Karlštejn

Karlštejn je gotický skvost a nejznámější český hrad, který nechal podle plánů Matyáše z Arrasu postavit král a císař Karel IV. jako místo pro uložení svatých ostatků a říšských korunovačních klenotů.

Co musíte vidět na Karlštejně

Při prohlídce doporučujeme navštívit Císařský palác, Pokladnici a Klenotnici s replikou Svatováclavské koruny českých králů v Mariánské věži.  Nahlédnout můžete i do kaple sv. Kříže, kde se dochovala původní nástěnná výzdoba s deskovými obrazy z dílny mistra Theodorika.

Cestovatelská potěšení všech druhů nabízí městys Karlštejn

V Karlštejně můžete navštívit Muzeum voskových figurín, vydat se na jedinečnou procházku časem do Domu hodin, ochutnat výbornou medovinu anebo si obhlédnout kolekci starých i novějších českých betlémů z klasických i netradičních materiálů v Muzeu betlémů.

Pokud vás lákají další zajímavá místa Karlštejnska, doporučujeme se podívat na šachové figurky, takzvané Karlštejnské šachy, které jsou rozeseté po jednotlivých obcích. více zde

Karlštejn je také oblíbené místo pro natáčení filmů a pohádek, asi nejslavnější je film Noc na Karlštejně Zdeňka Podskalského.

Koněpruské jeskyně

Koněpruské jeskyně jsou zatím největším objeveným jeskynním systémem v Čechách. Vznikly v devonských vápencích starých až 400 miliónů let. Jejich celková délka přesahuje 2 km, zpřístupněná trasa je dlouhá cca 620 m.

Jeskyně jsou od roku 1959 přístupné veřejnosti a návštěvnící mohou obdivovat krápníkovou výzdobu ve dvou zpřístupněných patrech. Nejstarší a zcela unikátní výzdobu jsou krápníkové útvary připomínající růžičkovou kapustu.

Co doporučujeme navštívit

Pokud jste dobrodružné povahy a chcete vidět Koněpruské jeskyně tak, jak je vidí jeskyňáři, přijeďte do jeskyní kterékoli poslední pondělí v měsíci (kromě července), kdy se zde konají prohlídky při baterkách.

U východu z jeskyní začíná zrekonstruovaná povrchová naučná stezka s barevnými informačními tabulemi, na kterých zjistíte řadu zajímavých údajů o krajině, fauně i flóře chráněného území.
Další informace o jeskyních zde

Zámek Dobříš

Nachází se  zhruba 40 kilometrů od Prahy. Pro širokou veřejnost je otevřen celoročně  a to včetně zámecké expozice. Zámek nabízí také možnost ubytování a konání společenských akcí, např. svateb a rodinných oslav.

Co stojí za návštěvu

Určitě nezapomeňte na stálé expozice 11 pokojů ve stylu rokoka a klasicismu, nebo známý rozlehlý zrcadový sál, který je využíván pro pořádání svateb. Velmi krásná je také návštěva francouzské zahrady zámku, která s květinovými ornamenty a stříhanými ploty navozuje atmosféru vídeňského Shönbrunu.

A pokud jste romantici, můžete na zámku využít jeden z 10 dvoulůžkových pokojů či přímo svatební apartmá. Ubytovaní hosté mohou zdarma využít hotelové fitness nebo si zapůjčit horské kolo v půjčovně hotelu.

Prohlídkové okruhy:
I. okruh
Zámecká expozice - 11 pokojů ve stylu rokoka a klasicismu (min. 5 osob, 50 minut).
II. okruh
Dobříšské přízraky - strašidelná podívaná nejen pro odvážné děti se zvukovou a světelnou kulisou (20 minut).
III. Okruh
Galerie JCM - rodová sbírka obrazů 18. a 19. století.

Více o zámku zde

Velká Amerika

Místo, kde se filmoval Limonádový Joe, ale také někdejší cílová stanice nepohodlných politických vězňů. To všechno jsou vápencové lomy Velká a Malá Amerika.

Velká Amerika - český Grand Canyon je vápencový, asi 800 m dlouhý, 200 m široký, až 100 m hluboký zatopený lom. Na jeho dně se nachází dvě navzájem propojená jezírka s průzračnou vodou, které zejména v létě lákají ke koupání. Bohužel brána do lomu je trvale zavřená a tak i přes přísný zákaz řada lidí slézá po skalách na dno Velké Ameriky, což je poměrně nebezpečné a nelze doporučit. Bezpečně si lze lom prohlédnout z vyhlídky přímo u parkoviště, nebo z pěšin vedoucích kolem Velké Ameriky.

Nezapomeňte také navštívit Malou Ameriku

Malá Amerika je druhý, o něco menší, vápencový lom. Rovněž i tento lom je zatopený křišťálově čistou vodou. Oba lomy jsou spolu s ostatními v blízkém okolí propojeny podzemními štolami, které jsou ovšem pro širokou veřejnost nepřístupné.

V areálu je možno se občerstvit ve stylové kavárně a posedět na zahrádce. Můžeme vám zprostředkovat ubytování, včetně bezplatného parkování.
Podrobnější informace o Velké a Malé Americe zde

Další typy na výlety po Čr :

Střední Čechy

Praha

Vyšehrad