Pokud budeme konkrétní, pak z 25 evropských zemí jich 12 zakazuje nocování na volných prostranstvích, ať ve městech a obcích nebo u pláží či v přírodě, uvádí ve své zprávě experti z ÚAMK.

Čtyři země mají ne zcela jednoznačný přístup k této otázce. No a 9 států respektuje možnost volně nocovat ve svém voze, ať má podobu kombíku, dodávky, obytného přívěsu nebo karavanu.

Kde je to „na divoko“ zakázáno?

Ve státech jako je Rakousko, Německo, Maďarsko či Slovinsko, přes něž můžete jet směrem k Jadranu, takové nocování vynechejte. Něco jiného je spánek na tak zvaných „odmorištích“, tedy odpočinkových plochách u dálnic v Chorvatsku, kde motoristé jedoucí přes noc, její část stráví pospáváním. To je tolerováno, ovšem zamířit k pláži s karavanem, to se nemusí vyplatit. Opět, jednou výjimkou je období před sezónou, a po domluvě s místní policií nebo obecním úřadem.

Zákaz platí i v dalších dvou nejčastěji v létě českými motoristy navštěvovaných zemích – Slovensku a Itálii. V poslední zemi je možnost zvolit přespávání na tak zvaném stellplatzu (STLP). Tam je to za malý poplatek povoleno.  

Kde bez problémů?

Kdo chce zamířit naopak právě tam, kde je volné kempování povoleno, má na prvním místě zvolit Norsko. Je to ráj tohoto druhu turistiky. Také v Polsku jsou k tomuto druhu turistiky vstřícní. Pokud jde o přímořské státy, pak byť s komplikacemi (provincie od provincie) si volnosti lze užít ve Španělsku i Portugalsku, a zcela bez obav můžete být v Rumunsku a Bulharsku.

Dovolená v ČR: Kam si udělat výlet v jižních Čechách?

Video
Video se připravuje ...

Dovolená v ČR: Kam si udělat výlet v Jižních Čechách?