Praha zajistila filmovému štábu Gray Mana a režisérskému / tvůrčímu tandemu Joeovi a Anthonymu Russoovým doslova cestu kolem světa. „Ve filmu zastoupila i jedno další středoevropské město, ale také jeden asijský stát a Bangkok,“ uvedla loni vedoucí oddělení Czech Film Commission Státního fondu kinematografie Pavlína Žipková s tím, že naše metropole uspěla v náročném výběrovém řízení! „Natáčecí plán byl nadupaný a bylo potřeba najít všechno na jedné dlani, což Praha poskytla,“ dodala. Obyvatele tak čekal omezený pohyb po centru města, týmy filmařů, výbuchy, honičky, střelba... Nejdražší film z produkce Netflix s Ryanem Goslingem, Chrisem Evansem či Billym Bobem Thorntonem v hlavních rolích Prahu využil bohatě, ne vždy ji ale zasadil do filmu citlivě, tak aby reálie splynuly s prostředím a nerušily.

The Gray Man: Praha si ve snímku zahrála několik míst.
Autor: Netflix

„Prahu milujeme, vždyť pro naši art deco restauraci Simone v Los Angeles nás inspirovaly roznášené panáky, pivo a žebírka hospody U Fleků,“ nechali se slyšet Russoové. Praze ale v Gray Manovi dali trochu „na zadek“. Jak už jsme uvedli, pokud filmaři točí několik destinací v jedné, platí nepsané pravidlo, že tak mají činit s největší zodpovědností k finální podobě filmu, jeho uvěřitelnosti a tak, aby scéna nerušila od vnímání děje a výkonů herců. To se ale u Gray Mana nestalo. Výborně se dá hodnotit úvodní scéna z Bangkoku, kde prázdné kancelářské budovy pražského Karlína nepoznáme, a autoři za to vděčí i castingové firmě Extrafilms, jedné z nejlepších u nás – pro natáčení našla na 800 Asiatů.

Ještě nádraží ve Vídni (pražské Hlavní nádraží) ujde... Ovšem Nová budova Národního muzea jako ústředí CIA v Berlíně (s Berliner Fernsehturm – Berlínskou televizní věží v pozadí), už zarazí. Naprosto absurdní jsou ale záběry z hlavního města Ázerbájdžánu Baku. Natočeny byly u památníku na Vítkově. Z jednoho pohledu tak za jezdeckou sochou Jana Žižky (šestou největší svého druhu na světě) vyčuhují futuristické ázerbajdžánské mrakodrapy Flame Towers, v protipohledu pak namísto tamních hradeb Starého města a typických kamenných domů naše žižkovské střechy. Celé to pak působí podobně, jako by někdo předstíral, že ikonická broadwayská Times Square vede skrze Havířov.

The Gray Man: Praha byla dějištěm natáčení nejdražšího akčního filmu Netflixu. V létě 2021 byly slyšet v ulicích výbuchy, střelba i srážky automobilů.
Autor: Netflix

Samotnou kapitolou je pak Praha hrající sama sebe a zejména tramvajová honička v jejích ulicích. Začíná u Rudlfina, na křižovatce poblíž reálně neexistujícího (ale krásného) parčíku s fontánu, v dohledu opět neexistující restaurace Jágr. Přestože ji tvořilo jen průčelí, zahrádka, tabule s menu a několik slunečníků, iluze byla dokonalá. Turisté i místní tu chtěli poobědvat. Ale zpět k honičce, totálně nesmyslné, i v rámci žánrového filmu naivní a neuvěřitelné. Pomineme-li Goslingův běh po střeše soupravy, bitky v jedoucí tramvaji, žoldáky, kteří ve snaze dopadnout jej rozšmelcují třetinu města (a tramvaje), pořád je tu podstatný fakt. Jak dlouho by reálná tramvaj jela městem v této rychlosti bez vykolejení, když nemá řidiče? Odhadem asi tak pět minut. Ta filmová ale zatáčí, projede velkou částí Prahy, zastaví ji až několikátý výbuch a stěna „bankovního domu“. Možná efektní, ale ne uvěřitelné. Možná nákladné, ale ani tak diváci většinou rozpočet filmu 200 milionů dolarů na výsledku nevidí.

Podívejte se na upoutávku snímku The Gray Man:

Video
Video se připravuje ...

The Gray Man: Záhadný agent CIA odhalí tajemství, která by mohla agenturu úplně zničit. Bývalý kolega, co nejspíš zešílel, pak vypíše odměnu na jeho hlavu a nahání ho po celém světě. Netflix

„Už chystáme pokračování,“ vyhlásili hned po premiéře Russoovi, ovšem zprávu přijali diváci vlažně. Je to nutné? Nejspíš ne. Russoovi naposledy dobře natočili Avengers i s jejich epickým závěrem Avengers: Endgame (2019) a zdá se, že vlastní laťku podruhé nezdolají. Gray Man byl avizován jako velkolepý akční film ala Jason Bourne. Není ani jedno. S Bournem má společný maximálně žánr, a o 10 let starší Agent bez minulosti ho kdykoli strčí do kapsy. Na velkolepý si také jen hraje. Přestože kamera volí pěkné úhly, výtvarníci se snažili (vyjma okamžiku, kdy kostymérka Judianna Makovsky oblékala Chrise Evanse), soundtrack Henryho Jackmana je tradičně mistrovský...

The Gray Man: Praha byla dějištěm natáčení nejdražšího akčního filmu Netflixu. V létě 2021 byly slyšet v ulicích výbuchy, střelba i srážky automobilů.
Autor: Foto Blesk – P. Machan, M. Hykl, D. Malík

Výsledek působí jako papundeklová legrace a parodie, kde divák je neustále o pět kroků před postavami – nic ho nepřekvapí a skutečně nepohltí. Gray Man určitě své diváky najde, obecně je ale promarněnou šancí vybudovat novou špionskou ságu. Nedosahuje ani béčkových kvalit, jako třeba o více než polovinu levnější Extraction (2020) s Chrisem Hemsworthem, který pokračování čtvrtého nejsledovanějšího filmu Netflixu letos točil i u nás. Ani ten není „velkou kinematografií“, ale na rozdíl od Gray Mana servíruje přesně to, co slibuje. No, škoda, že nám v Praze Gray Man nenechal dekoraci před Rudolfinem. I rozstřílenou – primátor Zdeněk Hřib, který o to velmi stál, by si ji jistě před volbami opravil.

Hodnocení: 30 %

The Gray Man

Akční / Thriller / Drama, USA, 2022, 122 min

Česká premiéra: 22. 7. 2022, Netflix

Režie: Anthony Russo, Joe Russo • Předloha: Mark Greaney (kniha) • Scénář: Joe Russo, Christopher Markus, Stephen McFeely • Kamera: Stephen F. Windon • Hudba: Henry Jackman.

Hrají: Ryan Gosling, Chris Evans, Ana de Armas, Billy Bob Thornton a další.