Zimní letovisko Pamporovo se nachází v pohoří Rhodopi na úpatí vrchu Snezhanka, který dosahuje výšky 1 926 metrů nad mořem. Přímo na vrcholu se tyčí televizní věž, v níž se nachází kavárna. Naskytne se vám odtud překrásný panoramatický výhled na pohoří Rhodopi, Rila a Pirin, při dobré viditelnosti dohlédnete až na Egejské moře.

Právě od televizní věže se vinou a klikatí po všech stranách různě obtížné sjezdovky v celkové délce 37 km. K překrásným sjezdovkám patří modrá ke Stoykite, kde projíždíte lesem a cestou nepotkáte ani živáčka. Je celkem dlouhá a budete mít z ní krásné výhledy do kraje. Končí u moderní šestisedačky, kde se netvoří fronty.

Všechny ostatní sjezdovky vedou kolem rušných center Studenets a Malina. Jsou převážně červené a černé a obsluhují je spíše starší modely lanovek. Největší kuriozitou je ale lanovka z Maliny. Podobná jednosedačková lanovka jezdí u nás v zoo v Troji.

Na zdejší černé sjezdovce Stenata se často konají nejrůznější závody, naposledy zde proběhl 65. ročník závodů lyžujících novinářů z celého světa SCIJ. Stříbrnou medaili ve slalomu vybojoval Petr Mlch z ČTK. Naopak pro ty, kteří se lyžovat teprve učí, zde funguje několik škol jak pro děti, tak dospělé. Nechybí mateřská škola pro děti od 4 do 7 let.

Kdo si chce užít noční lyžování, má možnost na sjezdovce Snezhanka. Kolem areálu vede i běžkařská stopa v délce 25 km. Důležité je podotknout, že když svítí slunce, tak to opravdu cítíte a na lyžích je vám teplo. Aby ne, Pamporovo je jedno z nejjižnějších lyžařských středisek v Evropě.

Bulharské speciality

Určitě se na oběd zastavte v některé z restaurací, kde ochutnáte typické bulharské speciality. Kousek od televizní věže sedí v kopci restaurace Golden Eagle, kde si poručte vynikající kopřivovou polévku se špenátem, jehněčí s fazolemi nebo patatnik, což jsou strouhané brambory se sýrem, cibulí a bylinkami. Podává se s jogurtem. Točí se pivo Kamenitza a dokonce i český Staropramen.

V dolní stanici Maliny 2 zase můžete ochutnat v restauraci Iceberg pánvičku pro dvě osoby s kuřecím a vepřovým masem, zeleninou a houbami, ještě na stole se bude škvýřit. Podává se s česnekovým chlebem a sýrem. Připomíná tak trochu pizzu, ale je mnohem chutnější. Vaří zde kávu v džezvě, což se už moc nevidí.

Chcete-li ale zažít pravé gurmánské orgie, zajděte si na tradiční bulharský večer do restaurace Chevermeto. Na uvítanou dostanete rajčátka, okurky, pečenou papriku, olivy a několik druhů feta sýra, pak vás čeká show v podobě porcování masa přímo před zraky hostů. Vzduchem létají pečená kuřata, jehňata i prase. Přistanou na vašem talíři s rýží a na závěr přijde dezert - jogurt s borůvkami. Nenechte se mýlit, jogurt neteče jako u nás, stojí v něm lžíce! A mezi jednotlivými chody můžete sledovat hudebníky, zpěváky, ale i tanečníky, které tančí bulharské tradiční tance. Za ten zážitek to jistě stojí.

Rady na cestu:

  • Do Sofie létá ČSA přímo, s Austrian Airlines budete přestupovat ve Vídni. Přepravu lyží ale máte v ceně. Letenka stojí okolo 5 000 Kč. Odtud si pak musíte půjčit auto. Sofie je vzdálená od Pamporova 260 km.
  • Ubytovat se můžete v pětihvězdičkovém hotelu. Hosté mohou zdarma využít u některých hotelů i bazén a saunu a připlatit si za masáž. Pobyt all inclusive i se skipasem stojí v pětihvězdičkových hotelech kolem 1677 Kč na osobu a noc, přičemž prakticky stejnou sumu dáte v Alpách jen za skipas.
  • Skipas samotný stojí 715 Kč na den pro dospělého.
  • Platí se bulharskými levami, kurs je 13 Kč za 1 BGN.
  • Na výlet se můžete vydat do vesničky Smolyan, kde se zachovaly tradice a pohostinnost místních obyvatel.
  • Více se dočtete na webových stránkách střediska.

Fotogalerie
11 fotografií