Slnčev Brjag neboli Sluneční pobřeží, se táhne od severu k jihu a patří k největším letoviskům Bulharska. Díky jemnému písku a pozvolnému vstupu do moře láká především rodiny s dětmi. Jezdí sem ale také lidé s dýchacími problémy. Vzduch u pobřeží totiž obsahuje jodové páry, které léčí zánět průdušek, kašel a další dýchací potíže. Černé moře navíc pomáhá s problémy kůže. „Češi si oblíbili pro pohostinnost a přijatelnou cenu například hotely Smartline Meridian nebo nově zrekonstruovaný hotel Paradise Beach,“ říká Jana Hájíčková z CK Neckermann.

Tři tipy na super výlety:

Nessebar

Žádný návštěvník Slunečního pobřeží by neměl vynechat výlet na ostrov Nessebar. V křivolakých uličkách historického městečka s typickými domky, kdy je přízemí cihlové a první patro dřevěné, si můžete zakoupit tradiční suvenýry jako například růžový olej, přírodní extrakt vyrobený z okvětních lístků růžového keře, bulharskou keramiku, nebo místní vína. Pokud chcete ochutnat tradiční pokrm, dejte si tarator. To je studená polévka z bulharského jogurtu se zeleninou a vejcem natvrdo.

Adrenalinový aquapark

Přijedete-li s dětmi, pak zavítejte do Action Aquaparku, který nemá v Bulharsku obdoby. Celkem se zde vyřádíte na 34 atrakcích. Na Vodní horskou dráhu můžete jen ve dvou. V dvoumístném člunu zdoláte 165 metrů dlouhou skluzavku, přičemž se začíná z dvaceti metrové výšky. Odtud budete mít krásný výhled i na místní zoo s králíky, kozami nebo oslíkem. Jen pro silné povahy je tobogán s názvem Volný pád, kde poletíte rychlostí 72 km/h. Tobogán Závodní turbulence vám zase umožní rozjet se po prudké skluzavce do výšky na protiskluzavku, Černá díra pak zážitek ve tmě z náhlých zatáček, prudkých sklonů a nenadálých zrychlení. Vstupné stojí 38 leva na den, děti do 130 cm zaplatí 19 leva.

Trabant safari

Ve smluvený čas pro vás přijede před hotel žlutý trabant s otevřenou střechou upravený pro off-road. Trabanta můžete řídit buď sami, nebo jet s řidičem a vychutnávat si krajinu. Spolu s ostatními trabanty si dáte sraz na kraji Slunečného pobřeží a poté se vydáte do vnitrozemí, projedete 5 vesniček, podíváte se do hor, přírody, lesů, navštívíte výrobnu pálenky Rakia - s ochutnávkou a včelín s výrobou domácího medu. V ceně výletu je i oběd, grilované maso, přílohy, dezert a pití. Projížďka trvá asi 4 hodiny. Cena: 30 Euro.

Praktické rady na cestu:

  • Cesta letadlem trvá dvě hodiny. Počítejte s časovým posunem plus jedna hodina. Platí se v levách, přičemž za 1 leva zaplatíte 14 Kč. V místních směnárnách mají české koruny.
  • Bulharsko je v Evropské unii, takže vám na cestu postačí platný občanský průkaz. V hotelech je zvykem, že vám ho vydají až při odjezdu.
  • Pozor. Bulhaři kroutí hlavou jinak. Naše kývání hlavou ve smyslu ano znamená v Bulharsku ne a naopak. Rozmyslete si, než něco odkývete.

Foto: CK Neckermann