Otevřené sklepy nebo také putování pro sklepech a sklípcích jsou jednou z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších vinařských akcí, díky kterým se milovníci vína ve stylové atmosféře seznamují s víny různých vinařů jednoho regionu. A nemusejí to být jen zapálení znalci, najdou se mezi nimi i lidé, kteří si chtějí užít pohodový den a zažít něco nového. Na Moravě je více než 300 vinařských obcí a ve většině z nich otevřené sklepy rádi pořádají a považují je za jednu z hlavních událostí sezony. Sjíždějí se na ně návštěvníci z celé republiky, ale i ze zahraničí.

Košt, cimbálovka s skvělé jídlo

A v čem vlastně takové otevřené sklepy spočívají? Ačkoliv je každá taková akce unikátní a každá obec jí vdechne svou jedinečnost, tak podstata zůstává podobná. Vinaři v dané obci otevřou své sklepy a návštěvníci mohou ochutnávat po vzorkách během celého dne. Nejčastěji se degustuje za žetony, které se kupují spolu se vstupem, a koštuje se z krásných skleniček, které můžete nosit ve speciálních kapsičkách na krku. K tomu vyhrává hlavně cimbálová muzika, ať už v moderním pojetí nebo klasicky a v úchvatných krojích.

Během slavností vína bývá veselo.
Autor: Vinařský fond

Nesmí chybět ani jídlo, protože když se pije, hlad na sebe nenechá dlouho čekat. A tak na každém rohu můžete ochutnat vlastně cokoliv, na co máte chuť. Někdo peče selátko, někdo zase dělá klobásy, jinde vám nabídnou domácí sádlo nebo škvarky. Pokud jste milovníkem sladkého, tak koláče a buchty. Vybere si tu opravdu každý a ani opravdoví gurmáni nebudou ochuzeni, protože vinaři se většinou chtějí vytáhnout a prezentují se tím nejlepším, co mají a umějí.

A to nejen vínem, ale i právě jídlem a kulturním programem. Nechybějí různé soutěže v poznávání vín nebo vůní ve vínech. Odměnou je pak kromě dobré zábavy většinou právě víno, třeba celý trakař. To vše se nese ve velmi pohodovém duchu, nikdo nikam nespěchá ani se za ničím nehoní. Všude vládne pohoda a milá atmosféra. 

Přivítejte prázdniny se sklenkou vína

Nejvíce otevřených sklepů se koná začátkem léta, ale putovat můžete v různých podobách v podstatě celý rok. Vinaři se také častokrát snaží tyto akce něčím ozvláštnit, nebo je udělat jedinečnými, aby více zaujali, a ještě o něco vám zpříjemnili den. A tak třeba v Blatnici pod Svatým Antonínkem otevírají sklepy večer a popíjí se přes noc. Sklenička vína při západu slunce nebo za svitu měsíce je zárukou opravdové romantiky. Ve Velkých Pavlovicích pro změnu spojili putování s oranžovou barvou a doporučují, aby se návštěvníci oblékli do této veselé barvy. Pohled na takové množství lidí v oranžové je pak opravdu jedinečný.

Na Moravě se nalézá přes 300 vinařských obcí.
Autor: Vinařský fond

K vínu patří dobrá nálada a ani trocha recese neškodí, takže v Novém Šaldorfu spojili otevřené sklepy s kopáním písku formou recesistické akce, kdy týmy soutěží v kopání písku a vynášení puten ze sklepa. K tomu se samozřejmě popíjí, lidé se dobře baví a nikomu nevadí ani zima, protože se to vše koná v lednu. Často jsou také otevřené sklepy spojeny se sezonní událostí, jako jsou Svatomartinská nebo růžová vína.

Která místa stojí za návštěvu?

V některých vinařských obcích jsou otevřené sklepy formou tzv. „služby vinařů“. Ta spočívá v tom, že v určitém období, nejčastěji během hlavní sezony (zhruba duben až září), má v dané obci alespoň jeden vinař otevřeno i ve všední den, alespoň část dne. Vinaři v obci se pak střídají, a tak je v obci vždy pro návštěvníky někdo k dispozici.

Ochutnejte to nejlepší, co moravské vinice nabízejí.
Autor: Vinařský fond

Kde všude tedy můžete otevřené sklepy navštívit? V Dobšicích, Vrbovci, Novém Šaldorfu, Jaroslavicích, ve Velkých Bílovicích, Velkých Pavlovicích, v Pavlově, Hruškách, Blatnici, Čejkovicích, Zaječí, Vrbicích, Tasovicích, Nechorách, Bulharech, Perné, Žernosekách a na mnoha a mnoha dalších místech.  

Více informací najdete zde: http://www.wineofczechrepublic.cz.

Kam na otevřené sklepy?

  • 5. 7. 2019 – Letní otevřené sklepy Moravská Nová Ves
  • 6. 7. 2019 – Víno v oranžovém aneb Noční otevřené sklepy Velké Pavlovice
  • 6. 7. 2019 – Otevřené sklepy Vítonice
  • 6. 7. 2019 – Otevřené sklepy Kelčany
  • 27. 7. 2019 – Hodovní otevřené sklepy Moravská Nová Ves
  • 10. 8. 2019 – Svatovavřinecké noční otevřené sklepy Bořetice
  • 10. 8. 2019 – Letní otevřené sklepy ve Vinařství U Kapličky Zaječí
  • 24. 8. 2019 – Otevřené sklepy v Mikulčicích
  • 31. 8. 2019 – Otevřené sklepy Žernoseky, Žalhostice, Třebívlice a Lovosice
  • 31. 8. 2019 – Otevřené sklepy Bavory

Služby otevřených sklepů:

  • 15. 4. – 29. 9. 2019 – Vinařská pohotovost v Šatově
  • 25. 4. – 4. 9. 2019 – Za vinařem do Velkých Bílovic
  • 29. 4. – 29. 9. 2019 – Letní otevřené sklepy Velké Pavlovice
  • 30. 4. – 30. 9. 2019 – Týdny vinaře v Šaldorfských sklepech
  • 31. 5. – 8. 9. 2019 – Léto otevřených sklepů v Pavlově
  • 8. 6. – 30. 9. 2019 – Na skok k mikuleckému vinaři
  • 27. 6. – 8. 9. 2019 – Letní otevřené sklepy v Čejkovicích

Více otevřených sklepů najdete zde.