V Česku v současné chvíli chybí zásoby jedné ze dvou vakcín proti klíšťové encefalitidě. Důvodem je výpadek ve výrobě. Pro pacienty bude dostupná zase v polovině června.

Současné počasí vyhovuje klíšťatům více než horké a suché léto, kdy se stejně jako lidé přesouvají k vodě. Se zvýšenou aktivitou klíšťat roste i zájem o očkování proti klíšťové encefalitidě. Státní ústav pro kontrolu léčiv ale hlásí její výpadek.

Začátkem dubna se zpozdila výroba jedné šarže o objemu 65 tisíc kusů, které měly zamířit na český trh. Chybějící vakcína je jistě přechodný problém, rizika nákazy ale mnozí stále podceňují.

Bojujte s klíšťaty i bez vakcíny

Máme pro vás tip: Klíšťák Ixoderm, který nenahrazuje očkování, ale řeší problematiku již přisátého klíštěte. Klíšťák Ixoderm byl otestován Českým Parazitologickým ústavem (PaRÚ) Akademie věd ČR. Testy PaRÚ prokázaly, že přípravek Klíšťák Ixoderm opravdu bezpečně odstraňuje klíšťata bez toho, aniž by spustil obrannou reakci klíštěte, tj. vyzvracení obsahu žaludku do ranky, čímž může dojít, mimo jiné, k přenosu klíšťové encefalitidy nebo lymské boreliózy. Samotný proces odstraňování klíštěte je tím pádem hygieničtější.

Předejděte riziku celoživotních následků

Celoživotní následky Infekce způsobená přisátím nakaženého klíštěte přitom může mít vážné celoživotní následky. Například ochrnutí. Nejdříve se nemoc (klíšťová encefalitida) projevuje jako chřipka, později může mít vážnější příznaky.

Klíšťata nakažená virem najdete na téměř celém území Česka – stačí aby bylo delší dobu více než 6 °C a klíšťata jsou aktivní. Český hydrometeorologický ústav proto varuje, aby lidé používali repelent, nevstupovali do listnatých a smíšených lesů a pravidelně si prohlíželi celé tělo.

Pokud již nějaké přisáté klíště najdete je důležité jej rychle bezpečně odstranit. Po každé návštěvě lokality, kde by se mohla vyskytovat klíšťata, se opravdu vyplatí věnovat pozornost celému tělu a v případě nalezení zakousnutého klíštěte věnovat svému zdravotnímu stavu zvýšenou pozornost po dobu několika týdnů. Nakažených klíšťovou encefalitidou jsou v Česku ročně stovky.

Statistiky za rok 2018 uvádějí na 712 případů nákazy klíšťovou encefalitidou v Česku. Přibližně v 1 % případů ročně se jedná o smrtící onemocnění. Počet hlášených onemocnění boreliózou v ČR v roce 2018 byl podle databáze počtu onemocnění Státního zdravotního ústavu 4724.