Zámek ve stylu windsorské gotiky s nádhernou francouzskou zahradou patří mezi nejkrásnější komplexy v České republice. Právem je proto zařazen na seznam světového dědictví UNESCO. Lednici získal roku 1249 starý šlechtický rod Lichtenštejnů a panství jim patřilo bezmála 700 let! Dnešní podobu získal zámek při rozsáhlé rekonstrukci z poloviny 19. století za knížete Aloise II. z Lichtenštejna ve slohu napodobujícím anglickou gotiku.

Základní otvírací doba:

  • Duben, říjen 9:00 - 16:00 (víkendy)
  • Květen, červen 9:00 - 17:00 (kromě pondělí)
  • Červenec, srpen 9:00 - 17:00 (denně)
  • Září 9:00 - 17:00 (kromě pondělí)
  • Listopad, prosinec  10:00-16:00 (víkendy)

 

Významný zámecký pán

Alois II. z Lichtenštejna (26. květen 1796, Vídeň – 12. listopad 1858, zámek Lednice)

V mládí hodně cestoval, podnikl výpravy mimo jiné do Itálie, kde získal kulturní rozhled. V roce 1837 byl vyslán do Anglie na diplomatickou misi při příležitosti korunovace královny Viktorie. Byl také velkým hospodářským reformátorem. Zasloužil se o vybudování první zemědělské školy v habsburské monarchii.

Zámecká perlička

Celý Lednicko-valtický areál s rozlohou téměř 300 km2 můžete projet na kolech. Všude vedou cyklotrasy a vinařské stezky. Možnost zapůjčení kol v penzionech.

Tipy na výlety v okolí:

Vyjížďka v kočáře

Hippoclub Lednice zajišťuje romantické vyhlídkové jízdy v kočárech po zámeckém parku a kolem zámeckých rybníků, jako kdysi jezdil samotný kníže Lichtenštejn.

Muzeum hraček

Soukromá sbírka historických hraček v Lednici je rozdělena do několika částí, v nichž si návštěvníci mohou prohlédnout hračky z období od konce 19. století až do konce 20. století. Oko návštěvníka potěší nejen autíčka či stavebnice jako Merkur nebo Richter, historické pokojíčky či porcelánové panenky, ale také sbírka prvních panenek Barbie.

Fotogalerie
4 fotografie