V Libereckém kraji se příští týden dostanou návštěvníci na dva hrady v Českém ráji, na Trosky a Valdštejn. Přístupný bude i park zámku Sychrov u Turnova, zjistila ČTK. Ostatní hrady a zámky v kraji zatím zůstanou zavřené. Venkovní prostory mohou památky otevřít od 11. května, interiéry s prohlídkovými trasami by měly být podle aktuálního harmonogramu vlády přístupné od 25. května.

Trosky jsou nejnavštěvovanější památkou v kraji, otevřené budou od pondělí. „Počítáme s regulací návštěvníků, aby nedocházelo k hromadění lidí. Ale vzhledem k tomu, že začínáme v pracovních dnech, nepředpokládáme nějaké velké účasti, jako když chodily školy a podobně,“ uvedl oblastní ředitel Národního památkového ústavu (NPÚ) na Sychrově Miloš Kadlec.

Zámek Sychrov
Autor: Profimedia.cz

Na Troskách dokončují rekonstrukci schodiště

Gotický hrad, dnes zřícenina připomínající čertovy rohy trčící ze země, byl postaven koncem 14. století. Je jedním ze symbolů Českého ráje. Každoročně na věž Babu a na vyhlídku pod věží Panna vystoupá přes 100 000 návštěvníků. Není ale jisté, zda se lidé příští týden dostanou na věž Babu vybudovanou na strmém čedičovém skalisku. Za více než 1,3 milionu korun se dokončuje rekonstrukce schodiště, které vede k horní plošině a jež už bylo v havarijním stavu.

„Nedokážu říci, zda bude hotové. Makají na něm ve dne v noci, možná to stihnou, možná ne,“ uvedl kastelán Trosek Lubomír Martinek. „Když nebude zpřístupněna Baba, půjdeme se vstupným nejspíš na polovinu,“ dodal.

Základní vstupné na Trosky je 100 korun, zlevněné 70 korun. I pro Trosky bude povinné nošení roušek a pro návštěvníky bude k dispozici dezinfekce. Vstupné bude možné platit na pokladně, ale podle Kadlece připravuje NPÚ republikově ke spuštění systém prodeje vstupenek přes internet. Kadlec předpokládá, že funkční by mohl být už tento týden.

Na prohlídku s rouškou

Roušky bude nutné nosit i při prohlídce hradu Valdštejn, který má ve správě město Turnov. Na nejstarší hrad Českého ráje, který ročně navštíví až 60 000 turistů, se zájemci dostanou od úterý 12. května.

„Jak je to podle nařízení vlády, uvidí hlavně exteriéry s vyhlídkou,“ uvedl za hrad Radim Štícha. Podle něj půjde o klasickou prohlídku bez průvodce s možností nahlédnout do sklepení či kaple sv. Jana Nepomuckého. Základní vstupné je 80 korun, zlevněné 50 Kč. V pokladně budou podle Štíchy dávat přednost platbě kartou. „Uvidíme, jak budou lidé v týdnu chodit. Kdyby byl nějaký větší zájem, tak to budeme regulovat,“ dodal.

Za vstup do třiadvacetihektarového parku v anglickém stylu na zámku Sychrov se bude platit 30 korun. „Nečekám žádný velké nával,“ uvedl Kadlec. I pro vstup do parku budou platit zvýšená hygienická pravidla jako na Troskách a Valdštejně.

Jihočeský Landštejn láká návštěvníky

Jako první jihočeská státní památka otevře po koronavirových omezeních 11. května hrad Landštejn na Jindřichohradecku. Ostatní hrady a zámky v kraji, o něž pečují památkáři, zahájí provoz 25. května. Vstup do areálů bude možný jen s rouškami, skupiny budou nejvíce desetičlenné včetně průvodců. ČTK to ve středu v tiskové zprávě oznámila mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová.

Jihočeští památkáři plánují, že v nové sezoně zůstane vstupné stejné jako loni. V kraji nově zpřístupní opravenou středověkou věž Jakobínka na hradě Rožmberk nad Vltavou. ČTK to v polovině dubna řekl ředitel jihočeských památkářů Petr Pavelec.

Zřícenina hradu Landštejn, kde nejsou běžné trasy s průvodcem, bude do konce května otevřený denně kromě pondělí od 9:00 do 15:30. Lidé budou moci navštívit všechny části kromě kaple, která je kvůli opravám dlouhodobě zavřená. Ostatní jihočeské státní hrady a zámky otevřou 25. května, kromě zámku Vimperk, který bude kvůli pracím na obnově přístupný od července.

Hrad Rožmberk
Autor: Profimedia.cz

Vstupenky on-line i na pokladně

Prohlídky budou kvůli viru upravené. Do areálů bude vstup možný jen s rouškami, ve skupině může být nanejvýš deset lidí s průvodcem. Na pokladnách i při prohlídkách musí návštěvníci dodržovat rozestupy.

Průvodci budou vybaveni ochrannými rouškami, štíty a gumovými rukavicemi. U vstupu do areálů, do pokladen a návštěvnických center budou umístěné stojany s dezinfekcí. Návštěvníci budou mít nově možnost si na všech památkách zakoupit vstupenky on-line z pohodlí domova nebo až na místě. Fungovat budou ale i klasické pokladny“, informoval Pavelec.

Jihočeské památky navštívilo loni od ledna do října 1,09 milionu lidí. Tržby ze vstupného byly 143 milionů Kč.

Prohlídka Zámku Dačice změní trasu

Zámek v Dačicích obnovuje na hlavní prohlídkové trase podlahy, návštěvníci se tak letos dostanou namísto ní do bytu posledního majitele ze šlechtického rodu Dalbergů včetně koupelny. Víc než jindy chodí teď lidé do volně přístupného anglického parku. Základní vstupné letos zámek zdraží o 20 korun na 140 Kč, ne kvůli koronaviru, ale protože vstupenky stály méně než na jiné jihočeské státní památky. ČTK to ve středu řekla kastelánka Kristýna Dvořáková.

Sály v dačickém přízemí budou letos zavřené, kvůli obnově podlah. „Severní křídlo zámku je studené, nejmasivnější a nejstarší, z 16. století, pod podlahou je renesanční sklep, černý, mokrý, byla tam navlhlá masa hmoty. Podlaha je dřevěná, kazetová, jak pořád vlhla a destičky se odlupovaly, co tři roky se musela opravovat,“ řekla kastelánka.

Násep pod podlahou dělníci vyčistili, odvezli 84 metrů krychlových kameniva, suti, písku i cihel. Podlaha se pak ozáří mikrovlnnými vlnami, aby se zahubily dřevokazné houby. Nově budou pod podlahou zděné příčky.

Návštěvníci se ale letos podívají do dosud nepřístupných prostor v západním křídle. Byl tam byt posledního majitele z rodu Dalbergů Johanna (1909 až 1940), od jehož smrti letos uplyne 80 let. Lidé tak uvidí i funkcionalistickou koupelnu ze 30. let minulého století v tmavě modrých barvách, kde je i sprchový kout s masážními tryskami.

Dražší vstupné, ale ne kvůli koronaviru

„Zámek má čtyři křídla, expozici tvoří severní, nejstarší křídlo. Další prostory se používaly nejdřív jako armádní kanceláře, potom jako lidová škola umění, byli tam pionýři. Zůstala mramorová podlaha. Jsou to prostory, které se normálně neukazují, protože nejsou klasickou zámeckou trasou, je tam i odložený nábytek. Lidé mohou nahlédnout do zákulisí, jak zámek vypadá, jaká je jeho tajná stránka,“ řekla kastelánka.

Volně přístupný je zámecký park, kde se teď prochází víc lidí než jindy. Láká i to, že kvetou šeříky, rododendrony, magnolie či narcisy.

Základní vstupné do zámku bude letos dražší o dvacetikorunu, lidé zaplatí 140 Kč. „Loni jsme se vstupným zaostávali za kolegy, neměníme ho kvůli viru,“ řekla Dvořáková.

Renesanční zámek si nechali na konci 16. století postavit Krajířové z Krajku. V roce 1809 zdědili zámek Dalbergové. V 19. století vznikl gotický sál, anglický park, výrazně se změnily interiéry. Památku, která po roce 1945 chátrala, zachránila rekonstrukce v letech 1990 až 1996.

Kutná Hora přichází s novinkami

Chrám svaté Barbory v Kutné Hoře se opět otevře veřejnosti 25. května. Na letní sezonu chystá expozici, od poloviny června do konce září budou v ochozových kaplích vystaveny vzácné exponáty, které se po většinu roku skrývají v chrámovém depozitáři. Tématem výstavy Pod ochranu tvou bude ochrana nebeských patronů českých zemí, ale i Kutné Hory, informovala ve středu ČTK Julie Němcová z Římskokatolické farnosti-arciděkanství Kutná Hora.

Tyto poklady jsme se rozhodli odkrýt právě pro současné složité dny, abychom oživili vědomí, že i v těžkých obdobích máme kolem sebe přímluvce, které můžeme poprosit o pomoc v době nouze,“ uvedla Němcová.

Návštěvníci uvidí například originál gotické Madony, která je s chrámem spojená od samotného položení základního kamene, a spolu s ní i vzácné šatičky, které ji zdobily v období baroka. Vystavena bude i kopie staroboleslavského Palladia a část křídla původního gotického oltáře s vyobrazením svaté Barbory. Další novinkou bude interiér vstupenkové recepce a obchůdku se suvenýry. Vybavení pro tento duchovní prostor navrhl architekt Norbert Schmidt, s nímž farnost již dříve spolupracovala. Je například autorem kříže na věži kostela svatého Jakuba.

Do kostnice maxiálně po 100 lidech

Ve stejnou dobu jako chrám svaté Barbory se ve městě otevřou také sedlecké památky - kostnice a katedrála Nanebevzetí Panny Marie. Společně s nimi budou v provozu pokladny v boční části budovy sedleckého infocentra, kde bude možné zakoupit vstupenku do obou památek.

Samotné infocentrum zůstane zavřené, informační služby budou poskytovány na pokladnách. Důvodem je snaha chránit zdraví návštěvníků i zaměstnanců, informovala ve středu ČTK Radka Krejčí ze sedlecké farnosti.

Správce památek podle ní nakoupil dostatek ochranných pomůcek a dezinfekce a otevřené provozy opatřil plexisklovou zástěnou tak, aby bylo zamezeno přímému kontaktu zaměstnanců a návštěvníků. „Zaměstnanci kostnice budou instruováni vpouštět návštěvníky do dolní kaple kostnice v maximálním počtu 90 lidí, v katedrále pak 100,“ dodala Krejčí.

Práce na rekonstrukci kostnice pokračují a nebudou limitovat turistický provoz. Pole, v němž stála rozebraná pyramida z lidských kostí, bude opatřeno transparentní látkou, a veškeré práce tak budou pro návštěvníky dobře viditelné.

Židovské muzeum s týdenní vstupenkou

Židovské muzeum v Praze otevře své památky, k nimž patří třeba světově proslulý Starý židovský hřbitov, Maiselova nebo Klausová synagoga, 11. května. Muzeum zároveň nabízí zlevněné vstupné, v některých případech téměř o polovinu. Muzeum to uvedlo na svém webu. Většinu jeho návštěvníků totiž tvoří zahraniční turisté, Židovské muzeum jako celek patří dlouhodobě k nejnavštěvovanějším kulturním institucím v Česku, v roce 2018 je navštívilo přes 720.000 návštěvníků. Židovská obec v Praze otevře své památky až 25. května, také zlevní.

Židovské muzeum spravuje kromě staroměstského hřbitova z 15. století, kde si návštěvníci mohou prohlédnout nejstarší náhrobek Avigdora Kary či náhrobky rabího Löwa a Mordechaje Maisla, Klausovou, Maiselovu a Pinkasovu synagogu s Památníkem obětí holokaustu, Obřadní síň a Galerii Roberta Guttmanna. Všechny objekty lze běžně navštívit za sedmidenní vstupné za 350 korun, od 11. května lístek muzeum nabídne za 200 korun.

Okruh Pražské židovské město zahrnuje i Staronovou synagogu. Sedmidenní vstupenka na něj běžně stojí 500 korun, od pondělí bude za 270 korun. Samostatné vstupné do Staronové synagogy, kterou spravuje Židovská obec v Praze, stojí normálně 200 korun a platí také sedm dní. Od 11. května bude za sto korun. Ve všech případech se snižuje i vstupné pro děti a studenty.

Maiselova synagoga
Autor: Židovské muzeum

V ceně je i průvodce

Objekty spravované pražskou židovskou obcí se pro návštěvníky otevřou až 25. května, sdělil ČTK Pavel Veselý, koordinátor cestovního ruchu židovské obce. Kromě Staronové synagogy jde ještě o Jeruzalémskou synagogu. Obec připravila ještě zvýhodnění vstupenek koupených předem přes internet. V ceně vstupného do Staronové synagogy je prohlídka s průvodcem. Židovské muzeum až do odvolání nabízí vstupenky jen u pokladen, nikoli online.

Původním záměrem vzniku Židovského muzea v Praze v roce 1906 bylo zachovat cenné umělecké předměty z pražských synagog, které byly při asanaci počátkem 20. století zbořeny. Za druhé světové války nacisté zřídili Židovské ústřední muzeum, kam byly soustředěny liturgické předměty ze zrušených židovských obcí a synagog z území tehdejšího protektorátu.

Po válce muzeum částečně spravovala rada židovských obcí, ale v roce 1950 bylo převedeno do vlastnictví státu tehdy už ovládaného komunistickou stranou. V roce 1994 byly budovy muzea vráceny Židovské obci v Praze a sbírky Federaci židovských obcí ČR a současně vzniklo Židovské muzeum v Praze jako nestátní instituce.

Na Točník i Rabí

Národní památkový ústav (NPÚ) částečně otevře pro návštěvníky od pondělí 11. května přes 20 památek ze stovky objektů, které spravuje. Vládní opatření umožňuje zpřístupnit venkovní prostory hradů, zámků a skanzenů. Památkový ústav zpřístupní některé zříceniny hradů, hradní nádvoří, zámecké parky a zahrady. Hlavní sezona na památkách, včetně jejich interiérů, pak začne 25. května. ČTK to ve středu sdělila mluvčí NPÚ Jana Hartmanová.

Od příštího týdne své brány otevřou například hrady Trosky a Točník, Zahrady pod Pražským hradem, Květná zahrada v Kroměříži, návštěvníci mohou zavítat také do zahrady vily Stiassni v Brně, do parku v Buchlovicích nebo do areálu hradu Rabí.

Návštěvníci budou muset dodržovat hygienická opatření. Vstup bude povolen pouze se zakrytými dýchacími cestami, pokrývku úst a nosu je návštěvník povinen nosit po celou dobu návštěvy. Budou také muset dodržovat dvoumetrové odstupy od dalších návštěvníků, pokud se nejedná o členy domácnosti. U vstupu do prostor pokladen, prodejen a toalet si budou muset dezinfikovat ruce, dezinfekce bude na památkách k dispozici.

Ztráta ve výši 150 milionů

Od 11. května se otevřou také areály hradů Krakovec, Házmburk, Landštejn, Přimda, Bouzov, Rabí, Sychrov, zámků Valtice, Hradec nad Moravicí a Nebílovy a park zámku Buchlovice. Od 12. května budou otevřené areály hradů Pernštejn a Buchlov a od 16. května areály hradů Veveří a Bítov. Všechny informace najdou zájemci na webu.

Státní památky byly uzavřeny od 10. března, hlavní sezona měla začít 1. dubna. NPÚ odhadl ztrátu způsobenou opatřeními proti šíření koronaviru do konce května na 150 milionů korun. NPÚ má přibližně miliardovou roční státní dotaci, z velké části je ale díky vysoké návštěvnosti a oblibě pronajímání historických objektů soběstačný. Loni byly výnosy NPÚ 620 milionů korun.

Fotogalerie
43 fotografií