Bulharsko je nejen mezi českými turisty čím dál více oblíbené. Oproti dřívějšku sem jezdí každý rok o desetitisíce lidí ze zahraničí více. „Obliba Bulharska v poslední době roste. Těch důvodů je mnoho. Z České republiky jsou to necelé dvě hodiny letu, nabízí velké pláže a svou roli hraje také cena. V porovnání s evropskými cenami je Bulharsko poměrně levné,“ říká pro Blesk.cz mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Ceny obvyklých nápojů a potravin jsou přibližně stejné jako v Česku. Za vodu tu zaplatíte okolo deseti korun, půl litru coly přibližně 20 korun. Co se týče piva, tak i v pivovarech dáte za půllitr necelých 30 korun. Dá se tu i levně najíst. Čtyřčlenná rodina se ve třetím největším městě v Bulharsku – Varně – nají v průměrné restauraci za asi 700 korun i s pitím. A za kopeček zmrzliny pro děti dáte necelých 15 korun.

Máloco stojí více než u nás doma. To potvrzují i Češi, kteří se vydali do jednoho z letovisek – Albeny. „Z toho, co jsme viděli, tak nám přijdou ceny o něco lepší než v Česku. Jediná nevýhoda je, že ne všude berou eura, ale spíše chtějí bulharskou měnu. Museli jsme si tak narychlo měnit peníze,“ říká jeden z návštěvníků Bulharska Radim Toman (45).

Levnější zájezdy

Atraktivní je pro turisty také cena zájezdů. Dovolenou tu můžete mít i pod deset tisíc korun, což ocení hlavně rodiny. „Co se týče ceny zájezdu, týdenní dovolená pro jednoho člověka se dá sehnat i pod deset tisíc korun. Zároveň tu lidé mohou nakoupit, dopřát si a nijak moc to nezatíží jejich peněženku,“ pokračuje Bezděk.

Například dovolená pro pana Tomana s manželkou a dvěma dětmi vyšla celou rodinu asi na 40 tisíc korun. Komplex v Albeně, kde byli ubytování, má navíc pro rodiny hned několik lákadel. Mezi nimi jsou například obchody, které jsou otevřené 24 hodin denně, a není problém tu koupit cokoli od kojenecké stravy po oblečení. Na výběr je tu také množství bazénů dostupných všem lidem ubytovaným v komplexu.

Děti by zase mohly lákat kolotoče a další zábavní atrakce. Výhodou je také několikakilometrová pláž. Milovníky bio potravin navíc potěší, že téměř polovina produktů hotelů je zpracovávána na vlastních plantážích, polích nebo farmách. „Na našich pozemcích vypěstujeme asi 300 tun třešní, dále tu pěstujeme jablka, jahody, hrušky nebo třeba rajčata. Veškeré zbytky se poté snažíme opět využít ve stanicích vyrábějících energii tak, abychom produkovali nulový odpad,“ vysvětluje na závěr manažerka Albeny Antonia Sarafova. 

Fotogalerie
71 fotografií