Letní dovolená je událost, na kterou se těší celá rodina a nejvíce samozřejmě děti. Právě proto byste stavu vašeho vozidla měli věnovat zvýšenou pozornost. Jako řidič máte zodpovědnost za všechny cestující ve vašem voze, právě proto byste měli usedat jen do automobilu, kterému můžete věřit. Podceněná kontrola technického stavu vozu je věc, která se vám na cestách do zahraničí může krutě vymstít, předraženými opravami počínaje, těžkými úrazy konče. Pamatujte, že cílem se není dostat k moři, ale v pořádku domů.

Autor: Shutterstock

Co podrobit kontrole

  • Brzdy, brzdové destičky, brzdovou kapalinu. Ta by se měla doplňovat každé dva roky. Od odborníků nechte prověřit celý brzdový aparát, aby vás při sešlápnutí pedálu nepotkalo nepříjemné překvapení.
  • Světla a signalizaci. Buďte připraveni na noční jízdu i na zhoršené počasí jako je mlha.
  • Nezapomeňte na ostřikovače a stěrače. Déšť na cestách není nic příjemného. Nekomplikujte si zbytečně už tak ztížené podmínky řízení.
  • Veškeré kapaliny a provozní náplně. Kromě brzdové kapaliny se zaměřte na pohonné hmoty a olej.

Kdy doplnit olej

Olej byste měli měnit dle doporučení výrobce motoru (vozidla). Pokud jste ho dlouho nedoplňovali je na čase se podívat, kde se nachází ryska. Pokud je oleje dostatek, pak není žádný problém. Jestliže se jeho hladina pohybuje u značky minima či pod ním, je nejvyšší čas ho dolít. Při otevření motoru můžeme během kontroly zjistit, že oleje máme dost, přestože jsme ho delší dobu nedolívali. V tomto případě neváhejte a zajeďte s vozem do nejbližšího servisu. Tato situace může značit i vážnější problém, který rozhodně nechcete objevit na chorvatské dálnici s autem naloženým po střechu.

Autor: PARAMO

Jaký olej vybrat

Koupi oleje do vašeho miláčka se vám v dnešní době snaží většina výrobců aut usnadnit. Dodávají ke svým modelům totiž servisní knížku či návod k obsluze, ve kterých najdeme doporučené parametry oleje. Někdy nám může pomoci i štítek na výměnu oleje nalepený na motoru.

Nejprve se podívejte na viskozitní třídu dle SAE. U starších vozů to může být například 10W-40 nebo dokonce 15W-40. U novějších vozů to bývá 5W-40 nebo 5W-30, mohou se ale vyskytnout i jiné požadavky na viskozitní specifikaci oleje. Když máte jasno ve viskozitě, hledejte tzv. výkonovou specifikaci. V Evropě se nejvíce uplatňuje klasifikace olejů dle ACEA (Sdružení evropských výrobců automobilů). Hledejte značení složené z písmen A, B, C a čísel 1 až 5. Například ACEA A1/B1 nebo A3/B3 nebo A3, B3, B4 nebo A5/B5 nebo C3 nebo C2 nebo A3, B4, C3 apod. Značení písmeny A, B, C charakterizuje oleje pro benzinové a naftové motory osobních automobilů a lehkých užitkových vozidel.

Někteří výrobci aut uvádějí i své vlastní firemní specifikace. Například u starších automobilů skupiny VW (Volkswagen, Seat, Audi, ŠKODA-AUTO) můžete nalézt specifikaci VW 502.00/505.00/505.01 nebo VW 501.01/505.00 apod. Nejnovější specifikace olejů dle VW je VW 504.00/507.00. FORD používá svoji specifikaci WSS-M2C 913-B nebo novější WSS-M2C 913-C. Mercedes zase značí oleje například MB 229.1, MB 229.51 apod.

Pokud máte jasno, jaké značení olejů máte hledat, zajděte na nejbližší čerpací stanici, do obchodního domu, či do prodejny autodoplňků a vyberte si olej, který bude pro váš vůz ten pravý.  Jestli nemáte na pobíhání po obchodech čas, je tu samozřejmě jako u jakéhokoli jiného spotřebního zboží možnost zakoupit produkt online.

Autor: PARAMO

Kvalita a tradice

Častou volbou řidičů je dnes již tradiční český výrobce olejů MOGUL. S touto značkou se motoristé setkávají již od roku 1927 a za tuto dobu se stala synonymem kvalitního motorového oleje. Od 30. let 20. století se pardubický výrobce snaží motoristům poskytnout tu nejlepší péči o jejich vůz. V olejích MOGUL se tak snoubí 90 let historie, společně s moderní technologií, výzkumem a vývojem. O poslední tři parametry se dnešní výroba opírá a nechává jimi určovat současnou podobu olejů. Díky tomu reprezentují výrobky značky MOGUL kvalitu, spolehlivost a dokážou tak splnit požadavky těch nejnáročnějších zákazníků. Pokud svému vozu dopřejete „mogulovou“ péči, bude jen vrnět spokojeností.

Šťastnou cestu bez starostí.