Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

10 nejkrásnějších míst Česka: Už jste je viděli všechny?

/
  • 10 nejkrásnějších míst Česka: Už jste je viděli všechny?
    4. června 2018 ● 17:25

    Za světovými unikáty nemusíte jezdit daleko do zahraničí, jedinečné přírodní krásy najdete i za humny! Česko je přírodním rájem, ve kterém není nouze o dechberoucí skalní útvary, působivé vodopády i takové kuriozity, jako jsou bahenní sopky či písečné pouště. Pojďte se s námi podívat na 10 nejkouzelnějších přírodních krás u nás.

  • 1.

    Pravčická brána

    Je symbolem národního parku České Švýcarsko a největší pískovcovou skalní bránou v Evropě – klene se do výšky 16 metrů a je téměř 27 metrů široká. Na vrchol této úctyhodné přírodní památky se sice nedostanete, ale její krásu můžete obdivovat z okolních vyhlídek. V roce 2009 se dostala do užšího kola ankety New7Wonders o sedm přírodních divů světa. Postoupila mezi 71 semifinalistů.

    Pravčická brána je největší skalní most v Evropě.
    Autor: archiv NB

  • 2.

    Pančavský vodopád

    Nejvyšší vodopád v Česku měří 148 metrů (Niagarské vodopády měří jen 52 metrů). Je v Krkonoších na říčce Pančava. Voda padá v kaskádách z Pančavské louky do Labského dolu. Je na značené turistické trase mezi Labskou boudou a mohylou Hanče a Vrbaty. Nad vodopádem se nachází tzv. Ambrožova vyhlídka, ze které je hezký výhled na Labský důl, Kozí hřbety i Lysou horu.

    Pančava padá ve čtyřech kaskádách
    Autor: Czechtourism, www.wikipedie.cz

  • 3.

    Bahenní sopky SOOS

    Téměř islandskou krajinu najdete nedaleko Františkových Lázní. V přírodní rezervaci Soos vyvěrají ze země v rozsáhlých rašeliništích minerální prameny a oxid uhličitý. Dostanete se tam stezkou na dně vyschlého slaného jezera.

    Výlet do Přírodní rezervace SOOS
    Autor: Honza Mudra

  • 4.

    Tuzemská Sahara

    Přírodní rezervace Písečný přesyp u Vlkova nedaleko Veselí nad Lužnicí je zbytek opravdové písečné duny bez vegetace. V blízkosti je i systém přírodních koupališť s písečnými plážemi a bezplavkovou zónou.

    Písečný přesyp u Vlkova
    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Adršpašsko-teplické skály

    Skalní město Adršpach tvoří desítky pískovcových věží. Procházka fascinující přírodou mezi malebnými skalními útvary (Milenci, Homole cukru, Starosta a Starostová) vás zavede k pískovcovému jezírku a Velkému a Malému vodopádu. Po březích jezera vede 1,5 km dlouhý prohlídkový okruh a je tu půjčovna lodiček. Ve zdejších skalách se natáčela pohádka Třetí princ.

    Skály jménem Starosta a Starostová
    Autor: Czechtourism, www.wikipedie.cz

  • 6.

    Prales Mionší

    Jako chrám přírody, kde je člověk jen na návštěvě, vypadá prales Mionší v Těšínských Beskydech. Uvidí- te zde původní smíšený les, který kdysi pokrýval Beskydy. Na zdejší naučnou stezku se mohou vydat jen pěší, a pouze v sezoně.

    Prales Mionší
    Autor: Profimedia.cz

  • 7.

    Panská skála

    Natáčela se zde Pyšná princezna a pyšní na čedičové »varhany« jsou i místní obyvatelé. Řeč je o Panské skále. Ta je součástí chráněné krajinné oblasti České středohoří.

    Video
    Video se připravuje ...

    Slavné varhany ve skále: Tady se točila Pyšná princezna David Malik, Matěj Šrám

  • 8.

    Moravský kras

    Velkým zážitkem Moravského krasu je návštěva punkevních jeskyní, při níž se dostanete na dno největší propasti ve střední Evropě, Macochy, a na člunech proplujete podzemní řeku. Nejkrásnější krápníky uvidíte ve zdejším Masarykově dómu

  • 9.

    Ledovcová jezera na Šumavě

    Za průzračně čistými ledovcovými jezery nemusíte do Alp, jsou i na Šumavě. Černé jezero nedaleko Železné Rudy je z nich největší a nejhlubší. Nedaleko najdete i menší Čertovo jezero a areál pro horská kola s lanovkou na Špičáku.

    Černé jezero je zahaleno řadou tajemství
    Autor: Czechtourism, www.wikipedie.cz

  • 10.

    Boubínský prales

    Boubínský prales je unikátní přírodní rezervace poblíž horských obcí Kubova Huť a Zátoň. Rostou zde až 400 let staré stromy– buky a smrky. Nejslavnější strom – Král smrků – padl k zemi v roce 1970, byl vysoký 57,2 metru a obvod kmene byl 5,8 metru! Dodnes zde trouchniví... Pralesu dominuje vrch Boubín (1362 metrů) s rozhlednou. Značená stezka vás zavede i k jezírku s křišťálově čistou vodou.

    Národní přírodní rezervace Boubínský prales
    Autor: Chmee2, CC BY SA 3.0, wiki

  • 11.

    Fotogalerie

    Bedekr pouták
    Autor: Blesk - Ramon Hofman

    Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

    HRADW mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

    Příklad: HRADW Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

    Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.

     

    Fotogalerie
    75 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

agfor: Hmmm, ale krásnější pohled je na smradlavý povrchový důl, plný zápar a smogu, nebo na čoudící elektrárny, aby si mohli Pražáci vozit zadky v "čistých" elektromobilech, do kterých za chvíli nebudou baterky.

(04. 06. 2018 20:35)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy