Jeseníky - vylezte na nejvyšší horu na Moravě!

V Jeseníkách vás hustá síť turistických stezek nepřekvapí. Lokalita je hojně navštěvována, což se na ní naštěstí příliš nepodepisuje. Jako jeden z možných začátků vaší cesty dobře poslouží město Vrbno pod Pradědem. Odtud se můžete vypravit například na vrchol páté nejvyšší hory České republiky, Praděd. Na Vrbna budete následovat modré turistické značení až do obce Karlova Studánka. Odtud vyrazíte opět po modré trase na západ. Z Vrbna pod Pradědem můžete jít také na západ po zelené stezce. Krásnou horskou cestou projdete kolem zříceniny hradu Rabenštejn, pod Medvědím vrchem a Medvědí loukou, až přijdete k rozcestí Pásmo Orlíka. Zde doporučujeme vyrazit na sever po žluté turistické trase, projít pod horou Orlík až k Opavské chatě. Zde máte na výběr. Můžete pokračovat po žluté stezce a přes vrchol Kazatelny dojít až do Rejvíz. Můžete také zvolit delší zelenou stezku, která vede přes Zámecký vrch a zříceninu Kobrštejn. Poté můžete dojít po červené stezce do Rejvíz, nebo po růžové, podél řeky Černá Opava zpět do Vrbna pod Pradědem.

Co nabízí Beskydy? Povodí Morávky

Neméně zajímavou lokalitou pro pěší turistiku jsou Beskydy. Svou cestu za poznáním a odpočinkem můžete začít ve městě Morávka, kde začíná hned několik naučných stezek. Jedna z nich se jmenuje Prameny řeky Morávky a zavede vás podél řeky Morávky, kolem vodní nádrže Morávka, až k prameni. Můžete také vystoupat na nedaleký, 1203 metrů vysoký vrchol Travný. A pokud vám tato výška nestačí, vydejte se až na Lysou horu, která je se svými 1323 metry nejvyšším vrcholem moravskoslezských Beskyd. Dalším místem propleteným stezkami je okolí vodní nádrže Šance, odkud se můžete vydat třeba k sirnému prameni s příznačným názvem Smradlava.

Vítkov a přilehlé okolí

Vítkovská vrchovina a speciálně povodí řeky Moravice stojí za návštěvu. Turistická stezka vás provede z Vítkova do Podhradí a zde se můžete vydat po červené značce podél řeky. Cestou projdete údolí, jezy, splavy, akvadukty a kanály, až dorazíte do Hradce nad Moravicí. Možné je rovněž na některém z brodů, či mostů překročit řeku a napojit se na naučnou stezku Bukový chodník, která rovněž končí v Hradci nad Moravicí. Jako alternativu můžete zvolit výlet proti proudu řeky Moravice. Z Podhradí vyrazíte po červené značce, projdete obcemi Zálužné, Jánské Koupele a Kružberk, až dorazíte k monumentálnímu vodnímu dílu Kružberk.

Tipy na dovolenou v Moravskoslezském kraji

Další související odkazy  

Pěšky po Evropě - nejlepší místa pro pěší turistiku

Kam letos za sněhem? Zkuste třeba Jeseníky! 

Hurá do přírody v Moravskoslezském kraji!

Stezka v Hukvaldech provede návštěvníky místy, kde chodil Janáček 

Putování letním Českem: Drsná krása Ostravska!