž zde natočil Nejkrásnější hádanku.

Půvabný příběh vyprávějící o odvaze a chytrosti mladého chasníka Matěje v podání Jana Dolanského (42), který se vydává až na královský hrad, aby získal bohatství a mohl se tak ucházet o svou vyvolenou, krásnou dceru sedláka, je plný nejen napínavých a humorných momentů, ale také překrásných lokalit. Natáčelo se sice na zámku Žleby, v Horšovském Týně či ve zřícenině hradu Kostomlaty pod Milešovkou, valná část děje, inspirovaného pohádkami spisovatele Jana Drdy, se ovšem odehrává právě na Sychrově. Exteriéry tohoto líbezného místa v Libereckém kraji k tomu totiž naprosto ideálně vybízely.

Na místě dnešního zámku Sychrov stávala v 15. století tvrz, později barokní zámeček, celý zámecký komplex byl ale v druhé polovině 19. století přestavěn na novogotické šlechtické sídlo, díky čemuž se dočkal pohádkového cimbuří i věžiček. K zámku rovněž patří i rozsáhlý anglický park o rozloze 26 hektarů s altánkem, u kterého ve filmu laškuje Matěj s princeznou, a vždycky, když princezna neuhodne jeho hádanku, od ní dostane jedno políbení. A u nedaleké nádherné kašny zase učil Rozmarýnku i s dvorními dámami tančit skočnou. Využity byly částečně také zámecké chodby, jak se můžete přesvědčit v naší galerii.

„Konečně hraju ve filmu, na který můžu vzít vlastní děti do kina, konečně mám roli, v níž nikoho nevraždím,“ liboval si při natáčení Jan Dolanský, čímž nenápadně narážel na svou hereckou kariéru, zahrnující mimo jiné například Sametové vrahy či hororovou komedii Chocking Hazard. Pokud byste se ale chtěli jen tak podívat do zahrad, kde tenhle sympatický herec dováděl společně s Veronikou Khek Kubařovou (32) a Miroslavem Hrabětem (39), musíme vás upozornit, že se zde za vstup mimochodem platí. Účtují si ale pouhých 30 korun. Rovněž zde budou platit přísná hygienická pravidla, turisté se nebudou moci pohybovat po areálu bez roušek.

Návštěvních okruhů nabízí Sychrov několik. Tím základním je prohlídka interiérů letního sídla šlechtického rodu Rohanů z druhé poloviny 19. století, pro ty nejmenší je zde ale tak prohlídka s princeznou, pohádková prohlídka, anebo výstava panenek Z dětských pokojíčků. Dospělí zase ocení noční kostýmované prohlídky, které zahrnují netradiční divadelní příběh, případně výstau Technopolis, zaměřenou zejména na vynálezy a vynálezce 19. a 20. století, která je k vidění v prostorách bývalé zámecké konírny, anebo expozice vzácných předmětů ze sychrovských sbírek a šperkařských plastik Františka Khynla.

VIDEO: Zdeněk Troška po premiéře Čertovin: Možná už zůstanu v důchodu!

Video
Video se připravuje ...

Zdeněk Troška po premiéře Čertovin: Možná už zůstanu v důchodu! Hana Zejdová, Aleš Brunclík

Fotogalerie
34 fotografií