Jídlo

Vyzbrojte se oblíbenými pochoutkami vašeho potomka, raději vícero druhy než třemi balíky od stejného. Zvolte škálu ideálně nepatlavých a nečokoládových laskomin, slaných i sladkých a nezapomeňte ani na ovoce – kuličky hroznového vína či rozinky, raději než banány či nakrájená jablíčka. Zkuste taky zábavné formy servírování, třeba tvaroh či ovocné pyré v tubě. Jednak vaše dítě nezapatlá a jednak ho to bude bavit.

Cestovní miska s víkem, která se nikdy nevysype

Ta je bez rozdílu na věk u dětí velkým hitem. Naplňte ji zvířecími krekry, preclíky nebo do ní namixujte sušené ovoce či oblíbené sušenky. Uvidíte, že téměř bez rozdílu na obsah dokáže upoutat pozornost vašeho dítěte na dlouhé minuty.

Oblíbené hračky

Ujistěte se, že máte s sebou (v tašce u sebe, ne zapakované v kufru) jeho nejoblíbenější hračky. Nové hračky a knížkyAž se dostatečně nasytí (stláská si žaludek) a pohraje si se svými oblíbenými hračkami (během dvou sekund se ujistí, že jste je nezapomněla doma), zcela jistě ocení něco úplně nového, co ještě nezná. Samozřejmě nenavrhujeme, abyste před cestou skoupila půlku hračkářství. Stačí, když si vyměníte pár knížek či hraček s kamarádkou s podobně starým dítětem. Nejlepší pro tenhle účel jsou knížky s odklápěcími okýnky či různými povrchy na pomak.

Tablety, přenosné DVD přehrávače, telefon s aplikacemi,…

Není žádná ostuda uchýlit se v nouzi k technickým novinkám a vymoženostem. I pokud cestujete „jen“ na druhý konec republiky, taková hodinka strávená v tichosti pouze s Bobem a Bobkem či Maxipsem Fíkem vám může zachránit duševní zdraví (ach jak by mi před pár lety přišla tahle věta absurdní).

Přenosný DVD přehrávač je rozhodně dobrá volba. Přichytí se k opěrce hlavy na sedadlo před dítětem a malé tajemství z praxe: ne zřídka se stane, že při pohádce dětičky usnou jak andílci. Výrobci myslí i na rodiny s více dětmi, seženete i přehrávač se dvěma obrazovkami.

Pokud máte starší dítě, zauvažujte do investice do tabletu. Většina her a má kromě zábavního charakteru i význam učební. A jestli vyjíždíte už za pár dní, a nebo se vám prostě nechce vyhazovat další peníze, stáhněte si do svého telefonu (vlastníte-li ten chytrý) pár nových aplikací pro děti.

Pohodlné šaty

A tím nemyslíme pohodlné jen pro vaše dítě, ale i pro vás – pro snadnou výměnu plenek, pro snadné svlékání při čůrání. Raději oblékněte dítě méně a připravte si více lehkých vrstev, než jednu tlustou. Myslete i na cílovou destinaci a počasí tam - bude se po cestě spíše oteplovat, nebo ochlazovat? Nic nezkazíte, když přibalíte lehkou deku na zachumlání se, když vaše děťátko po cestě usne.

Taška se vším možným

Všechny výše uvedené položky spolu s mnoha dalšími (mokré i suché papírové kapesníčky, pleny, pití, igelitové sáčky, náhradní dudlík, krém,… ty jste už ale zvyklá nosit s sebou běžně) si zaslouží zvláštní zavazadlo. Vyvarujte se toho rozstrkat všechno „tak porůznu“ po taškách. Pak si totiž zaručeně nevzpomenete, kde všechno je, nemluvě o tom, že ke všemu třeba ani nebudete mít přístup.

Buďte v náladě, připraveni na hry

A poslední možná nejdůležitější pravidlo? I když s sebou budete mít ty nejzábavnější hračky, nejlepší knížky a nejoblíbenější filmy, vaše dítě bude možná toužit ze všeho nejvíc po vaší společnosti a vaší pozornosti. Psychicky se připravte na to, že necestujete sami, a buďte ready na to si hrát, jakkoli hloupoučké a jednoduché hry to budou. Pokud vaše dítě zabaví, pak je účel splněn.