Do nejmladší sopky ve střední Evropě nechal v 19. století hrabě Šternberk vykutat na popud Johanna Wolfganga Goetheho vůbec první štolu na světě, která sloužila čistě jen pro vědecké účely. Potvrdila sopečný původ kopce, tím ale zájem o nitro sopky skončil.

„Štoly, které se nikdy k ničemu, jako například k těžbě, nepoužívaly, tak byly zasypány, jak se o ně nikdo dlouhodobě nestaral,“ řekl starosta Františkových Lázní Jan Kuchař. Před čtyřmi lety se pustilo město spolu s odborníky z Akademie věd ČR do jejich obnovy.

Obnovili část zaniklé štoly

Báňská firma prorazila asi patnáctimetrový tunel v místě původní trasy, až k čedičovému komínu sopky.

„Stavbu jsme již zkolaudovali, aby se mohla veřejnost podívat do nitra sopky. Je ale třeba ještě dodělat poslední úpravy, školíme tři průvodce, chystáme on-line rezervační systém, protože dovnitř bude vstup v asi desetičlenných skupinkách,“ dodal Jan Kuchař. První návštěvníci by měli dovnitř vstoupit příští rok na jaře. 

Sopka rozhodla spor

Nenápadný kopec začátkem 19. století rozhodl spor geologů, dělících se na plutonisty a neptunisty podle přesvědčení o původu hornin. Vyhloubená šachta potvrdila teorii plutonistů, podle kterých horniny jako čedič či žula vznikly ze sopečného magmatu. Teorie neptunistů o krystalizaci minerálů v dávných mořích tak vzala za své.

Fotogalerie
16 fotografií