Kontrola vozu na prahu léta, to není jen vcelku tradiční výměna náplní klimatizace. To doma těžko zvládnete, ale jiné věci už ano. Ale vůz před cestou můžete samozřejmě svěřit servisu kompletně. Klasická preventivní prohlídka je dneska běžnou věcí, odhalí a vyřeší všechny případné problémy. Přitom nepřijde nijak draho. Za akčních 99 Kč jako před jarem to sice není, drasticky víc ale nezaplatíte. Anebo si můžete projít svého plechového miláčka podle našeho návodu.

 

1. Olej a další kapaliny

Olej je základ. Doplnit ho snad zvládne každý, není od věci se ale mrknout i na stav filtru. A nezapomeňte ani na tekutinu posilovače řízení a chladící kapalinu.

2. Brzdy a tlumiče

Vedle stavu brzdové kapaliny přezkoumejte stav brzdového obložení a kotoučů. V servisu běžně kontrolují i účinnost a symetrii brzd a změří i opotřebení tlumičů.

3. Podvozek

Standardně se v servisu dělá jen vizuální kontrola – tedy pohledem. Nezapomeňte se podívat na výfuk.

4. Světla

Základ! Zvlášť na dovolené se jezdí v noci a špatně nastavené světlomety jsou hazard. A nezapomeňte, že náhradní žárovky musíte mít - patří k povinné výbavě!

5. Stěrače a ostřikovače

Taková blbost, řeknete si možná. Ale staré, špatně stírající stěrače mohou z dlouhé cesty udělat peklo. Doporučujeme nešetřit, nejlépe originální, v každém případě ale kvalitní díly vydrží daleko déle. Prověřte, že voda stříká i na zadní okno – to často lidé nechají přes rok být…



6. Pneumatiky

Nahustit gumy na správný tlak dokážete sami. Rozhodně to udělejte – jízda je bezpečnější a také úspornější. Když jste u toho, proměřte, zda má dezén dostatečnou hloubku: minimum je 1,6 mm.

7. Čelní sklo

Máte poškozené sklo? Jestliže nechcete mít potíže s policisty (a za hranicemi to není příjemné), vyplatí se ho před dovolenou vyměnit, nebo alespoň vyspravit. Horko zvětšuje praskliny a zvlášť na ně jsou zahraniční policejní kontroly dost citlivé.

8. Motor

Pokud se vám nezdá chod motoru, jeho zvuk či těsnost, zajeďte do bez debat do servisu. V žádném případě se nespoléhejte na to, že ještě jednu dovolenou motor vydrží. Případná oprava v zahraničí vás může finančně položit.

9. Řízení

Pokud vám vibruje volant nebo auto samovolně zatáčí, určitě si nechte změřit geometrii podvozku a přenastavit řízení.

10. Baterie

Před cestou je dobré ji mít rozhodně dobře nabitou a se správným napětím. Tématu se podrobně věnujeme na straně dvanáct.

Fotogalerie
4 fotografie